Vijf redenen om de Joker film snel te bewonderen

  Nog even en dan is de langverwachte Joker film, met Joaquin Phoenix in de hoofdrol uit. Dit keer zal hij niet de tegenstander zijn van Batman, maar straalt de schurk in zijn eigen solofilm. Joker krijgt hiermee een vergelijkbare behandeling als Sony eerder al gaf aan de antiheld Venom.

  Warner Bros. Pictures International Holland

  Iconische schurk

  Laten we maar direct benoemen dat Joker misschien wel de meest iconische schurk is uit DC's lange geschiedenis. De psychopaat van een clown is al in flink wat verhalen voorbijgekomen en wist elke keer weer de harten van kijkers te stelen. Voornamelijk door zijn onvoorspelbaarheid en het lachen om elk schrijntje pijn dat hij incasseert. Het is dan ook erg tof om te zien dat Joker op het witte doek verschijnt in een solofilm.

  Als er één personage is dat zoveel lagen kent dan is het wel Joker. Al helemaal nu bekend is dat deze interpretatie van Joker al een heel stuk anders zal zijn dan Heath Ledgers versie. Niemand zit te wachten op een acteur die een andere acteur probeert na te doen, dus dit is goed nieuws!

  Joker filmrelease top door Joaquin Phoenix

  Om een rol als Joker goed neer te zetten, moet je een ontzettend goede acteur zijn. Doordat Joker zo'n iconisch personage is, zijn er ook al veel acteurs geweest die de clown gestalte gaven. Tot nu toe is Heath Ledger voor zijn optreden in The Dark Knight altijd bekroond als de beste Joker-acteur. Het lijkt er daarentegen op dat Joaquin Phoenix om een nieuwe versie van Joker te presenteren die herinneringen aan andere Jokers omver blaast.

  In ieder geval is het al duidelijk dat Joaquin Phoenix fantastisch kan acteren. Eerder speelde hij al de hoofdrol in onder andere You Were Never Really Here, een film waarin wij hem in de review al complimenteerden om zijn acteerwerk. In de trailers die zijn getoond is al te zien dat hij veel uit de kast haalt om mogelijk de beste Joker tot nu toe neer te zetten. De uiteindelijke film moet aantonen of hij het niveau van de trailers heel de film lang volhoudt, maar vooralsnog heeft deze acteur de lat al ontzettend hoog gelegd.

  Eens wat anders

  Interessant is ook dat Joaquin Phoenix een heel andere Joker gaat neerzetten dan wat we tot nu toe hebben gezien. De makers beloven ook een heel andere film dan wat je zou verwachten toen de titel voor het eerst werd aangekondigd. Joker is geen typische superheldenfilm waarin de ene na de andere voorspelbare actiescene op het scherm wordt getoverd. In Joker hoef je sowieso niet heel veel actie te verwachten. Het gaat eerder om het psychologische spel dat zich allemaal in het hoofd van Joker afspeelt. Joker is eerder een thriller en een studie van een personage.

  Die thriller is niet voor iedereen weggelegd. Net als bijvoorbeeld superheldenfilm Deadpool kiest Joker om een film neer te zetten die 16+ is. Dit is redelijk uniek in het huidige filmlandschap. Veel films rondom stripboekfiguren proberen een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Joker heeft een duidelijke doelgroep voor ogen, namelijk de wat oudere kijkers die niet snel terugschrikken als er wat heftigere thema's aangehaald worden.

  Goede recensies

  Op het moment heeft XGN.nl (nog) geen review van de film Joker, maar veel Amerikaanse websites hebben al wel een recensie geplaatst, nadat de film al op filmfestivals getoond werd. Het gros van de recensies is enorm lovend over deze film. Zo wordt er onder andere gesproken hoe goed het acteerwerk van Joaquin Phoenix is. Ook wordt de film geroemd om het feit dat het toch eens iets anders brengt dan de gemiddelde superheldenfilm. Op IMDb heeft Joker momenteel gemiddeld maar liefst een 9,6.

  Wanneer de film echt in de bioscopen draait zullen er nog veel meer recensies volgen. Het gemiddelde zal tegen die tijd nog wat kunnen stijgen of dalen. In ieder geval is het huidige cijfer een goed begin. Het wekt de indruk dat de film bij een enorm groot publiek in de smaak valt en Joker dus niet zomaar een film is om even aan de kant te schuiven.

  Staande ovatie

  Voordat een film als Joker het witte doek ziet, wordt deze altijd aan een select aantal kijkers getoond. Ook bij Joker is dat het geval. Eerder kreeg de film een acht minuten-durende staande ovatie toen deze tijdens het filmfestival van Venetië werd getoond. Het publiek werd helemaal wild van de film.

  Ook wist de film voor de officiële release al een prijs in de wacht te slepen. Zo namen regisseur Todd Phillips en Joaquin Phoenix de Gouden Leeuw voor Beste Film in ontvangst. Joaquin Phoenix kon de prijs voor beste acteur niet winnen, omdat het reglement dit niet toestond. Anders had hij die mogelijk ook in de wacht gesleept.

  Een acht minuten-durende staande ovatie is niet niks, daar moet een film echt goed voor zijn. Ook het feit dat de film nu al een prijs in zijn bezit heeft, geeft een goed teken voor de toekomst. Mogelijk wint Joker nog meer prijzen, misschien zelfs een Oscar?

  Joker draait vanaf 3 oktober in de bioscoop.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.