Update- PS5 problemen op een rijtje

Article
maandag, 14 december 2020 om 12:30
ps5 problemenf1606308115
Dat de lancering van de PlayStation 5 alles behalve vlekkeloos verloopt is een understatement. Dat de console compleet uitverkocht is, mag Sony als positief zien, maar de vele PS5 problemen zijn reden voor veel zorgen. Wij zetten alle PS5 problemen die bekend zijn op een rij.

Update 2 - December update van Sony

Na de patch eind november heeft Sony in december wederom een nieuwe patch uitgebracht. De verbeteringen zijn als volgt:
  • Systeemprestaties zijn verbeterd door nieuwe systeemupdate.
  • Probleem opgelost dat ervoor zorgde dat data transfers en downloads geannuleerd werden wanneer content gedownload werd in de achtergrond terwijl een PS4 data transfer bezig was.
  • Sommige problemen die errors veroorzaakten bij tekstinvoer in sommige PS4 games zijn opgelost.
  • De stabiliteit van de internetverbinding is verbeterd voor sommige Wi-Fi routers.

Update 1 - Update voor de PS5 in november

Sinds de oorspronkelijke publicatie van dit artikel op 26 november heeft Sony de handen flink uit de mouwen gestoken. Een aantal updates zijn dan ook uitgebracht. De nieuwe patch die is uitgebracht, heeft een aantal problemen aangepakt. Hieronder vind je precies wat er bijgewerkt is:
  • Systeemprestaties zijn verbeterd door nieuwe systeemupdate.
  • Een probleem waardoor geïnstalleerde disk-versies van games soms verwijderd werden, is opgelost.
  • Een probleem dat ervoor zorgde dat de DualSense controller niet via de USB Type-A aan de voorkant van de console kon worden opgeladen wanneer de PS5 in Rest Mode stond, is verholpen.
Oorspronkelijke bericht hieronder:

Slaapstand

  • Situatie: Kritiek
  • Status: Sony werkt aan een oplossing
Laten we aftrappen bij het grootste probleem: de slaapstand van de PlayStation 5. Dit kan voor ernstige problemen met de console zorgen. De PS5 kan bijvoorbeeld vastlopen en een kritische foutmelding veroorzaken of zelfs de console bricken. Als je ergens niet op zit te wachten met een gloednieuwe console van 400 tot 500 euro is het wel een kritieke fout die het systeem sloopt.
De slaapstand is wat dat betreft een bekende functie die op de PS4 al geïntroduceerd werd. Hiermee kun je de console in rustmodus games laten updaten, save data uploaden naar de cloud en de functie houdt remote play actief. Zet deze modus voor nu uit tot Sony met een oplossing komt, iets waar het Japanse bedrijf al druk mee bezig is.
ps plus collection ps5f1608193900

Crashende PlayStation 5 (en vastlopers)

  • Situatie: Ernstig
  • Status: Nog geen oplossing, wel een werkende workaround
Eén van de bekendste PS5 problemen is toch wel dat de console hier en daar vastloopt. Zowel tijdens het gamen, als wanneer je in het hoofdmenu zit kunnen deze problemen voorkomen. De problemen zijn op verschillende manieren herkenbaar.
Tijdens het gamen loopt het spel namelijk vast, waarna de game afsluit en een blauw error scherm tevoorschijn komt. De crash rapporteer je naar Sony en vervolgens kun je de game weer opstarten en doorspelen. Een grotere kwaal ontstaat alleen wanneer de console crasht in het hoofdmenu.
Wanneer je een externe harde schijf aangesloten hebt, kan dit bijvoorbeeld gebeuren. Een foutmelding treedt op (met zwart scherm) dit keer, waarna je weer kunt gamen. Soms kan de console ook nergens meer op reageren, waarna je de stekker uit de console moet trekken. De console kun je daarna weer opstarten, maar moet zichzelf nog wel repareren voor je weer kunt spelen.
call of duty black ops cold war analisis

PS5 games downloaden werkt niet

  • Situatie: Ernstig
  • Status: Oplossing gevonden
Verschillende meldingen kwamen binnen dat de PlayStation 5 problemen had met het downloaden van games. Titels zouden in de Downloadlijst verdwijnen, maar vervolgens niet installeren. Deze zouden oneindig lang in de wachtrij blijven staan of een error code ontvangen waarna deze niet installeren. Inmiddels heeft Sony met een oplossing het probleem redelijkerwijs opgelost.
Het Ask PlayStation-account legt uit dat de PlayStation 5 een keer vanuit de Safe Modus opgestart moet worden. Hiervoor moet de PS5 helemaal uitgezet worden en de Power-knop vervolgens zeven seconden ingedrukt worden. Vervolgens start de safe modus op en moet je de Rebuilding Database-optie aanklikken.
De PlayStation 5 herstart zichzelf zodra dit gedaan is. Hierna moet je naar het Downloads/Uploads menu gaan. Daar kun je de games die last hebben van het probleem aanklikken en de download hervatten.
ps5 precio lanzamientof1592298299

Verkeerde levering

  • Situatie: Vreemd
  • Status: Onbekend
Van twee problemen die tot grote zorgen lijden gaan we door naar een probleem dat als geluk bij een ongeluk gezien mag worden. Sommige gelukkigen die de PS5 All-Digital editie bestelden, ontvingen namelijk een normale Disk editie. Daarmee werd toch honderd euro bespaard.
Onbekend is nog of deze vreemde productiefout andersom ook voorkomt. Dat zou een aantal klanten namelijk flink duperen. Gespeculeerd wordt dat de productie van de All-Digital in hoge nood zat en dus voor deze oplossing is gekozen en sommige gebruikers nu gratis een duurdere versie hebben.
ps5 tamano medidasf1614340488

Draaiende discs

  • Situatie: Vervelend
  • Status: Nog geen oplossing
Als je die normale PS5 met diskdrive hebt, heb je mogelijk alleen wel last van een ander probleem. De console begint soms namelijk uit zichzelf discs te draaien, iets wat niet zou moeten gebeuren. De PlayStation 5 draait bij sommigen iedere 45 minuten tot uur ineens zonder reden discs die in de console zitten.
Voor nu is het nog onduidelijk waarom de console dit doet. Het lijkt een bug te zijn in de PlayStation 5. De vraag is alleen nog hoe lang het duurt voor dit probleem verholpen wordt.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

Slecht opladen

  • Situatie: Vervelend
  • Status: Nog geen oplossing, wel een werkende workaround
Om te kunnen gamen op de PlayStation 5 heb je natuurlijk de DualSense nodig, de nieuwe controller van de PS5. Deze moet alleen wel van stroom voorzien worden. Dit kun je doen door de controller op te laden via USBC. Tenminste, dat is het idee.
Soms laadt de DualSense namelijk niet op wanneer je de kabel in de PS5 steekt en verder wilt gamen. Meldingen worden ook gemaakt van controllers die leeglopen wanneer de controller niet gebruikt wordt. Op het moment is de enige oplossing om de controller op te laden wanneer je niet een game speelt.
ps5 designf1591945132

Games deïnstalleren zonder disc

  • Situatie: Vervelend
  • Status: Nog geen oplossing, wel een werkende workaround
Wanneer je een game installeert vanaf een disc en deze vervolgens wisselt voor een andere, verwijdert de PlayStation 5 de geïnstalleerde game. Het is een probleem waar sommigen tegenaan lopen. Een reden of patroon lijkt niet aanwezig te zijn. Het komt per willekeur voor.
Gelukkig is er op het moment wel een workaround. De game kun je niét handmatig kopiëren via een optie in het menu voor games die nog niet geïnstalleerd zijn. In plaats daarvan kun je het de console automatisch laten doen. Werkt het niet? Start de console opnieuw op en probeer het nog een keer.

PS5 problemen worden langzaam opgelost

Gelukkig is Sony zelf ook bezig met het zoeken naar oplossingen voor de PS5 problemen. Constant worden updates uitgebracht om de prestaties van het systeem te verbeteren. Hopelijk zijn bovenstaande PS5 problemen zo snel mogelijk verholpen zodat iedereen gewoon kan genieten van de PlayStation 5.
Dit artikel is op 14 december 2020 bijgewerkt.

Populair Nieuws