RuneFest 2018 interview - Een druk jaar achter de rug en voor de boeg!

  Een afgeladen conferentiecentrum met talloze fans van de MMORPG RuneScape. Wij waren bij RuneFest2018 van de partij en spraken Matt Casey, Senior Product Manager bij Jagex. In dit RuneFest 2018 interview lees je over de terugblik op afgelopen jaar en kijken we alvast vooruit naar 2019!

  Omslag

  Eén van de belangrijkste veranderingen van dit jaar ten opzichte van het afgelopen paar, is de verschuiving van ontwikkelingen van RuneScape. Niet langer ligt de focus op het brengen van een paar grote updates over een geheel jaar, maar doet Jagex meer op de manier zoals dit voorheen was.

  “Het idee om slechts een paar grote updates te brengen kwam met een behoorlijke prijs. Er was eigenlijk te weinig tijd over om ook wekelijks of maandelijks met behoorlijke updates te komen die het interessant hielden voor de spelers. Daarom hebben we besloten om wel zo nu en dan nog een ingrijpende update in het spel te zetten, maar zal daar veel meer tijd overheen gaan. Daardoor hebben we meer tijd en middelen over om op regelmatige basis met nieuwe content te komen.”

  Afgelopen jaar werd er een begin gemaakt met die omslag en vloog de ene na de andere update naar RuneScape. Zo kregen spelers de mogelijkheid om hun eigen boerderij te beginnen, in hun eentje of in een team het op te nemen tegen krachtige eindbazen en kregen RuneScapers toegang tot een nieuwe locatie om te vissen.

  “Allemaal updates die toch behoorlijk groot zijn op zichzelf, alleen niet van het formaat Menaphos. Zowel player owned farms (de boerderijen) als de Elite Dungeons (simpelweg ED’s) stonden al lang op ons ‘to-do’ lijstje. Laatstgenoemde heeft nu al twee verschillende varianten gekregen en het wordt een trilogie. In februari komt als het goed is het slotstuk van dit driedelige stuk content.”

  Vertraging

  Tijdens het RuneFest 2018 interview leek het ons het beste moment om Casey eens kritisch te vragen naar de gemaakte beloften die in het afgelopen jaar niet waar werden gemaakt. Voornamelijk wat betreft RuneScape Mobile. Want ook dit jaar is het spel speelbaar als bèta, maar is er nog nauwelijks verbetering ten opzichte van een jaar geleden.

  “Ik zou het geen ‘onrealistische verwachting’ hebben genoemd, aangezien we altijd dachten dat het ons wel ging lukken om in de buurt van OSRS mobile te blijven als het ging om release. Het punt is gewoon dat die game een stuk simpeler blijkt qua programmering en dat we bij RuneScape veel meer voor elkaar moesten krijgen dan verwacht. We hebben al wel een gesloten beta gehad voor een kleine groep mensen en vanaf maandag gaat het spel officieel in de nieuwe gesloten beta met een grotere groep gebruikers. De komende maanden zullen we geleidelijk meer spelers betrekken bij deze beta en zo meer feedback krijgen en kunnen gebruiken voor het uiteindelijke product.”

  Na lang wachten zal ook de nieuwe versie van de vaardigheden mijnen en smeden (mining en smithing) vanaf begin 2019 eindelijk in RuneScape Mobile terug te vinden zijn. Spelers zullen daardoor niet langer op het allerhoogste niveau een middelmatig zwaard kunnen maken, maar ook daadwerkelijke een aantal sterke voorwerpen kunnen creëren.

  Ups en downs

  Recentelijk kwam er nog een update voor RuneScape uit waardoor spelers die alle opdrachten in het spel hadden voltooid (quests), een flinke berg goudstukken kregen. Dit was in eerste instantie bedoeld om het spelers aantrekkelijker te maken om dergelijke opdrachten te doen, maar blijkbaar was men vergeten dat er honderden (al dan niet duizenden) spelers zijn die dat reeds hebben gedaan. Had het spel daardoor last van inflatie?

  “We zagen wel een behoorlijke piek in de geldstroom in RuneScape op de dag van de update en de paar dagen erna. Maar als je het bekijkt over een langere periode, dan valt het allemaal wel mee. Het is niet iets wat we waren vergeten, maar zorgvuldig in hadden gecalculeerd. We hebben een team van analisten die bekijkt in hoeverre iets gevolgen gaat hebben voor de economie van RuneScape.”

  Voor de rest van dit jaar ligt er ook nog een aantal updates klaar waar spelers binnenkort mee aan de slag kunnen. Beginnend al deze week met het Halloween evenement en later dit jaar nog meer.

  “Het Halloween event zal de rest van oktober door lopen en geeft spelers de kans om echt een verschil te maken en dagelijks aan andere activiteiten deel te nemen. Rond kerst komt er ook nog een nieuwe quest uit, maar deze keer niet zozeer gericht op Kerstmis zelf. Het heeft wel een winterthema, om het was passender te maken.”

  RuneScape belooft met deze nieuwe updates ook het komende jaar weer interessant te blijven voor spelers. De game wordt steeds groter en groter en brengt spelers steeds toffe elementen om van te genieten.

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.