Skyrim voor Switch - Lekker schreeuwen in de trein

Article
vrijdag, 06 oktober 2017 om 12:17
xgn google image
The Elder Scrolls V: Skyrim is alweer zes jaar oud, maar nog steeds ongekend populair. Niet alleen kwam er vorig jaar een remaster uit in de vorm van Skyrim Special Edition, de role-playing game is nu ook aangekondigd voor de Nintendo Switch. Lees hier alles wat je moet weten over Skyrim voor Switch.
Wij zijn al even aan de slag geweest met Skyrim voor Switch, op het kantoor van Bethesda. Wij hebben daar de game alleen in de handheld-modus kunnen spelen en niet in de docked-modus.

Hoe speelt Skyrim voor Switch?

In Skyrim speel je met een zelfgemaakt personage, maar dat altijd hetzelfde lot zal hebben. Je bent namelijk de Dragonborn, de uitverkorene om de draak Alduin te stoppen en te voorkomen dat Skyrim wordt vernietigd in een apocalypse. Aangezien Skyrim een Open Wereld RPG is, ben je tussen de verhaalmissies door vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Het voelt dan ook vrij vreemd om bijna veertig vierkante kilometer vast te houden op een handheld.
Ondanks het hoofdverhaal, bestaat het gros van Skyrim uit het spelen van sidequests, die kunnen variëren van simpele en kleine opdrachten tot complete samenzweringen en moordzaken. Het is dan ook niet vreemd dat je soms vergeet dat er überhaupt een hoofdverhaal is en dat Skyrim op je zit te wachten om de wereld te redden.
De gameplay van Skyrim wordt daarnaast voor een groot gedeelte beïnvloed door jouw speelstijl. Er zijn in totaal 18 verschillende vaardigheden in Skyrim, met elk hun eigen perks en opties. Zo kan je gaan voor de standaard Warrior, Rogue of Mage, maar kan je het ook spannender maken met bijvoorbeeld een Battlemage die een zwaard gebruikt naast magie, een diplomaat die zich overal uit probeert te praten of een doodstille sluipschutter.
119047

Hoe ziet het eruit?

Skyrim voor Switch is gebaseerd op de Skyrim Special Edition, in plaats van de originele versie die uitkwam in 2011. Helaas is het geen één-op-één-overzetting en heeft Bethesda wat concessies moeten doen, maar het betekent wel dat de game er een stuk beter uitziet dan de Playstation 3- en Xbox 360-versies. De resolutie op het kleine scherm is natuurlijk lager, maar de post-processing effects zijn een stuk beter, het kleurgebruik komt veel meer naar voren en magie voelt een stuk magischer.
Zoals we al eerder zeiden moet Skyrim voor Switch ook veertig vierkante kilometer met zich meezeulen, zonder laadtijden. Ten minste, in de open wereld zijn er geen laadtijden, maar zodra je een gebouw, kerker of grot ingaat krijg je wel te maken met laadtijden. We merken dat de Switch op die momenten wat moeite heeft, want de laadtijden duren erg lang. De consoleversie heeft al vrij lange laadtijden, maar op de Switch heb je af en toe tijd om er een plaspauze tussen te gooien.
Maar als het aankomt op de grafische kracht van Skyrim op de Switch, zijn we onder de indruk. Het komt een stuk dichter in de buurt van Skyrim Special Edition dan we hadden gedacht en het blijft indrukwekkend om de game te zien draaien op de handheld-modus.
119048

Consoleversie of Switch-versie?

Het is alleen de vraag of Skyrim voor Switch veel meerwaarde heeft tegenover de consoleversie. Laatstgenoemde ziet er natuurlijk beter uit, loopt wat soepeler en heeft minder last van laadtijden van de Switch-versie.
In de vergelijking moet de Switch-versie het met name hebben van het feit dat je de Switch mee kan nemen in het openbaar vervoer en onderweg kan spelen naar je werk, school of andere eindbestemming. Het probleem is alleen dat Skyrim niet de meest ideale game om eventjes onder te spelen. De game komt met name goed naar voren als je in één keer een meeslepende quest kan spelen en in het verhaal gezogen wordt. Dat gaat wat moeilijker als je voor een half uurtje in de trein moet zitten met overal mensen om je heen.
Heb je daarentegen nog nooit Skyrim gespeeld op de PC of consoles, dan is Skyrim wel een klassieker om op te pakken. Zes jaar na dato ziet de game er nog steeds vrij goed uit, de sidequests zijn van hoge kwaliteit en met de hoofdgame en alle DLC ben je een flinke tijd zoet. Bovendien, als er één game is waar je met veel andere mensen urenlang over kan praten en discussiëren, dan is het Skyrim wel.

Populair Nieuws