Gameplay opnemen? Deze record software maakt het mogelijk!

  Ontzettend goede potjes in Battlefield en Call of Duty of het perfecte rondje in F1 2017. Hoe beter aan de hele wereld te laten zien hoe goed je bent, dan je gameplay opnemen en online te gooien? Met deze record software kan je het jezelf uiterst gemakkelijk maken!

  Fraps

  In eerste instantie was Fraps bedoeld om het aantal frames per seconde te tonen, later pas om filmpjes op te nemen van wat er op momenteel op je scherm gebeurt. Niet alleen ideaal voor gameplay opnemen, maar ook voor het filmen van je desktop (denk aan tutorials) of een skypegesprek.

  De gratis versie doet precies wat het moet doen, maar zal bovenin de video’s wel een watermerk tonen. Ook mogen filmpjes maar een bepaalde tijd duren voordat de opname wordt stopgezet. Betaal je eenmalig voor een licentie, dan is dat verleden tijd. Daarvoor krijg je goede record software zonder al te veel toeters en bellen.

  Dxtory

  Wil je gameplay opnemen en daarbij zelf een aantal aanpassingen maken in hoe de opname er uiteindelijk uit moeten rollen, dan is Dxtory een betere keuze dan Fraps. Zo kan je meerdere presets opslaan voor verschillende opnames (mocht je bijvoorbeeld meerdere games opnemen met andere settings) en heb je meer keuzes in hoe de uiteindelijke opname eruit komt te zien.

  Zo kan je makkelijker het opgenomen beeld verkleiner (downscaling), kan je kiezen tussen twee bestandformats, en is het aantal frames per seconde van een opname handmatig in te stellen. Met een prijskaartje van vijf euro minder dan Fraps, is het zeker een aan te raden record software als je iets meer functies tot je beschikking wil hebben.

  ShadowPlay en ReLive

  De rivaliteit tussen AMD en Nvidia wordt niet alleen uitgevochten met nieuwe videokaarten. Ook op het gebied van record software doen de twee fabrikanten er alles aan om de ander in de schaduw te zetten. Zo ook met Nvidia ShadowPlay en AMD ReLive.

  Eerstgenoemde maakt onderdeel uit van de GeForce Experience, waarmee drivers eenvoudig kunnen worden gedownload, games kunnen worden geoptimaliseerd en dus ook gameplay kan worden opgenomen of worden gestreamd naar websites als Twitch.

  AMD doet hetzelfde met ReLive, dat onderdeel is van Crimson; het AMD equivalent van GeForce Experience. Beide programma’s hebben dezelfde features als het gaat om gameplay opnemen en streamen en bijbehorende functies. Zo kunnen beide programma’s ook meerdere audiokanalen opnemen (in-game geluid, microfoon en Discord chat bijvoorbeeld) en zijn beide gratis.

  MSI Afterburner

  Een programma om temperaturen mee in de gaten te houden is handig, maar eentje waarmee je uiterst simpel meer uit je GPU kan halen is ook niet onaardig. MSI Afterburner is zo’n tool en ondanks de naam, werkt het ook prima op videokaarten van merken anders dan MSI!

  Behalve de overclock mogelijkheden van Afterburner, kan je ook (relatief basis) filmpjes met het programma opnemen. Verwacht niet de toeters en bellen (en fraaie interface) van Shadowplay of ReLive, maar een recht-voor-zijn-raap programma. Eén bestandsformaat, maximaal twee audiokanalen en net zoveel frames als dat jij op dat moment op je beeldscherm hebt.

  OBS

  Open Broadcast Software is de go-to record software voor streamers die niet zitten te wachten op een externe capture card. Niet alleen kan OBS zonder problemen video direct doorsturen naar Twitch, maar kan je er ook voor kiezen enkel een lokale opname te maken om die later op YouTube te gooien. Of beide, maar in dat geval merk je wel iets van een performance impact.

  Net als ShadowPlay, ReLive en MSI Afterburner, kost OBS geen cent. Zelfs zonder dat het je iets kost, krijg je alle mogelijke functies waar je maar vraag naar hebt. Meerdere presets, zoveel audiokanalen als je maar wil, uiterst simpele interface en een soepele ervaring tijdens het gamen. Ga je gameplay opnemen, dan is OBS dus zeker de meest solide keuze als je niet zit te wachten op een externe opnamekaart.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.