Vijf ambitieuze producten die hun verwachting niet waarmaakten

  Je kent vast wel die plotseling hypes bij producten, die als een nachtkaars uit lijken te gaan. Vaak wordt zo'n product bij aankondiging erg populair gemaakt. De verwachtingen zijn zo hoog dat het product eigenlijk alleen nog maar kan tegenvallen. Een aantal van die producten zullen we belichten in: Vijf ambitieuze producten die hun verwachting niet waarmaakten.

  Google Glass © Rijans007/Wikimedia Commons, 2013

  Elk innovatief techbedrijf heeft het wel eens gehad, een mislukt product dat hen voor altijd blijft achtervolgen. Natuurlijk is dat alleen maar goed.

  "Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat." - Abraham Lincoln

  Laat je dus niet leiden door fouten, maar verbeter ze en probeer het de volgende keer gewoon weer opnieuw.

  5. Google Glass

  Met veel bombarie kondigde Google in 2012 volgens velen de uitvinding van de eeuw aan: Google Glass. De Google Glass is een bril die werkt middels augmented reality technologie. Eigenlijk werkt een Google Glass een beetje als een smartphone. Zo kan je onder andere met de slimme bril foto’s maken, het weer bekijken en berichten versturen.

  De slimme bril wordt bestuurd door middel van je stem of door de touchpad aan de zijkant. Google Glass kreeg veel kritiek omdat de privacy van omstanders niet goed genoeg gewaarborgd zou worden, dit zou komen omdat je niet kan zien wanneer iemand filmt of een foto maakt. Dat was dan ook de redenen waarom diverse bars in San Francisco de slimme bril gingen verbieden.

  Op 23 juni 2014 leverde Google haar eerste Google Glass bètaversie aan tester en ontwikkelaars. Niet heel lang daarna, besloot Google de stekker uit het Google Glass bètaprogramma te trekken. Dat gold overigens alleen voor consumenten, want bedrijven kunnen de slimme bril nog wel voor professionele doeleinden gebruiken. Of Google nog met een consumentenversie van de slimme bril op de markt komt, moeten we nog maar zien.

  Romazur

  4. Amazon Fire Phone

  Amazon is een van de grootste bedrijven die via het internet goederen verkoopt. In 2014 wilde het Amerikaanse bedrijf een andere richting uitproberen, namelijk als smartphonemaker. De Amazon Fire Phone was geboren.

  Amazon had de ambitie om de strijd aan te gaan met concurrenten Apple en Samsung. Het pakte alleen heel anders uit. Zo schijnt Amazon nog ter waarde van 83 miljoen dollar aan onverkochte Amazon Fire Phones in huis te hebben, een waardige flop dus.De Amazon Fire Phone is om een aantal redenen geen succes geworden. Een van die redenen was omdat het toestel erg commercieel was ingesteld.

  Zo was er een speciale knop die meer dan honderd miljoen producten kon scannen via de ingebouwde camera. Waardoor je het gescande product met een druk op de knop kon kopen via Amazon. Een innovatieve functie, alleen schrikte het door de commerciële doeleindes veel consumenten af.

  pcutler

  3. Ouya

  Een gameconsole met een hele andere visie dan we gewend waren, dat is het idee achter de Ouya. Een op Android gebaseerde console waar je alle games eerst gratis kon proberen voor je ze kocht was een verfrissend idee. Dat idee pakte zo goed uit dat de Ouya bekend staat als meest succesvolste Kickstarter ooit. Zo was de doelstelling van 950.000 dollar binnen acht uur behaald.

  Niet te weten dat de Ouya uitgroeide tot een van de grootste flops in de recente gamegeschiedenis. De achterliggende gedachte en de prijs van de Ouya waren erg ambitieus, zo was de gameconsole te verkrijgen voor 99 dollar. En daarnaast is het mogelijk om als beginnende gamedeveloper, je game zonder poespas uit te brengen op de Ouya.

  De Ouya is geen groot succes is geworden, voornamelijk door een te klein aanbod van games. Daarnaast is de gameconsole even krachtig als bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Een aantal redenen waardoor velen Ouya-gebruikers teleurgesteld achterbleven.

  Meer weten over de Ouya? Lees dan hier onze uitgebreide analyse

  Justin Lee

  2. PSPgo

  De PSPgo is een handheld console gemaakt en uitgebracht door Sony. De PlayStation Portable Go was in 2009 uitgebracht als een revolutionair product, dat kwam vooral door het feit dat je geen fysieke games voor de PSPgo kon kopen. Uiteindelijk kwam dat revolutionaire idee Sony duur te staan.

  De PSPgo is de opvolger van de succesvolle PSP. Maar de PSPgo was qua hardware in vergelijking met haar voorganger precies hetzelfde. Waardoor de enige veranderingen waren, dat de PSPgo een ander uiterlijk had en geen disc drive bevatte.

  Veel PSP-gebruikers zaten daardoor in dubio. Want al je fysieke games kon je niet meer spelen op Sony’s nieuwste handheld. Daarnaast keerde veel gameverkopers zich tegen de PSPgo, omdat de handheld geen fysieke games meer ondersteunde. Genoeg redenen dus voor Sony om de handheld in 2011 op te doeken.

  1. Nintendo Virtual Boy

  De Virtual Boy is een spelcomputer uitgebracht door Nintendo in 1995. De Virtual Boy is een soort VR-console, maar dan met een aantal complicaties. Vaakt wordt de Virtual de titel 'minst verkochte console van Nintendo' opgelegd.

  De Virtual Boy is volgens velen geflopt, omdat het onder andere werd geleverd met meerdere veiligheidswaarschuwingen. Zo werd een game na vijftien minuten automatisch gepauzeerd. Want als je te lang met de Virtual Boy speelde, dan was de kans groter dat je last zou krijgen van je ogen vanwege het 3D effect en de rood met zwarte graphics. Daarnaast was het hebben van hoofdpijn of je misselijk voelen heel ‘normaal’ bij het gebruik van de Virtual Boy.

  Bovenop al die problemen waren er ook niet genoeg kwalitatief goede games voor de Virtual Boy verkrijgbaar. Nintendo liep toentertijd wel voorop qua innovatie, als je bedenkt dat het laatste paar jaren pas echt wordt geïnvesteerd op het gebied Virtual Reality. Of Nintendo ooit nog de Virtual Boy 2 zal lanceren moeten we nog afwachten, wij kijken er in ieder geval naar uit!

  Meer weten over de Virtual Boy? Lees dan een onze uitgebreide analyse.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.