PS4 of Xbox One kopen? Alle plus- en minpunten op een rijtje!

  Zowel Microsoft als Sony doen volop mee in de strijd om het bieden van de beste console. Ga je een PS4 of Xbox One kopen, dan zal je alle voor- en nadelen van beide consoles moeten afwegen. Wij helpen je een handje door deze punten voor beide consoles op een rijtje te zetten!

  Exclusives

  Eén van de belangrijkste redenen waarom je een console koopt, is om er op de gamen. Logisch, want daar is de machine voor gemaakt. De vraag is alleen welke games je er op gaat spelen. Daarvoor ben je afhankelijk van releases die soms wel maar soms ook niet voor alle consoles uitkomen. Bedenk daarom welke exclusives jij echt wil kunnen spelen.

  Dat PC gamers nooit met de eerste Red Dead Redemption aan de slag hebben gekund is treurig, maar de kans dat je ooit Bloodborne zal spelen op een Xbox One is ook nihil. Daar staat tegenover dat je op de console van Microsoft wel Forza en Halo kan opstarten en uren in kan pompen. Ga je dus een PS4 of Xbox One kopen, dan zal je bij jezelf na moeten gaan welke spellen je niet over wil slaan.

  Prijs

  Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het prijskaartje dat hangt aan de consoles van Sony en Microsoft. Zowel de PS4 als de Xbox One kennen een aantal uitvoeringen en bundels waarbij je een game met flinke korting meekrijgt. Weten hoe diep je in de buidel moet tasten en wat je ervoor krijgt, is zeker handig als je denkt ‘ik wil een PS4 of Xbox One kopen’.

  Voor een PlayStation 4 Slim console met een 500 Gigabyte harde schijf en Minecraft, betaal je namelijk net iets meer dan voor een Xbox One S met dezelfde HDD grootte en dezelfde game. Een groter verschil vind je tussen de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X: de nieuwe slagschepen van Sony en Microsoft die games in veel hogere settings aankunnen.

  Voor de hogere prijs van de Xbox One X krijg je wel betere specs qua geheugen, processor en grafische kracht terug. En waar sommige games van PlayStation 4 uit kunnen worden gerekt naar een 4K resolutie, zijn de 4K games van de Xbox One X volledig en zonder upscaling naar het nieuwe niveau geholpen. En natuurlijk de aanwezigheid van de 4K blu-ray speler!

  Enhanced games

  Niet alleen exclusives kunnen een beweegreden zijn om een Xbox One X of PlayStation 4 Pro te kopen, ook het aantal daadwerkelijke geüpgrade games kan het besluit makkelijker te maken. Want waar de Xbox One X enhanced games daadwerkelijke een native 4K resolutie ondersteunen, worden die bij de PlayStation 4 Pro enkel uitgerekt tot 4K.

  Dat neemt niet weg dat spellen er wel een stuk beter uitzien dan in het ondertussen ouderwetse 1080p. De vraag is alleen welke games je in betere kwaliteit wil spelen. Wij maakten voor zowel PlayStation 4 Pro enhanced games als Xbox One X enhanced games lijstjes met welke titels het beste uit de verf komen. Ga je dus een PS4 of Xbox One kopen, dan doe je er goed aan die lijstjes er bij te pakken en ze naast elkaar te leggen.

  Op de Xbox One is het tegenwoordig ook mogelijk om games van de originele Xbox te spelen, welke ook in hogere resolutie worden gedraaid, een hogere framerate kennen en sneller laden. Je kunt hiervoor gewoon je oude schijfje in de console stoppen. Als je oude PlayStation 2 games op de PS4 wilt spelen, dan zul je deze digitaal opnieuw moeten aanschaffen.

  Meer zielen, meer vreugd

  Alle redenen die hiervoor genoemd zijn, gaan allemaal uit van het individu. Welke games jij wil spelen, hoeveel geld jij te besteden hebt en welke grafische pracht jij wil zien. Maar wat nu als je eens een keer een potje Left 4 Dead 2 wil doen, of Ghost Recon: Wildlands? Dan zal je toch even na moeten gaan wie er uit jouw vriendengroep welke console heeft?

  Laatstgenoemde is weliswaar zowel voor de Xbox One als de PlayStation 4 uitgekomen, toch kan je cross-console spelen wel vergeten. Crossplatform spelen is al jaren een smeekbede vanuit de community, maar toch is het er nooit echt van gekomen. Incidenteel soms, zoals Fortnite, en Minecraft, maar spelen als Xbox eigenaar met een PS4 speler zit er dankzij Sony niet in.

  Controller

  Ongeacht of er nu een PlayStation 4 of Xbox One controller door de kamer vliegt als FIFA 18 niet meewerkt, je hebt met beide consoles te maken met controllers. De kleinere en compacte PS4 controller, versus de dikkere van de Xbox One.

  Voor beide consoles zijn controllers te vinden van andere merken die juiste gorter zijn voor de PlayStation of kleiner voor de Xbox One, maar die krijg je uiteraard niet bij de console meegeleverd. Bedenkt dus goed (en vooral voel goed) welke controller je denkt het beste mee overweg te kunnen!

  Services

  Zowel PlayStation Network als Xbox Live hebben fans en haters. Het netwerk van beide consoles is voor de ene gebruiker bloedsnel en voor de ander zo traag als een naaktslak die vastzit op superlijm. Afgezien daarvan hebben beide netwerken ook nog een services die het aanschaffen de moeite waard maken, maar wel tegen een prijs.

  Tegenwoordig moet je voor het online kunnen spelen van games bij zowel PlayStation als Xbox in de buidel tasten. De prijzen voor PlayStation Network en Xbox Live zijn zo goed als gelijk buiten aanbiedingen om, maar extra functies als PlayStation Plus zijn tegen extra betaling ook interessant. Wees je dus bewust van welke voor- en nadelen (en tegen welke kosten) beide netwerken hebben voordat je overgaat tot het kopen van een PlayStation 4 of Xbox One.

  PS4 of Xbox One kopen? Wat was voor jou de doorslaggevende reden?

  Praten vanuit ervaring is in het geval van het doen van een dure aankoop het beste. Onze vraag aan jullie is dan ook welke tips jullie aan twijfelaars die denken ‘ik wil een PS4 of Xbox One kopen maar weet niet welke’ zouden geven. Laat het ons maar vooral elkaar weten in de comments!

  Dit artikel is op 12 juni 2020 bijgewerkt.

  Forza Motorsport 7

  Verkijgbaar vanaf 3 october 2017

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.