RuneScape 15 jaar: Nieuwe aankondigingen voor RuneScape

  Dit jaar is RuneScape 15 jaar oud geworden en dat wordt door de makers flink gevierd. Bij het RuneScape persevenement in Londen werden nieuwe aankondigingen voor het jubileumjaar gedaan en was bovendien de première van de RuneScape documentaire RuneScape 15 years of adventure.

  Vijftien jaar geleden werd RuneScape voor het eerst gespeeld en de wereld van Gyllinor is inmiddels gigantisch. Toch hebben de ontwikkelaars bij Jagex uitbreidingsplannen voor het jubileumjaar om te vieren dat RuneScape 15 jaar bestaat. In die vijftien jaar is er namelijk ontzettend veel gebeurd.

  RuneScape 15 jaar: Veel nieuwe content RuneScape 3

  Zo kondigdeDavid Osborne, hoofdontwerper van RuneScape 3, aan dat er het hele jaar door nieuwe content zal verschijnen met elke maand een grote nieuwe verandering.

  "De verjaardag van RuneScape is niet alleen een dag of week. We willen het hele jaar lang stilstaan bij het vijftienjarige bestaan en er een waar feest voor de community van maken."

  Om die community mee te laten vieren dat RuneScape 15 jaar bestaat, komen er onder andere twee nieuwe gebiedsuitbreidingen. In de zomer van 2016 komt The Wushakno Isles, een eiland in de stijl van Japan. Het unieke aan dit gebied is dat elke speler op hetzelfde niveau begint. Een speler die al vijftien jaar speelt, is even hoog als een speler die pas net begint.

  "Met The Wushanko Isles willen we het gevoel geven dat iedereen een Columbus kan zijn. Door een vlag te planten op een eiland wordt het van jou."

  De landsuitbreidingen zijn absoluut niet de enige vernieuwingen. Zoals eerder gezegd komen er elke maand grote vernieuwingen. Dat RuneScape 15 jaar bestaat wordt verder nog gevierd door een groot aantal quests. Waaronder de Vampyre quest finale. Een quest die al een aantal jaar loopt.

  De eerstvolgende grote quest wordt uitgebracht in maart. Dan komt de quest God Wars Dungeon 2 uit. Een quest met een dynamisch slagveld dat een vervolg is op de populaire God Wars Dungeon quest.

  Verder komen er elke maand nieuwe twee uur durende quests onder de titel Sliske's countdown. Deze verhaallijn wordt een gevecht tussen de goden waarin de speler kan bepalen voor welke god hij strijdt.

  Nieuw grafisch systeem voor RuneScape 15 jaar

  Naast allemaal nieuwe uitbreidingen en quests is er een andere grote verandering te merken in het aankomende jaar. Nu RuneScape 15 jaar bestaat, stapt de game af van JAVA en gaat over naar de NXT engine. Dit heeft grote gevolgen voor het detail dat door speler gezien kan worden in de game.

  Water gaat er helderder uitzien en op slagvelden kun je als speler veel verder kijken dan eerder kon. Op de afbeelding hierboven zie je het verschil tussen HTML 5 toen RuneScape overstapte naar JAVA. De overgang naar NXT heeft eenzelfde effect.

  Andrew Gower, de oprichter van RuneScape, was erg enthousiast over de nieuwe engine. Vanaf 19 februari start de gesloten Beta van de NXT engine.

  "Toen ik zelf bij Jagex werkte was de codering iets waar ik mee bezig was. Dat je nu het rijk Gyllinor zo mooi kan zien is echt perfect. Dit is precies de richting waar de game heen moet."

  Het enthousiasme van de broers Gower is duidelijk te merken. Het duo is erg trots op het feit dat RuneScape 15 jaar bestaat. Zelf keren ze dit jaar ook terug als adviseurs bij RuneScape om hun eigen quest te maken. Als twee tovenaars krijgen zij personages in het spel en begeleiden de speler langs kenmerkende momenten uit RuneScape. Dit was al bekendgemaakt bij Runefest 2015.

  Ook ontwerper David Osborne is erg blij met de nieuwe engine. Hij ziet vooral mogelijkheden in het ontwerpen van details in kostuums en omgevingen

  "Dankzij de nieuwe engine komt Gylinor nog meer tot leven. We kunnen op nog kleinere dingetjes letten en zo nog verder onderscheidt maken tussen verschillende figuren. Uiteindelijk zorgt deze nieuwe engine ervoor dat een spel dat 15 jaar bestaat weer up to date is."

  Chronicle Runescape Legends komt uit nu RuneScape 15 jaar bestaat

  Het is al een aantal jaar bekend dat Chronicle RuneScape Legends eraan komt en nog steeds is er geen exacte releasedatum in het RuneScape 15 jaar jubileumsjaar. Wel is inmiddels de gesloten bèta afgerond. James Sweatman, hoofdontwikkelaar van de game, kijkt zeer tevreden terug.

  "De closed bèta heeft ons veel geleerd over het spel. Zo was het valutasysteem in het spel te ingewikkeld en dat hebben we aangepast. Maar er hebben zeer veel mensen meegespeeld aan de gesloten beta. De volgende stap is nu de open bèta en ik ben heel benieuwd wat daar uitkomt."

  De open bèta van Chronicle RuneScape Legends begint 23 maart. In de gesloten beta speelden 50,000 spelers de nieuwe online kaartgame en speelden zij maar liefst 700,000 potjes in tien weken tijd. Na de gesloten bèta zijn er voor de open bèta een aantal vernieuwingen.

  Zo zijn er twee nieuwe legendes in Chronicle. Vanessa the Vampyre en Wolveran the Slayer zijn nu ook speelbaar. Daarnaast komt er ook Dungeoning een soort draft speltype. Ook gaat er een nieuw prestigesysteem van start en krijgen spelers de mogelijkheid hun karakters zelf in uiterlijk aan te passen.

  Toen RuneScape 15 jaar geleden begon, innoveerde zij op het gebied van RPG's en ook bij het nieuwe spel Chronicle RuneScape Legends is dit de bedoeling. Zo gaf James Sweatman aan dat het spel op zichzelf zou kunnen staan.

  "Met Chronicle willen we een vernieuwing geven in dit soort kaartspellen. Het is geen nieuwe Magic the gathering of Hearthstone. Chronicle verkent de kaartgames echt op een nieuwe manier."

  Chronicle zou uiteindelijk aan het eind van de lente uit moeten komen tot die tijd komen we steeds meer te weten over de game.

  Nadat RuneScape 15 jaar bestaat komt er een Idle game

  Hoofdontwikkelaar van RuneScape Mark Ogilvie had de eer de grootste onthulling te mogen doen voor het feest dat RuneScape 15 jaar viert. In het aankomende jaar krijgt RuneScape namelijke een zogeheten Idle game. RuneScape Idles Adventures gaat het spel heten. Voor het eerst werkt Jagex samen met een andere gamestudio. Het Canadese Hyper Hippo werkt samen met de Britse game ontwikkelaar.

  RuneScape Idles adventures wordt een spel voor op de computer en mobiele telefoon. De game speelt zichzelf door als de speler er even niet is en wil zich zo aanpassen aan het drukke schema van gamers. Hyper Hippo is een bekende ontwikkelaar op het gebied van Idles games. Eerder brachten zij het populaire Adventure Capitalist uit.

  "Ik was zelf al een groot fan van RuneScape vroeger. Dus toen Jagex ons benaderde om samen te werken aan een Idle game was ik zeer vereerd. Het is doodeng en fantastisch tegelijk om op deze manier onderdeel te worden van gylinor." Dat vertelt ontwikkelaar Cody Vigue.

  In Idles Adventures speelt de speler met een soort reus die verschillende gemeenschappen moet onderhouden. De speler kiest zelf het geslacht en de naam van het karakter. Het verhaal speelt zich af in Lumbridge Castle.

  Het bijzondere aan Idles adventures voor de RuneScape fans is het onthullen van een nieuw Relic Artifact. De protagonist van het spel speelt namelijk met The Needle. Een naald die een stof creëert die de wereldgeschiedenis schrijft. Hiermee komt er een nieuwe onthulling in de RuneScape geschiedenis.

  Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend en Mark Ogilvie zegt ook dat het zomaar uitgesteld kan worden.

  "We willen een waardige game leveren. Als we er achter komen dat dit nog wat extra tijd nodig heeft dan is dat zo. Wel willen we graag snel een gesloten beta gaan doen. Het spel zal in ieder geval eerst via Steam uitkomen. We hopen dat dit in de lente kan."

  Documentaire RuneScape 15 jaar avontuur

  Het evenement eindigde met de première van de RuneScape documentaire: RuneScape 15 years of adventure.
  In deze documentaire krijg je een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van het spel in de eerste jaren en het gevolg wat dit had voor het spel en de makers.

  De documentaire is met name voor fans van de game erg leuk en herkenbaar omdat er direct gespiegeld wordt aan gebeurtenissen in het spel. Je wordt meegenomen langs hoogte- en dieptepunten van het Gyllinor rijk en ziet hoe de ontwikkelaars omgingen met dingen als Gold farmers en veranderende verdieningsmodellen van de game.

  Maar ook voor mensen die geen fan zijn van de game heeft de documentaire iets interessants. Doordat er gepraat wordt met spelers van de game krijg je een blik op de invloed die deze game heeft voor spelers. Zo zie je hoe een man en vrouw elkaar tegenkwamen in RuneScape en uiteindelijk getrouwd zijn met kinderen en hoe een opa en zijn kleinzoon nog steeds samen kunnen vissen terwijl de kleinzoon in de Verenigde Staten woont en zijn opa in Engeland.

  Ook de oorspronkelijke bedenkers van RuneScape Andrew en Paul Gower zijn veel aan het woord in de documentaire. Ze blikken terug op het effect van de groei van het spel op hun leven maar ook op het moment dat zij besloten terug te stappen van de ontwikkeling. In deze gesprekken zijn ze oprecht en geven ook eigen fouten toe. Zo verklaart Andrew dat hij achteraf misschien zelfs wel spijt heeft de leiding uit handen te hebben gegeven.

  Al met al wordt de RuneScape speler flink getrakteerd nu RuneScape 15 jaar bestaat. Met een hele hoop nieuwe content, twee gloednieuwe games en een documentaire over de geschiedenis van RuneScape is er qua cadeautjes niet te klagen op dit verjaardagsfeest.

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.