5 redenen om Westworld seizoen 4 te kijken

Article
zaterdag, 09 juli 2022 om 11:00
westworld seizoen 4 1f1656923520
Het vierde seizoen van Westworld is begonnen. Met de eerste twee afleveringen al op HBO Max is het tijd om de ooit zo geliefde serie van HBO eens extra onder de loep te nemen. Dit zijn vijf redenen om Westworld seizoen 4 te kijken.
Toen Westworld startte in 2016 was het de grote nieuwe hitserie van HBO, het netwerk achter Game of Thrones, The Wire en The Sopranos. Inmiddels is het vierde seizoen afgetrapt maar is de populariteit rondom de serie flink gekelderd. Bijna niemand heeft het nog over de serie die diepe vraagstukken rondom menselijkheid, gelijkheid en de relatie tussen mens en machine bevat.
Let op: dit artikel bevat spoilers voor de eerste drie seizoenen van Westworld!

1. Spanning alom

Dat is opvallend, want het vierde seizoen van Westworld zit weer boordevol spanning en sensatie. Het derde seizoen van de serie luidde een nieuw tijdperk in voor de serie. Zonder al te veel spoilers weg te geven, mag gezegd worden dat seizoen 4 een wat duidelijker pad voorschotelt.
Voor het vierde seizoen is er minder onduidelijkheid over wie nou daadwerkelijk de slechterik is, een probleem waar de serie in eerdere seizoenen nog wel eens mee worstelde. De manier waarop die schurk is ontstaan is wel iets om hoofdpijn van te krijgen.
Wie trouw de eerste drie seizoenen heeft gekeken, weet precies wie de schurk is en in welke positie deze antagonist zich bevindt. Laat dat nou net een positie zijn die veel dreiging vanaf de eerste aflevering klaarzet. Het is dus weer tijd om op het puntje van je stoel (of van de bank) te zitten.

2. Mysteries ontrafelen

Eén van de grootste redenen om Westworld seizoen 4 te kijken is ongetwijfeld het ontrafelen van de mysteries. Makers Jonathan Nolan en Lisa Joy zijn trots op het weerleggen van de verwachtingen en het bedenken van gecompliceerde mysteries. Hierdoor is als het ware een kat-en-muis-spel ontstaan met de kijkers.
Kijkers zitten constant theorieën en complotten te bedenken en delen deze online, waarna de gezamenlijke gemeenschap probeert de mysteries van ieder seizoen te ontrafelen. Westworld is niet vies van meerdere tijdlijnen, personages waarvan je niet weet of het robots zijn of mensen en zelfs de dood lijkt maar weinig te betekenen in Westworld. Tel alles bij elkaar op en je krijgt direct de basis voor Westworld seizoen 4.
westworld seizoen 4f1656923509

3. Diepe thematiek

Een aspect van Westworld waar fans sinds haar start van genieten is de diepe lagen die de serie heeft. Zo stond het eerste seizoen compleet in het teken van wat het is om mens te zijn. Het park Westworld, wat gevuld zit met robots die sprekend op mensen lijken (Hosts genaamd) kwamen langzaam maar zeker tot leven en begonnen een eigen geweten te vormen.
Seizoen 2 ging dieper in op dit thema via een opstand van de Hosts die vechten voor hun rechten op een nogal bloederige wijze. Het derde seizoen speelde zich juist volledig buiten Westworld af, waarin de relatie tussen mens en machine naar de voorgrond werd getrokken. Vooral de illusie van keuzes stond hierin centraal.
Dat het vierde seizoen ook weer een centraal thema krijgt, is vrij zeker. Gezien slechts twee afleveringen uitgezonden zijn, is het alleen nog moeilijk te zeggen wat het thema dit seizoen is. Gelukkig kun je dat zelf ontdekken door de serie te kijken!

4. Cast van kwaliteit

Een aspect waar Westworld onbetwist straalt is in haar cast. De HBO-serie heeft al sinds het eerste seizoen onwijs sterke namen op het affiche staan, zoals Evan Rachel Wood als Delores, Jeffrey Wright als Bernard en Ed Harris als The Man in Black. Ook Tessa Thompson en Thandiwe Newton stralen in hun rollen, terwijl James Marsden dit seizoen ook terugkeert. Verder werd Aaron Paul (van Breaking Bad-faam) gecast in seizoen 3 als Caleb en speelt hij ook in seizoen 4 weer een belangrijke rol.
De serie heeft daarnaast ook nog eens een slimme manier om de cast ieder seizoen te behouden. Personages die sterven worden nog wel eens vervangen door hosts die een exacte gelijkenis hebben. Hierdoor verliest het acteertalent dat in de serie speelt haar werk niet en krijgen de acteurs en actrices juist de kans om een compleet ander personage te spelen, iets wat Evan Rachel Wood dit seizoen doet nu ze een nieuw karakter genaamd Christina speelt.
westworld seizoen 3f1656923494

5. Futuristische toekomst

Dat Westworld veel met robots werkt, gaf eigenlijk al weg dat de serie zich in de toekomst afspeelt. Het vierde seizoen van Westworld doet daar nog een stapje bovenop. Waar eerdere seizoenen zich (grotendeels) in de 2050s afspeelden, neemt seizoen 4 een sprong in de tijd van zeven jaar.
Het seizoen speelt zich een flinke tijd na de revolutie die Delores en Caleb veroorzaakten. In seizoen 3 zagen we al hoe de toekomst grotendeels leunde op technologie buiten het park zelf en seizoen 4 lijkt die trend door te zetten, al lijkt de mensheid technologie al iets minder leuk te vinden. Misschien heeft het te maken met de kwaadaardige AI uit seizoen 3 die het levenspad voor iedere mens al had uitgestippeld en kon voorspellen.
Gelukkig zien we die verhaallijn niet meer terug in seizoen 3 en is daarmee gelijk één van de meest-gehate aspecten van de serie verdwenen. Misschien is het voor sommige kijkers die zijn afgedwaald een extra reden om terug te keren. Wel raden we aan om je toch nog even door seizoen 3 heen te worstelen, want Westworld kijken nadat je afleveringen overgeslagen hebt, is een slecht idee. Dan snap je de gecompliceerde structuur van de serie helemaal niet meer.
Westworld seizoen 4 is nu te zien op HBO Max. Nieuwe afleveringen verschijnen iedere maandag. Het seizoen krijgt acht afleveringen in totaal.

Populair Nieuws