Column: Was de PS5 op release kopen het waard?

  De PlayStation 5 (PS5) is inmiddels iets meer dan een maand uit in Nederland. De nieuwe console van Sony is alleen nergens aan te slepen. Ondergetekende is één van de gelukkigen die de console wel in handen kreeg en nu is het tijd om terug te blikken. Was de PS5 op release kopen het waard?

  Als iemand die bij voorgaande generaties altijd even de kat uit de boom keek als het aankwam op het kopen van nieuwe hardware, besloot ik het deze keer over een andere boeg te gooien. Zo is het hebben van een PlayStation 5 enorm nodig voor mijn werk, terwijl ik anderzijds benieuwd was naar hoe de nieuwe hardware mijn ervaring zou veranderen.

  Lancering met mankementen

  In de review van de PlayStation 5 besprak ik al uitgebreid wat de console daadwerkelijk goed maakt, maar dat is hier niet de vraag. Hier blik ik puur terug op de lancering van de PlayStation 5. Was de console kopen op launch de goede keuze?

  Hoewel ik zonder na te denken ja zou willen zeggen, weet ik het nog niet zo zeker. De console lanceerde immers met best wel wat problemen. Zo werden problemen ontdekt die de PS5 konden slopen, moesten er omwegen gebruikt worden om het systeem goed te gebruiken en maakte de PlayStation 5 soms zonder reden gekke geluiden.

  Optimaal is het zeker niet. De zogenoemde kinderziektes komen in allerlei vormen en maten, waarvan nu langzaam maar zeker wat problemen worden opgelost. Het is een risico dat je loopt als je de eerste wil zijn die met het nieuwste speelgoed aan de slag wil gaan.

  Cross-gen

  Om de games hoefde je de PS5 ook niet op release te kopen. Tenminste, het was geen vereiste tenzij je de Souls Bourne games allemaal kunt dromen. Alleen Demon’s Souls is de enige, échte game die exclusief op de PlayStation 5 te spelen was met de release van de console. Tuurlijk was er ook nog Astro’s Playroom, een toffe, korte titel, maar die is vooral bezig met het geven van voorbeelden waarop de DualSense tof is (daarover later meer).

  Andere grote “exclusieve” titels als Marvel’s Spider-Man Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure en Bugsnax zijn allemaal cross-gen games. Waar Sony lange tijd onzin verkocht door te stellen dat PlayStation 5 een duidelijke scheidslijn zou zijn tussen generaties, bleek het tegenovergestelde waar te zijn. De grootste titels waarmee gepronkt werd voor release zijn ook gewoon speelbaar op de PlayStation 4.

  Game Informer

  Wat niet weet, wat niet deert

  Natuurlijk ogen games wat minder mooi en spelen ze misschien niet zo soepel als op de PlayStation 5, maar dat merk je niet als je de PS5 nog nooit in actie hebt gezien. Wat niet weet, wat niet deert zeggen we dan maar. Het is een waarheid waar je niet omheen kunt als het de games betreft.

  Marvel’s Spider-Man Miles Morales heeft op de PlayStation 4 een verhaal dat net zo goed is als op de PlayStation 5. De personages slepen je op dezelfde briljante wijze mee, de side quests dragen evenveel bij aan het speelplezier en de muziek is op beide platformen fenomenaal. Hetzelfde mag overigens gezegd worden van Sackboy: A Big Adventure.

  Het enige verschil dat je merkt zit in de resolutie en/of frames per seconden. De PlayStation 4 (Pro) kan immers geen native 4K voorschotelen. De PlayStation 5 kan dit wel, maar bij iedere game verschilt vervolgens wel of je andere toeters en bellen kunt gebruiken. Wie 60fps en ray tracing wil in Spider-Man, moet daar bijvoorbeeld 4K voor opgeven. Wil je juist wel van native 4K genieten, kun je de 60fps wel vergeten.

  Gemak

  Natuurlijk zijn er wel andere redenen om de PS5 direct al in huis te halen. Die stammen vooral voort uit gemak. Next-gen lijkt volledig te draaien om het gemak, wat logisch is gezien mensen gemaksdieren zijn. Wie de PlayStation 5 heeft, hoeft zich bijvoorbeeld niet meer te bekommeren om laadtijden, lang wachten op het downloaden van updates of het vol raken van je opslag.

  Oh wacht, dat laatste is op de PS5 ook nog steeds een probleem. De SSD van Sony’s nieuwste console heeft een krappe 670 GB vrij voor games, wat gewoon 150 GB minder is dan de PS4 heeft. Het zou geen probleem zijn als de console de optie biedt om het SSD-geheugen uit te breiden met een externe SSD, maar daar was Sony bij de lancering nog niet klaar voor.

  Geduld is een schone zaak

  Al met al moge het duidelijk zijn dat de PlayStation 5 geen dringende aankoop is. Velen zullen geen moeite hebben om af te wachten tot de console weer op voorraad is of misschien zelfs in prijs zakt. De kat uit de boom kijken zorgt er immers voor dat de pijntjes en problemen waar fans nu tegenaan lopen wel opgelost zijn.

  Natuurlijk heb ik wel makkelijk praten over hoe geduld een schone zaak is. Zelf ben ik namelijk iemand die altijd de nieuwste tech liever gisteren dan vandaag in huis wil hebben. Voor de PS5 was dat niet anders en ik snap dat jij daar misschien wel hetzelfde instaat.

  Mocht je de console nog niet hebben, maar wel op zoek zijn hebben we dan ook een houvast voor je. We hebben namelijk een overzicht dat constant bijgewerkt wordt wanneer de console weer ergens te koop is. Hopelijk kun je zo alsnog die console zo snel mogelijk binnen hengelen, want ik snap als geen ander hoe fijn het is om toch ondanks alle problemen van de nieuwste hardware te kunnen genieten.

  Marvel's Spider-Man - Miles Morales

  Verkijgbaar vanaf 19 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.