Wat de PS5 beter doet dan de Xbox Series X

Article
zaterdag, 14 augustus 2021 om 12:00
xbox vs ps5f1596704708
Bijna negen maanden met de next-gen consoles onder de televisie is het steeds duidelijker wat de ene console beter doet dan de ander. De PlayStation 5 en Xbox Series X zijn immers concurrenten en uiteraard verschillen de twee systemen in hun prestaties. We zetten voor jou op een rijtje wat de PS5 beter doet dan de Xbox Series X.
De PlayStation 5 en de Xbox Series X zijn flink aan elkaar gewaagd. Qua verkoopcijfers lijkt Sony na negen maanden voorop te liggen, maar de twee consoles liggen qua specs en opties redelijk bij elkaar in de buurt. Wij zetten voor jou gemakkelijk op een rijtje wat de PlayStation 5 tot nu toe beter doet dan de Xbox Series X.

Snelheid van de SSD

We trappen maar af met de SSD van Sony’s nieuwste console. Dat deze snel zou zijn, was vooraf al bekend. Toch is sinds de release van de console en de vele games die daarna volgden wel duidelijk geworden dat de SSD van de PlayStation 5 de snelste op de markt is momenteel.
Niet alleen laden games snel in, maar ook qua laadtijden wordt duidelijk dat de PS5 vaak net een stapje sneller is dan de concurrent. Zo laadt Assassin’s Creed Valhalla bijvoorbeeld drie seconden sneller in op de PlayStation 5 ten opzichte van de Xbox Series X. De open-world game van Ubisoft is zeker niet de enige titel waarbij dit het geval is en dus is wel duidelijk dat de PS5 SSD net een stapje sneller is.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

Controller

Wie het over de PlayStation 5 heeft, spreekt natuurlijk over de controller. De DualSense vernieuwt op verschillende vlakken en verandert daadwerkelijk de ervaring van de gameplay. Dit komt door middel van de adaptive triggers en de haptic feedback.
De Xbox Controller daarentegen heeft wat subtiele veranderingen, maar functioneert in de basis net als de Xbox One controller. Er is geen zichtbare vernieuwing te vinden. Daardoor loopt de controller als je kijkt naar de features, nu een stapje achter ten opzichte van Sony.
sony pulse 3d audio headsetf1631718346

3D Audio

Toch is de controller niet de enige feature waarop de PlayStation 5 een stapje beter is dan de controller van de Xbox. Ook de audio van de PS5 is naar een iets hoger niveau getild dankzij 3D Audio. Hierdoor hoor je in verschillende games drastisch anders doordat geluiden op zeer accurate wijze om je heen te horen zijn.
Dit is overigens wel een voordeel wat pas echt duidelijk wordt in combinatie met de PlayStation 5 3D Audio Pulse Headset. Deze is speciaal ontworpen voor de techniek die Sony gebruikt. De ervaring van 3D Audio op de PS5 is dan wel een stapje beter dan Dolby Atmos op de Xbox Series X, maar ook een stukje minder toegankelijk.
returnalf1620287655

First-party games

Met negen maanden gametijd onder de riem is een ander duidelijk verschil tussen de PlayStation 5 en de Xbox Series X de hoeveelheid first-party exclusieve games. Halverwege augustus staat de PlayStation 5 namelijk op vier first-party PS5-exclusieve titels (Astro’s Playroom, Demon’s Souls, Returnal en Ratchet & Clank Rift Apart), terwijl de Xbox Series X er officieel nog geen heeft.
Toegegeven, één van Sony’s exclusives is iets meer dan een techdemo, terwijl de andere een remake is, maar dan blijven er nog steeds twee staan. Daarbij zijn Marvel’s Spider-Man Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure ook grote titels die de PS5 kreeg, maar deze zijn ook op de PlayStation 4 beschikbaar. Daar tegenover kan Microsoft tot op heden alleen nog Microsoft Flight Simulator tegenover zetten.

Wat doet de PS5 beter dan de Xbox Series X?

Dit zijn de vier grootste voordelen die de PlayStation 5 heeft ten opzichte van de Xbox Series X als je het ons vraagt. Zijn er nog meer dingen die de PS5 beter doet dan de Xbox Series X of juist andersom? Laat het ons hieronder weten in de reacties.