Resident Evil 7 demo features - 5 horrorclichés uit de bioscoop

Article
zondag, 21 augustus 2016 om 19:56
xgn google image
De Resident Evil 7 demo 'Beginning Hour' was speelbaar in VR op gamescom. Wij testten het voorproefje op Capcoms horrorgame uit. En we kwamen daarbij als Resident Evil 7 demo features vijf horror clichés tegen die je terug kunt vinden in bekende horrorfilms.

5. Donker huis, deur op slot

Het is nacht, je hoort geen enkel geluid en je bent moederziel alleen. Het zijn drie elementen die elk horrorproduct wel een keer voorbij laat komen. Ook de Resident Evil 7 demo voor virtual reality ontkomt niet aan dit scenario. Terwijl je met een PlayStation VR voor je ogen en een omgevingsgeluid filterende headset de game speelt, voel je je daadwerkelijk geïsoleerd en kwetsbaar. Helemaal als je erachter komt dat alle deuren op slot zitten...
Dit scenario doet ons denken aan [Rec], een Spaanse horrorfilm uit 2007. Daarin werkt een journaliste in een appartementencomplex aan een verhaal over de brandweer. Vervolgens komt ze vast te zitten in een appartement, waarna ze door duistere gedaantes, op z'n zachtst gezegd, geen fijne tijd tegemoet gaat.
Hoe dat zit met Resident Evil 7 zullen we niet verklappen, maar ook in de demo gaat het leven van de hoofdpersoon niet over rozen.
96448

4. Rottende karkassen

Horror valt op te delen in twee voorname categorieën: spanningsopbouw die tot doel heeft de kijker of speler de stuipen op het lijf te jagen en een climax die juist tot walging en shock aanzet. De laatste soort horror wordt 'body horror' genoemd, en in de Resident Evil 7 demo stuiten we ook op dit horror cliché uit de films.
Zo ligt er in de koelkast in de Resident Evil 7 demo een groot stuk bedorven vlees gepropt. We hebben geen flauw idee van welk mens of dier dit ooit afkomstig is geweest. Ook in de hal naar de voordeur ligt de grond bezaaid met lijken van niet langer te identificeren wezens. In de magnetron treffen we - hoe luguber - het aangevreten lijk van een opgevouwen kraai aan. Bah, Capcom!
Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk Alien, de klassieke horror- annex sciencefictionfilm uit 1979 van regisseur Ridley Scott. De gruwelijke, ranzige en buitenaardse Xenomorph takelt de crew van een ruimteschip verschrikkelijk toe. Door een genadeloos scherp gebit en brute klauwen vallen de lijken bij bosjes in het schip waar actrice Sigourney Weaver bekend raakte als het personage Ellen Ripley.
96452

3. Plotseling vallende objecten

Piepende of krakende deuren en vloeren, onverwachte geluiden en - niet onbelangrijk - plotseling vallende objecten. Het zijn allemaal bekende horrorclichés. De laatste vorm komt het meest realistisch over als je de PlayStation VR op hebt tijdens het spelen van de Resident Evil 7 demo.
In de hal waar ook de eerdergenoemde karkassen liggen weg te rotten, valt op een gegeven moment namelijk uit het niets een babylijkje op je hoofd. De baby verkeert in staat van ontbinding en is in een smerige groene slijm- of puslaag gedrapeerd. Wat een walging veroorzakend tafereel! Bij ontwikkelaar Capcom hebben ze duidelijk talent voor choqueren en walging opwekken bij gamers, dat blijkt wel uit de Resident Evil 7 demo.
Ranzig uitziende baby's zijn allesbehalve nieuw in het horrorgenre dat we uit de bioscopen van deze wereld kennen. De klassieker The Fly uit 1986 van de befaamde horrorregisseur David Cronenberg is daar een goed voorbeeld van. Voor wie hem niet kent: Jeff Goldblum (Independence Day, Jurassic Park) speelt de hoofdrol.
Het personage Veronica Quaife raakt in deze film zwanger van Goldblums karakter Seth Brundle. Na een wetenschappelijk experiment dat volledig misgegaan is, werd zijn DNA vermengd met dat van een vlieg. Hun liefdesbaby wordt in vol ornaat in beeld gebracht in de film: een vieze, kruiperige marmot is het resultaat van haar bevalling.
96456

2. Geheime doorgang

Zodra je het huis in de Resident Evil 7 demo goed verkend hebt, kom je achter een muur in de eerste kamer een geheime doorgang tegen. Om jullie speelplezier en angst niet te spoilen, zullen we in het duister houden waar die passage precies naartoe leidt. Maar vlak na die ontdekking staat er in ieder geval iets gruwelijks en schrikachtigs te gebeuren voor de protagonist.
Het horrorcliché van de tunnel die het kwaad en het enge herbergt, is ontzettend vaak gebruikt in horrorfilms door de jaren heen. Een recent voorbeeld hiervan is The Tunnel Movie uit 2011, gemaakt door regisseur Carlo Ledesma. In dit verhaal gaat een groep Australische onderzoekers op pad in een ondergronds gangenstelsel onder de stad Sydney.
De film is in een documentaire-achtige stijl geschoten, waardoor de kijker zich beter in kan leven dan wanneer het geheel meer gekunsteld is. En veel meer inlevingsvermogen dan de Resident Evil 7 demo in VR die wij speelden vind je niet snel als het op een horrorervaring aankomt.
96457

1. Angstaanjagende videoband

In een kast op de gang van het spookachtige huis in de Resident Evil 7 demo vind je een videoband. Wanneer je deze in de televisie op de eerste kamer stopt, begint een filmpje te spelen met daarin drie personen. Een van hen houdt de camera vast, de ander voert het hoogste woord en persoon nummer drie loopt continu voorop in het spookhuis waar jijzelf nu ook bent.
De voorste man, die naar de naam Audrey luistert, verdwijnt op een bepaald moment, terwijl de andere twee nog in de keuken op onderzoek uit zijn. Niet veel later krijg je op een andere manier dan eerder beschreven te maken met een bloeddorstig tafereel onder de leegstaande woning.
Twee van de meest invloedrijke horrorfilms die het cliché van de videoband naar een hoger niveau tilden zijn The Blair Witch Project en The Ring. De eerste maakte het subgenre van found footage (letterlijk een filmsoort die het laat lijken alsof je beelden terugkijkt van iemand die zijn of haar camera verloren is - meestal op ongelukkige wijze) groot.
The Ring gaat over een vervloekte videotape, die op een gegeven moment de werkelijkheid overneemt. Als één van de engste films aller tijden, is het nog maar de vraag of Resident Evil 7 bij zijn release in de buurt kan komen. In ieder geval bezit Capcoms horrorgame al genoeg horrorclichés om ons terug te laten denken aan angstige bioscoopervaringen.
Resident Evil 7 verschijnt op 24 januari 2017 voor PC, Xbox One en PlayStation 4.

Populair Nieuws