In deze special behandelen we de drie verschillende functies die Nvidia Shadowplay te bieden heeft. We beginnen met Instant Replay, vervolgens behandelen we Record en tot slot komt de Broadcast-functie aan bod. Om gebruik te kunnen maken van Nvidia Shadowplay moet je een ondersteunde Nvidia GeForce-videokaart in je PC hebben zitten en de Nvidia GeForce Experience-applicatie hebben geïnstalleerd.

Dat briljante moment opnemen met Instant Replay

Ben je in het bezit van een Xbox One of een PlayStation 4, dan zal er vast een belletje gaan rinkelen als de term Instant Replay valt. De consoles van deze generatie hebben namelijk een soortgelijke functie, waarbij het mogelijk is om de laatste vijf (Xbox One) of vijftien (PlayStation 4) minuten op te nemen van de game die je aan het spelen bent. Het is een ideale tool om de hoogtepunten van een avondje gamen vast te leggen, zonder dat je constant aan het opnemen hoeft te zijn.

De Instant Replay-functie van Shadowplay neemt continu de laatste 30 seconden op in de cache, die je kan opslaan door de Experience Overlay te openen met Alt + Z of een bepaalde toets te binden aan de functie. Dat is een stuk minder tijd dan de consoles opnemen, maar de redenatie daarvoor is dat een hoogtepunt in een game over het algemeen vrij kort is en niet vijf of zelfs vijftien minuten duurt.

Een tweede reden voor de kortere tijd is het feit dat Shadowplay in de dezelfde resolutie en framerate (met een maximum van 60 frames per seconde) opneemt als dat je speelt op de PC. Als er constant een kwartier moet worden opgenomen en opgeslagen in de cache in 1440p of zelfs 4K, dan zal dat een enorm veel rekenkracht vereisen, terwijl Nvidia de software zo licht mogelijk wilt houden.