Vind jij dat Will Smith zijn Oscar in moet leveren na de beuk op Chris Rock?

Article
maandag, 28 maart 2022 om 17:30
schermafbeelding 2022 03 25 om 114858f1648205535
Chris Rock was weinig tactvol tijdens de uitreiking van de Oscars. Nadat hij een bijzonder foute grap maakte over zijn vrouw haalde Will Smith live op het podium uit naar Chris Rock. Later mocht hij alsnog een Oscar ophalen. Kan dat eigenlijk wel, of kan hij dat beeldje maar beter teruggeven?
Over de uitreiking van de Oscars zal nog lang worden nagepraat. Niet zozeer over de jaarlijkse winnaars en verliezers van de felbegeerde beeldjes, maar toch vooral over het incident tussen Will Smith en Chris Rock waarbij Smith Chris Rock live op tv een flinke beuk gaf nadat Rock een nogal onsmakelijke grap maakte over de vrouw van Will Smith.

Komiek Chris Rock zei dat Jada Smith, de vrouw van Will, best de hoofdrol in G.I. Jane 2 zou kunnen spelen. In die film is Demi Moore te zien met een inmiddels iconische gemillimeterde crew-cut. Jada Smith heeft ook gemillimeterd haar, maar vanwege een heel andere reden: zij lijdt aan alopecia, een ziekte waardoor ze spontaan haaruitval heeft.

De grap schoot bij Will Smith totaal in het verkeerde keelgat, waarna hij op het podium de nu bekende klap aan Chris Rock uitdeelde. Later op de avond won Will Smith zelf een Oscar voor zijn rol in de film King Richard. In zijn dankwoord verontschuldigde Smith voor zijn uitbarsting, al was dat niet persoonlijk naar Rock.

De vraag is nu, is Will Smith nog wel Oscar-waardig, of kan hij het beeldje maar beter inleveren? De redactie van XGN heeft daar wel zo zijn mening over.

Will mag zijn Oscar houden, maar een andere straf is terecht

Ik vind niet dat hij zijn Oscar in moet leveren, omdat zijn acteerprestatie los staat van zijn actie daarna. Ook vond ik de grap onsmakelijk, maar voor fysiek geweld ben ik natuurlijk nooit. Een straf opleggen lijkt me dan ook wel terecht, maar dat kan ook door hem volgend jaar uit te sluiten van de ceremonie bijvoorbeeld.
Luuc

Ja, de Oscar moet terug,maar nodig Chris Rock maar niet meer uit

Na de klap dacht ik nog even dat het geacteerd of afgesproken was tussen de acteurs, maar de opmerking ‘Keep my wife’s name…’ die volgde klonk behoorlijk menens. Hoewel ik denk dat Smith het recht heeft om zijn vrouw Jada, die aan de ziekte Alopecia lijdt, te verdedigen, vind ik deze reactie behoorlijk ongepast. Geweld is nooit, maar dan ook nooit de oplossing. Dit had prima met woorden achteraf opgelost kunnen worden. Daarom vind ik dat die Oscar terug moet. Overigens vind ik dat ook Rock de grens overschreden heeft en excuus moet aanbieden. Daarnaast zou ik hem ook niet meer op dit podium willen hierdoor.
Theo
suicide squad 2 zonder will smith in 2021 147727 4f1618241696

Inleveren? Hier had hij een tweede oscar voor moeten krijgen!

Inleveren, hoezo? Dit was een puike acteerprestatie! (die klap, niet zijn filmrol). Natuurlijk was het beter geweest as hij gewoon opgestaan en weggelopen was, maar dan hadden we dit prachtige schandaal gemist. Verder moet ik er een beetje om lachen, het is het enige aan de hele oscarsuitreiking dat enigszins memorabel was. De Oscars hebben hun tijd als relevante prijs wel een beetje gehad. Naast Dune is er eigenlijk niet één film (Ok, Encanto ook dan) bij die een belletje doet rinkelen of me uitnodigt om te gaan kijken.
Chris

Smith had beter de microfoon kunnen pakken

Ik vind altijd als iemand boos wordt, zijn of haar stem verheft, gaat bully'en (op internet of in real life) of nog erger: fysiek geweld gebruikt, het iets zegt over hoe incapabel iemand (op dat moment) is om goed te communiceren. Als Will Smith op hetzelfde moment naar voren was gelopen, de microfoon had gepakt en daarin zijn zegje had gedaan, was het denk ik nog memorabeler geweest.
Ik keur de klap dan ook ten zeerste af. Dat neemt niet weg dat de grap niet helemaal netjes was. Misschien had iemand even vooraf gaand aan de show kunnen bekijken wat Chris Rock allemaal zou zeggen?Nou goed, ik zou zeggen Oscar inleveren, zoiets doe je gewoon niet als mens. En Rock, spot niet zo met ziektes ;-) De reactie van hun kind op Twitter keur ik ook af, want Jaden vindt geweld kennelijk hét antwoord.
Rox

Een grapje moet kunnen, maar dit kon echt niet

Ik moest even wat researchen om te ontdekken wat er nou allemaal aan de hand is. Dat Chris iets zei over Wills vrouw was duidelijk, in de clip zien we dat Jada haar ogen rolt en Will is duidelijk van slag. Maar wat was de context? G.I. Jane is blijkbaar een film uit 1997 waarin het vrouwelijke hoofdpersonage (onder andere) zich kaal laat scheren. Jada Pinket-Smith heeft zich ook kaalgeschoren, dus dat is waar Chris op doelde. Daar moet je nog bij weten dat dit niet een stijlkeuze is, maar iets dat ze doet vanwege alopecia (een autoimmune ziekte die zorgt voor haaruitval). Dat maakt natuurlijk dat Chris Rocks grap bijzonder ongepast is.
Maakt dat de klap goed? Nee, natuurlijk niet. Geweld is iets waar je naar mijn mening alleen op terug mag vallen in levensgevaarlijke situaties. Als we komieken een mep geven elke keer dat ze iets zeggen wat ons niet aanstaat zullen we zelden nog om iets kunnen lachen. Maar Wills woede is absoluut te begrijpen. En als we zijn geschiedenis met huiselijk geweld en de spijt die hij voelde toen hij zijn moeder niet kon verdedigen erbij nemen kunnen we ons plots goed voorstellen dat hij naar het extreme gaat om voor zijn vrouw op te komen. Uiteraard vind ik dat de acteur hier absoluut een publieke verontschuldiging voor moet geven. Maar de Oscar ervoor innemen? De twee hebben naar mijn mening bijzonder weinig met elkaar te maken. Helemaal niets, om precies te zijn.
Arran

Populair Nieuws