Exclusives

Eén van de belangrijkste redenen waarom je een console koopt, is om er op de gamen. Logisch, want daar is de machine voor gemaakt. De vraag is alleen welke games je er op gaat spelen. Daarvoor ben je afhankelijk van releases die soms wel maar soms ook niet voor alle consoles uitkomen. Bedenk daarom welke exclusives jij echt wil kunnen spelen.

Dat PC gamers nooit met de eerste Red Dead Redemption aan de slag hebben gekund is treurig, maar de kans dat je ooit Bloodborne zal spelen op een Xbox One is ook nihil. Daar staat tegenover dat je op de console van Microsoft wel Forza en Halo kan opstarten en uren in kan pompen. Ga je dus een PS4 of Xbox One kopen, dan zal je bij jezelf na moeten gaan welke spellen je niet over wil slaan.

Prijs

Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het prijskaartje dat hangt aan de consoles van Sony en Microsoft. Zowel de PS4 als de Xbox One kennen een aantal uitvoeringen en bundels waarbij je een game met flinke korting meekrijgt. Weten hoe diep je in de buidel moet tasten en wat je ervoor krijgt, is zeker handig als je denkt ‘ik wil een PS4 of Xbox One kopen’.

Voor een PlayStation 4 Slim console met een 500 Gigabyte harde schijf en Minecraft, betaal je namelijk net iets meer dan voor een Xbox One S met dezelfde HDD grootte en dezelfde game. Een groter verschil vind je tussen de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X: de nieuwe slagschepen van Sony en Microsoft die games in veel hogere settings aankunnen.

Voor de hogere prijs van de Xbox One X krijg je wel betere specs qua geheugen, processor en grafische kracht terug. En waar sommige games van PlayStation 4 uit kunnen worden gerekt naar een 4K resolutie, zijn de 4K games van de Xbox One X volledig en zonder upscaling naar het nieuwe niveau geholpen. En natuurlijk de aanwezigheid van de 4K blu-ray speler!