Werken andere controllers naast de DualSense op de PS5?

Article
dinsdag, 01 juni 2021 om 11:15
ps5 controllerf1592919068
Met de lancering van de PlayStation 5 is er ook een nieuwe controller gekomen: de DualSense. Maar kan je oude controllers, zoals de DualShock 4, nog gebruiken op de PS5? Wij leggen het haarfijn voor je uit!

Next-gen ervaring met de PS5 controller

De controllers van Sony zijn lange tijd grotendeels hetzelfde gebleven. Wie de eerste DualShock controller naast de DualShock 4 legt, zal niet veel verschillen zien op de touchpad in het midden na. Die laatste feature werd bij de lancering van de PlayStation 4 groots gepresenteerd door Sony, maar hebben we aan het einde van de levensduur van de console opvallend weinig gezien.
Datzelfde wil Sony niet overkomen met de DualSense controller. Deze controller heeft een naamsverandering ondergaan en is dan ook een behoorlijke revolutie ten opzichte van de DualShock 4. En dan hebben we het niet alleen over het uiterlijk van de DualSense controller.
In het apparaat zelf heeft Sony namelijk een hele berg aan nieuwe features toegevoegd ten opzichte van de oude controllers. Zo zal niet je meer dezelfde, traditionele trilmotor vinden als in de DualShock. In plaats daarvan heeft de DualSense haptic feedback, die veel accurater elementen in games kunnen nabootsen, van de terugslag van wapens tot aan kleine vibraties door omgevingen.
De controller heeft daarnaast ook adaptieve triggers. Dat betekent dat de triggers qua weerstand aangepast kunnen worden door de game. Span je bijvoorbeeld een boog in Horizon Forbidden West, dan zal de weerstand hoger worden des te verder je de boog aanspant. Of wanneer een kogel vastzit in een geweer, dan zal de trigger simpelweg helemaal niet bewegen. Op die manier wil Sony met de DualSense zorgen voor een complete next-gen ervaring.
En daar houden de features van de controller nog niet eens bij op, want Sony heeft ook gezorgd voor een ingebouwde microfoon, een nieuwe manier om content te delen via de Create-knop, een acceleratiemeter en gyroscoop om bewegingen te simuleren en meer.
pexels peter laskowski 5303957f1619174370

Wat betekent dit voor andere controllers?

Omdat de DualSense controller een groot aantal nieuwe features introduceert, zorgt het tegelijkertijd ook voor een lastige situatie voor Sony. Veel uitgevers en ontwikkelaars zullen namelijk willen inspelen op de mogelijkheden die de controller biedt, maar als een speler geen DualSense controller gebruikt, dan zorgt dat voor een probleem.
Daarom heeft Sony ervoor gekozen dat je PS5 games op de PlayStation 5 alleen kan spelen met de DualSense controller. Je kan dus niet de DualShock 4 gebruiken, maar ook andere third party controllers zijn niet bruikbaar op de next-gen console. Dat is in scherp contrast met de Xbox Series X en S, waarbij juist zo’n beetje alle controllers die voor de Xbox One gemaakt zijn ook te gebruiken zijn op de next-gen consoles van Microsoft.
Het is wel mogelijk dat die blokkade voor andere controllers er vanaf gaat, wanneer andere bedrijven een PS5 controller maken die dezelfde features heeft als de DualSense controller. Zo zal het niet ondenkbaar zijn dat Razer of Nacon in de nabije toekomst komt met een officiële, alternatieve PS5 controller.
ps5 playstation 5 dualsense 2f1604591373

Geldt dit voor alle games op de PlayStation 5?

Je kan dus niet je collectie aan PS4 controller gebruiken op de PlayStation 5 wanneer je een PS5 game wil spelen. Maar dat betekent niet dat je de controllers helemaal niet meer kan gebruiken op je next-gen console. Sony heeft namelijk voor de PlayStation 5 flink ingezet op backwards compatibility, iets wat helemaal niet kon op de PlayStation 4 met PS3 games.
Je kan daardoor wel gewoon PS4 games spelen op de PlayStation 5 met een PS4 controller die je in huis hebt liggen. Wil je oudere titels spelen op je next-gen games via de cloud gaming- dienst PlayStation Now, dan kan je daarvoor naast de DualSense controller ook de DualShock 4 controller gebruiken.
Je kan je oude controllers dus niet voor de nieuwste games gebruiken op de PlayStation 5, maar er is nog geen reden om ze allemaal in de prullenbak te gooien of te doneren aan de lokale kringloopwinkel.

Populair Nieuws