Wordt Returnal de PS5 exclusive waar we op wachten?

  In minder dan een maand worden PS5 spelers getrakteerd op een gloednieuwe exclusieve game. Het betreft PS5 exclusive Returnal, de nieuwe game van Housemarque. Gaat het de volgende grote PS5 exclusive worden die je moet halen? Wij zetten de feiten op een rijtje.

  Op 30 april is het zover. Dan komt Housemarque met haar volgende game op de markt: Returnal. De eerste beelden weten nog niet echt te overtuigen, maar om de kwaliteit van de studio kunnen spelers niet heen. Wat de game precies is, hoe de gameplay eruit ziet en waar het overgaat leggen we je hier haarfijn uit.

  Returnal mixt gameplay en verhaal

  In Returnal volg je het avontuur van Selen, een astronaut die op een alien planeet genaamd Atropos aankomt. Daar wordt ze direct voor de haaien gegooid. De planeet zit vol dodelijke wezens en gevaren die ze moet zien te overleven. Aan jou als speler om haar door deze dodelijke wereld te loodsen.

  Makkelijk wordt dat alleen niet. De game heeft namelijk roguelike-elementen. Dit betekent dat je steeds opnieuw moet beginnen zodra je sterft. Ook verandert de wereld iedere keer wanneer je sterft. Je moet dus daadwerkelijk beter worden in het spelen van de game.

  Toch gaat niet al je progressie verloren, waardoor iedere speelsessie toch nog waardevol is en ervoor zorgt dat je sterker en slimmer gaat spelen. De game lijkt in dat opzicht op titels als Rogue Legacy en Hades. Waar die titels meer platformers en dungeon crawlers zijn, is Returnal alleen wel een pure third-person shooter.

  Wat maakt Returnal een PS5 exclusive?

  Dat verhaal en de gameplay klikt best prima, maar als een echte PS5 exclusive klinkt het nog niet. Gelukkig zijn er wel flink wat elementen waardoor de game dit daadwerkelijk wel is. Laten we beginnen bij de DualSense controller. De nieuwe PS5 controller wordt namelijk volop gebruikt om de ervaring uniek te maken.

  De haptische feedback wordt immers geïmplementeerd om de ervaring uniek te maken, terwijl ook 3D spatial audio een rol moet krijgen. De twee features moeten spelers dieper in de game trekken en een realistischer gevoel brengen.

  Tevens worden de adaptive triggers volop gebruikt in Returnal. Hierdoor schakel je merkbaar tussen de verschillende schietmodi. Toch is het de SSD die de game pas echt doet onderscheiden van eerdere consoles.

  Via de SSD van de PlayStation 5 worden laadtijden namelijk drastisch ingekort. Voor roguelike games is dit misschien wel één van de belangrijke features die er is. Gezien spelers vaak de dood vinden, moet je zo snel mogelijk weer op de been zijn. Telkens naar een ellenlang laadscherm turen helpt daarbij absoluut niet.

  Top of flop?

  Wat bij Housemarque’s titels vaak lastig is om in te schatten is wat je precies gaat krijgen. De games zijn niet altijd moeders mooiste, maar qua gameplay zit het altijd wel goed. De studio is gespecialiseerd in arcade-gameplay en Returnal lijkt een evolutie van het genre te zijn.

  Dit keer wordt de gameplay alleen in een 3D-wereld gestoken. Daarmee oogt de game direct heel anders dan titels als Resogun, Nex Machina en Matterfall. Als de gameplay van de nieuwe titel het niveau weet te halen van Returnals voorgangers, zit het dan ook wel goed. Daar hebben we alle vertrouwen in. Mocht tegenovergestelde blijken, maken we ons alleen een beetje zorgen.

  Meer weten over Returnal?

  De nieuwe PS5 exclusive Returnal staat gepland voor 30 april 2021. Een daadwerkelijke kans om de game onder handen te nemen, hebben we nog niet gehad. Wel spraken we alvast met de makers van de game in een uitgebreid interview. Ga jij de game halen? Laat het ons weten in de reacties.

  Returnal

  Verkijgbaar vanaf 30 april 2021

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.