Sennheiser Ambeo - Een nieuwe manier van geluidsbeleving

  Sennheiser pakt op IFA 2016 groots uit met zijn Ambeo-technologie, ofwel 3D-audio. Door de techniek moet de geluidservaring puurder zijn dan ooit tevoren. Lees hier meer over onze eerste kennismaking met Sennheiser Ambeo.

  Sommige stappen binnen de wereld van de techniek kunnen leiden tot een enorme doorbraak of doorslag. Kijk bijvoorbeeld naar de iPad, die een paar jaar geleden voor een geheel nieuwe ervaring van mediaconsumptie zorgde. Sennheiser heeft echter ook de stoute schoenen aangetrokken, en houdt zich bezig met iets dat de wereld van het geluid revolutionair moet veranderen.

  Het gaat hier over de Sennheiser Ambeo techniek, ook wel 3D audio genoemd. Deze nieuwe techniek op het gebied van geluidsverwerking moet volgens het bedrijf de opvolger worden van wat nu de standaard is. Eerst was er mono, toen kwam er stereo, en nu is er 3D audio. Sennheiser Ambeo moet de perfecte en realistische weergave van geluid worden. Datzelfde geluid dat in ons leven een hele grote rol speelt. Geluid wekt emoties op, en het heeft voor een groot deel invloed op hoe je dingen beleeft.

  sennheiser ambeo

  Geluid brengt emoties naar boven

  Een horrorfilm zonder de angstaanjagende muziek is immers lang zo spannend niet. Luister je echter naar een geluidsband zonder beeld, dan kan dit alsnog hele sterke emoties naar boven brengen. Geluid is een heel groot deel van de illusie, en als dat eerstgenoemde puzzelstukje niet klopt, dan knalt die hele illusie uit elkaar. En de manier waarop dat geluid wordt overgebracht is iets waar Sennheiser zich nu dus op richt. De slogan die het bedrijf hanteert - how does future sound? - gaat daarmee dan ook hand in hand.

  Natuurlijk hebben andere technische ontwikkelingen die de laatste paar jaren voorbij zijn gekomen invloed op de ontwikkeling van Sennheiser Ambeo. Uwe Cremering, het hoofd van het Sennheiser Ambeo programma, noemde het gebruik in combinatie met augmented en virtal reality. Vooral bij dat laatste is een goede plaatsing van het geluid natuurlijk cruciaal, anders is de ervaring meteen een stuk minder.

  sennheiser ambeo

  De kern van de Sennheiser Ambeo technologie

  Maar hoe werkt Sennheiser Ambeo nou precies, vraag je je wellicht af. Momenteel maakt het bedrijf gebruik van een 9.1-setup, wat inhoudt dat het negen speakers en een subwoofer inzet om de nieuwe 3D-technologie over te brengen. Hiermee kan veel preciezer geluid geplaatst worden, dan bij traditionele surround-sets. Tevens heeft het bedrijf een nieuwe VR-microfoon uit de doeken gedaan, die 3D audio moet gaan opnemen.

  Maar voor een groot deel bestaat Sennheiser Ambeo gewoon uit software. “Een trandemark van buiten, software van binnen”, zo noemt Cremering de techniek tijdens een presentatie op het hoofdkantoor van Sennheiser in Hannover. Een ingewikkeld algoritme berekent waar het geluid zich moet bevinden en plaatst het op de goede plek. Audio wordt dus als een soort van object om je heen geplaatst.

  sennheiser ambeo

  Werkt met nieuw en met oud materiaal

  Het mooie van het eerdergenoemde algoritme is bovendien dat je niet alleen nieuw opgenomen 3D audio kunt verwerken, maar dat stereo-audio ook kan worden omgetoverd tot een Sennheiser Ambeo ervaring. Dit werd op de stand van Sennheiser op IFA 2016 goed gedemonstreerd. Zo werd het bekende Star Wars theme door de speakers afgespeeld, en met een druk op de knop werd Sennheiser Ambeo geactiveerd.

  En meteen merk je het verschil. Je hoort de verschillende instrumenten om je heen spelen, en je wordt veel meer opgezogen in de ervaring. Je maakt hetgeen dat je hoort en ziet meteen een stuk intenser mee, en dat is precies wat het bedrijf wil bereiken met deze nieuwe techniek.

  sennheiser ambeo

  Sennheiser Ambeo - Een glimp van wat de toekomst gaat brengen

  Het is lastig om mondeling over te brengen wat Sennheiser Ambeo voor toegevoegde waarde heeft aan de reeds bestaande manier van geluidsbeleving, en de beste manier van oordelen is toch om het zelf te ervaren. Om zelf te luisteren naar het verschil tussen stereo en 3D-audio. En hoewel dat nu nog wat lastig gaat, zegt Sennheiser dat het druk bezig is om Ambeo op een makkelijkere manier beschikbaar te maken.

  Vooralsnog is de enige mogelijkheid om Sennheiser Ambeo te ervaren er tijdens IFA 2016, waar het bedrijf een ruimte speciaal heeft ingericht om de 3D-audio ten gehore te brengen. Voor de meesten is het dus even afwachten totdat het bedrijf met een manier komt om Sennheiser Ambeo ook in de huiskamer te ervaren. De eerste indruk is goed, en 3D-audio belooft daardoor veel goeds voor de toekomst; the future of sound.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.