PS3 games - is de console dood?

Article
maandag, 11 januari 2016 om 16:01
xgn google image
Nog steeds verschijnen er PS3 games. De last gen lijkt in dat opzicht nog niet helemaal in de vergetelheid te raken. Vroeg of laat sterven consoles wel uit. De PS3 dood: is dat waar, of valt het mee? Hier vind je een overzicht van de toekomst, gloriejaren en meer over de console.
De PS3 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2005. De console werd toen aangekondigd, maar pas in maart 2007 was de console verkrijgbaar in Nederland en de rest van Europa. Op release waren er twee versies van de console: een versie met een 40GB harde schijf en eentje met een 60GB harde schijf. Net als van de PS2 kwam er in 2012 ook een Slim model uit voor de PS3, waar een 120GB, 250GB of 500GB harde schijf inzat.
In tegenstelling tot de Xbox 360 was gebruikmaken van de online multiplayer gratis op de PS3. PlayStation Network was namelijk beschikbaar voor een ieder die toegang had tot het internet en een PS3 in zijn bezit had. Van Xbox Live kon je destijds ook alleen maar gebruik maken tegen een kleine vergoeding. De gratis online multiplayer van PSN sprak destijds al veel mensen aan.
Wat prestaties betreft had de PS3 minder technische problemen dan concurrent de Xbox 360. De Red Ring of Death was een bekend fenomeen voor Xbox 360 bezitters, maar PS3 eigenaren hadden eigenlijk niet vaak problemen met hun console. Wel was er een periode waarin sommige mensen last hadden van een Yellow Light of Death. Later bleek dat slechts 0,5% van alle PS3 consoles last hadden van dit gele lampje, dus de grote meerderheid van de consoles bleef ongeschonden.
84601

Hoogtijdagen van de console

Bij release had de console weinig bijzondere launchtitels, afgezien van Uncharted: Drake’s Fortune en Resistance. Gelukkig was er een hoop moois op komst. Zo zou Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots in 2008 komen. Maar ook LittleBigPlanet kwam in 2008 uit.
Metal Gear Solid 4 is chronologisch gezien het laatste deel van de serie en kwam exclusief uit voor de PS3. Deel 4 werd door veel mensen daarom ook zeer positief beoordeeld. Ook LittleBigPlanet sprak vele mensen aan: levels maken was nog nooit zo leuk en uitgebreid. Bovendien was SackBoy wel een cool mannetje die mensen erg leuk vonden.
2009 bracht meer moois. Killzone 2, het vervolg van de eerste Killzone, kwam in dit jaar uit. Deze game van de Nederlandse studio Guerilla Games gooide internationaal hoge ogen. De game was een briljante shooter met een leuke multiplayer.
In hetzelfde jaar kwam ook Uncharted 2: Among Thieves uit. Het vervolg op Drake’s Fortune scoorde internationaal heel goed en wist het origineel dan ook op vrijwel alle fronten te overtreffen. Onlangs zijn alle Uncharted games weer samengevoegd in The Nathan Drake Collection. De games zijn tegenwoordig nog steeds geweldig en al helemaal in een HD jasje.
2010 stond in het teken van God of War 3, Heavy Rain en Demon’s Souls. God of War 3 was ongekend bruut en een ronduit briljante game. Demon’s Souls was de eerste Souls game, waaruit de genadeloos moeilijke Dark Souls voortvloeiden. Heavy Rain is een game waarin je keuzes moet maken en die hebben invloed op het verloop en het einde van de game: destijds was Heavy Rain in dat opzicht een revolutionaire game die bij velen in de smaak viel!
Zelfs in 2013, het jaar dat de opvolger van de PS3 beschikbaar werd, kwamen er nog steeds te gekke games uit voor de console. Denk aan Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, een misschien wat ondergewaardeerde RPG. Ook The Last of Us verscheen in dit jaar. Deze game werd ook wereldwijd goed ontvangen en viel ook bij ons goed ter aarde: wij gaven de game een 9 in de review!
84602

PlayStation Move

In hetzelfde jaar als de Kinect van Microsoft kwam ook PlayStation Move uit van Sony. Met behulp van de Move controller, die doet denken aan een Wii-mote, kon je verschillende motion games spelen. Er kwamen speciale PlayStation Move games uit, maar ook andere games kon je spelen met de Move controller. Zo kon je bijvoorbeeld Heavy Rain, maar ook bijvoorbeeld Killzone 3 spelen met deze speciale controller.
In het begin leek er wel wat animo te zijn voor PlayStation Move, maar de lol was er snel af. Bijna twee jaar nadat PlayStation Move uitkwam bleek dat er slechts 10,5 miljoen exemplaren waren verkocht. In dat opzicht is de verkoop van de PlayStation Move geen succes te noemen. Als contrast: er werden bijvoorbeeld in het afgelopen kwartaal alleen al meer dan 5,7 miljoen PlayStation 4’s verkocht.
84603

Hoe nu verder met de PS3?

De PS3 wordt tegenwoordig nog steeds ondersteund. Veel multiplatform games als FIFA, Call of Duty en bijvoorbeeld Tony Hawk’s Pro Skater 5 verschijnen nog steeds op de PS3. Wel is te merken dat er minder aandacht wordt gegeven aan de games voor de PS3. Call of Duty Black Ops 3 is hier een goed voorbeeld van.
De PS3, maar ook de Xbox 360 versie van de game, heeft geen campaign modus. Ook is de game grafisch niet om aan te zien. De last gen lijkt nog maar weinig aandacht te krijgen. Wel is het zo dat voor de PS3, er toch nog games uitkomen die niet naar de current gen komen.
Een voorbeeld van een game die wel naar de PS3 komt, maar niet naar de PS4 is Trails of Cold Steel. Deze game komt alleen naar de PS3 en PS Vita en dus niet naar de PS4. Dit is echter de enige exclusieve titel die binnenkort uitkomt voor de PS3. Wat dat betreft ziet dit er ook niet positief uit voor de PS3.
Er kan gesteld worden dat de PS3 zijn beste tijd wel heeft gehad. Games worden grafisch steeds uitdagender en daar zijn de current gen consoles nou eenmaal meer voor geschikt. Ook exclusieve games voor de PS3 blijven uit. De PS3 is nog niet helemaal dood, maar springlevend is de console absoluut niet.