PS5 vs Xbox Series X - Wie heeft de beste launch line-up?

Article
zondag, 27 september 2020 om 9:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
PS5 vs Xbox Series X; wie heeft de beste launch line-up? Nu de lancering van de volgende generatie consoles nog geen twee maanden van ons verwijderd is, komt er steeds meer informatie vrij over de launch van beide systemen. Het is tijd om de balans op te maken.

Update - Volledige Xbox Series X launch line-up onthuld

Microsoft heeft officieel bekendgemaakt hoe haar launch line-up voor de Xbox Series X eruit zal zien. In totaal zullen er meer dan 30 games bij de lancering beschikbaar zijn, waarvan een groot aantal via Smart Delivery gebruikmaakt van de voordelen van de Xbox Series X. Check hier snel de volledige line-up!
Oorspronkelijke bericht volgt hieronder:
De XGN-redactie heeft over de volgende generatie consoles genoeg te zeggen. De prijzen zijn bekendgemaakt, de games bij de lancering zijn bekend en dus is het tijd om in de strijd tussen PS5 vs Xbox Series X de balans op te maken. Welke console heeft de beste launch line-up!
Voor de launch line-up van de consoles hebben we gekeken naar de games die verschijnen voor het systeem op releasedatum met een speling van maximaal vijf dagen eerder en/of later. Third-party-titels zijn tevens meegenomen in de launch line-up, want die kun je op de volgende generatie consoles al in verbeterde kwaliteit spelen. Voor de PS5 en Xbox Series X zien de launch line-ups er als volgt uit:
ps5 vs xbox series x launch line upf1600786549
Op basis van de PS5 vs Xbox Series X launch line-up tot nu toe, heeft de XGN-redactie haar mening laten horen. Wie heeft de beste launch line-up? Dat lees je hieronder!

Luuc ten Velde - Xbox Series X

Als we reeel kijken naar de verschillende consoles die in november uitkomen, kunnen we wel stellen dat ze op een gelijkwaardig niveau zitten. Toch moet ik als Sony- en Spidey-fanboy toegeven dat ik meer uitkijk naar de line-up van Microsoft. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er titels op staan waarvan ik nog totaal geen weet heb.
Spider-Man heb ik al een keer gespeeld, al komt er wel een compleet nieuw verhaal. Demon's Souls is een remake en met Sackboy heb ik nooit zoveel gehad. Op de Xbox Series X (die overigens ook nog eens eerder verschijnt) kan ik uitkijken naar een compleet nieuwe titel, The Falconneer. Heb ik daarnaast al gezegd dat de console eerder uitkomt en ik dat ook vrij hard meereken? Want dat betekent dat next-gen eerder begint!
xbox series x controllersf1600759683

Ralph Beentjes - PlayStation 5

Ongeacht wie je als winnaar uitroept, het is deze generatie wel de kampioen van de armoede. Wat mij betreft wint de PS5 nipt, maar dat komt puur en alleen doordat ik een fan ben van de Souls-games. Dan is de voorkeur al snel de PS5.
Voor de rest zijn de meeste titels die uitkomen ook op de huidige generatie consoles (of zijn allang al uitgekomen). Daarnaast zijn het uitbreidingen of een veredelde tech demo. Wat mij betreft hoeven de mensen die geen pre-order bemachtigd hebben dan ook niet te treuren. Pas in 2021 komen de echt interessante games uit en gaat next-gen echt van start!
marvels spider man miles moralesf1600344242

Theo Weber - PlayStation 5

Juist door het feit dat er maar weinig console exclusives bij launch uitkomen en het eigenlijk niet een hele sterke line-up van beide partijen is, vind ik dit een lastige. Sony heeft in mijn ogen met Miles Morales één console exclusive bij release die mij prikkelt om naar de winkel te gaan, maar die game/DLC komt ook naar de PS4, net als Sackboy: A Big Adventure.
Microsoft aan de andere kant heeft Gears Tactics waar ik als Gears fan warm voor loop, maar die game verschijnt ook weer op Xbox One, net als The Falconeer en Yakuza: Like a Dragon (die ook naar PS4 komt op 13 november). Eigenlijk blijven er dus maar twee game over die écht exclusief naar next-gen komen: Astro's Playroom en Demon's Souls Remake. Daarmee wint Sony de strijd dus als het aankomt op exclusives die rondom launch gelijk beschikbaar zijn.
ps5 controller xbox series xf1619595169

Chris Boers - Gelijkspel

Ik vind eigenlijk beide systemen een meer dan uitstekende line-up hebben. Vorige generaties moesten het meestal met één of enkele nieuwe games doen, deze generatie heb je keuze te over. Voor overstappers naar de nieuwe generatie zijn er meteen tientallen games beschikbaar plus je hele backlog die beter en mooier draaien.
Voor nieuwe console gamers is de pret nog groter. Als je voor het eerst een Xbox met Game Pass of PS5 met PS Plus/PS Now aanschaft heb je meteen honderden games tot je beschikking, inclusief het allerbeste van de vorige generatie. Wat een luxe!
valhallaf1645461808

Kevin de Bruin - PlayStation 5

Als ik puur naar mijn eigen smaak voor games kijk, dan heeft de PS5 voor mij toch een voorkeur. Bij de PlayStation 5 kijk ik nog wel het meest uit naar Marvel’s Spider-Man: Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure. Vooral die eerste is zeker een titel die ik wel direct zou willen spelen als er een nieuwe generatie console in huis komt.
Als ik naar de Xbox Series X/S line-up kijk dan trekt Assassin’s Creed: Valhalla vooral mijn aandacht. Ik ben daarentegen niet zo een Assassin’s Creed-fan dat ik echt het gevoel heb die op release per se te moeten spelen. Toegeven: het laatste deel heb ik ook nog onuitgespeeld in de kast liggen door een combinatie van andere bezigheden en andere games die toch iets meer om mijn aandacht hebben geschreeuwd.
Ja, als ik puur op mijn smaak afga dan heeft de PS5 voor mij vooralsnog de beste next-gen launch line-up. Is die dan ook de beste? Over smaak valt natuurlijk te twisten. Sowieso is niet alleen de launch line-up voor mij leidend welke console ik ga halen. De games die daarna worden aangekondigd zullen net zo hard een stempel drukken op welke console voor mij uiteindelijk de voorkeur krijgt.
demons souls remake tower knightf1592573876

Leslie Peters - PlayStation 5

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het allebei niet heel denderend vind, maar als ik moest kiezen, kies ik natuurlijk voor PlayStation 5. Met name door Cyberpunk en de Demon's Souls remake. De Souls-remake ziet er tof uit en ik kan niet wachten om weer vol tegen m'n tv te gaan vloeken.

Aram Brouwer - PlayStation 5

Ik ga hier toch voor PS5. Dit is natuurlijk voornamelijk door Cyberpunk 2077, maar ik denk ook dat de Demon's Souls remake het goed zal doen. Ook denk ik dat Spider-man: Miles Morales een grote hit wordt. Ook vind ik de launch up-line van Xbox Series X gewoon enigszins tegenvallen.
Dit bericht is op 16 oktober 2020 bijgewerkt.