Redenen om Another Round (Deense titel: Druk) in de bioscoop te kijken!

Article
zaterdag, 14 augustus 2021 om 15:00
druk screenshot 4f1628778083
Op 19 augustus is het zover: dan draait de nieuwste film met Mads Mikkelsen Another Round (Druk) in de bioscopen. Wij geven je 4 redenen waarom je niet om deze film heen kan en echt gezien moet hebben

Regie van Thomas Vinterberg

Een goede reden om Another Round te kijken is omdat de regie in handen lag van Thomas Vinterberg. Bij de één zal deze naam geen belletje rinkelen, maar bij de arthouse liefhebbers en kenners is dit zeker het geval. Vinterberg is namelijk geen kleine naam meer in industrie. Zo regisseerde hij eerder de culthit Festen en ook mogen we niet vergeten dat hij eerder al samenwerkte met Mikkelsen aan de hit Jagten (internationaal bekend onder de noemer The Hunt).
Niet alleen is Vinterberg regisseur, ook is hij scenarioschrijver. Je kan min of meer zeggen dat hij leeft voor dit vak. Hij weet hoe hij een goed (al dan niet dramatisch of grappig) verhaal kan overbrengen op de kijker en als je Another Round kijkt, dan weet je precies wat we bedoelen.
druk screenshot 1f1628778109

Eindelijk danst Mads Mikkelsen

De hoofdrol van de film wordt vertolkt door niemand minder dan Mads Mikkelsen (favoriete acteur van ondergetekende? Check). Mikkelsen is natuurlijk allang en breed doorgebroken in Hollywood na zijn bad guy rol in Casino Royale, waarna mega-successen volgden in de tv-serie Hannibal en films als Star Wars: Rogue One, Doctor Strange. Ook vertolkte hij een belangrijke rol in Hideo Kojima’s project Death Stranding én laten we niet vergeten dat hij ook alweer gecast is voor Fantastic Beasts 3 (arme Depp) en de nieuwe Indiana Jones.
Corona of niet: Mikkelsen heeft werk genoeg. Toch weerhoudt hem dat er niet van om geregeld even terug te keren naar zijn roots. Hij is er niet vies van om tussen al het Hollywood geweld ook een arthouse film op te nemen op eigen bodem en heeft dit met veel plezier gedaan met zijn vriend Thomas Vinterberg.
Wat veel mensen alleen misschien niet weten is dat Mikkelsen pas rond zijn dertigste doorbrak in de filmindustrie en van oorsprong een danser is. De kenner ziet het misschien wel in de manier waarop hij rechtop loopt, maar in zijn filmrollen is dit nooit echt heel duidelijk naar voren gekomen. Eindelijk is het zover. In Another Round mag Mads dansen! Er zullen maar weinig mensen zijn die daar niet van kunnen genieten of om kunnen lachen. De beste man heeft namelijk wel iets te diep in zijn glaasje gekeken als hij de voetjes van de vloer tilt.
druk screenshot 3f1628778133

Oscar beste buitenlandse film

Een zeer goed argument is deze: Another Round won dit jaar de Oscar voor beste buitenlandse film! Dat is een prestatie waar je U tegen zegt. De film won het van Better Days, Collective, The Man Who Sold His Skin en Qua Vadis, Aida? Elke filmliefhebber is er op gebrand om elk jaar in ieder geval de Oscar-winnaars te zien en daarbij mag de beste buitenlandse film niet vergeten worden. En het is dat het een Deense film betreft, anders had de film net zo goed als all round film gewonnen kunnen hebben! Ben je al om?
Overigens was de speech van Vinterberg tijdens de Oscar-uitreiking hartverscheurend. Aan het begin van de opnames van de film is zijn dochter namelijk overleden. Ze waren pas vier dagen bezig. Door zijn dochter, waarvan hij wist dat zij het script geweldig vond, vond hij de kracht om de film af te maken. Het is tragisch dat het zo moest lopen, maar Vinterberg kan echt blij zijn met het resultaat van de film.
druk screenshot 2f1628778152

Script is supergrappig

Over dat script gesproken: die is supergrappig. In de film volgen we leraar Martin (Mads Mikkelsen) die niet helemaal gelukkig in het leven lijkt te staan. Zijn huwelijk verkeert duidelijk in een sleur en ook met zijn dagelijkse job in het onderwijs lijkt hij niet al te happy. Hetzelfde geldt overigens voor zijn collega-vrienden.
Door een soort theorie besluiten de leraren van de één op de andere dag met alcohol in het lichaam les te gaan geven. Dit zou namelijk geestverruimend werken en de creativiteit verhogen. De glazen worden achterover gegooid en dit levert hilarische situaties op. De leerlingen in de klas moeten geregeld lachen om hun docenten. Al kun je ook te diep in het glaasje kijken en zijn niet ineens alle problemen opgelost. Another Round biedt in ieder geval een heerlijke combinatie van humor en drama.
Another Round draait in ieder geval vanaf 19 augustus in de bioscoop en duurt 119 minuten.