Xbox 360 games - is de console dood?

Article
maandag, 11 januari 2016 om 16:02
xgn google image
De Xbox 360 is inmiddels al 10 jaar oud. Nog steeds komen er wat Xbox 360 games uit, al gaat de meeste aandacht nu uit naar opvolger Xbox One. Is de Xbox 360 dood of houdt het apparaat nog klampachtig aan het leven vast? Lees het hier in ons artikel!
In 2005 werd de Xbox voor het eerst geïntroduceerd. Het was een tijdperk waarin harde schijven nog niet groot waren. De eerste Xbox 360 consoles hadden behalve een harde schijf ook ingangen voor memory cards, net zoals de PS2 op dat moment nog had. Pas later kregen nieuwere Xbox 360 consoles grotere harde schijven, net zoals de PS3 dat kreeg.
De console was misschien wel een van de meest populaire en meest verkochte van de last-gen. Concurrerende consoles zoals de Nintendo Wii en PS3 verkochten aanvankelijk veel minder exemplaren, maar na release van de Wii verkocht de console van Nintendo veel beter dan de andere consoles. De PS3 had namelijk niet zoveel goede exclusives in de eerste jaren, die de Xbox 360 bijvoorbeeld wel had. Denk aan titels als Gears of War, Halo 3, Fable 2 en Halo: Reach die alleen voor deze console uitkwamen.

Zwart en wit

De eerste Xbox consoles waren wit van kleur, maar in 2007 kwam de Xbox 360 Elite uit. Deze zwarte Xdoos had een harde schijf van 120GB aan boord. Later verschenen er ook nog andere nieuwe modellen zoals de Xbox 360 S en Xbox 360 E. De console maakte gebruik van Xbox Live en was zeer invloedrijk op het gebied van het aanbieden digitale games, toen dat nog niet zo vanzelfsprekend was als vandaag de dag.
Behalve bovenstaande feiten zullen veel mensen zich de console nog herinneren vanwege de zogenaamde Red Ring of Death. Dit technische foutje leverde enorm veel frustraties op bij veel gamers. Vooral de eerste lading Xbox 360 consoles hadden te maken met dit fenomeen. Het gevolg was dat veel mensen hun console moesten opsturen om hem te laten repareren.
84361

De hoogtijdagen

Op de hoogtijdagen van de console waren er heel veel toffe exclusives verkrijgbaar naast titels die voor meerdere platformen uitkwamen. Denk bijvoorbeeld aan eind 2006, toen de allereerste Gears of War uitkwam. De game waarin je hordes Locust afslacht met soldaten die doordrongen waren van het testosteron was misschien wel één van de beste Xbox 360 exclusives. Veel mensen waren dan ook laaiend enthousiast toen de game uitkwam.
Een jaar later was het weer raak. Halo 3 stond op de proppen. Het derde deel van de Halo franchise werd door heel veel mensen heel goed beoordeeld. De game won ook veel prijzen in 2007 waaronder de prijs voor de beste multiplayer game.
Ook 2008 was met de komst van het vervolg van Gears of War een succes te noemen. Het vervolg van de Gears waarin spelers wederom in de huid kropen van Marcus Fenix werd wereldwijd ook goed ontvangen. Met cijfers als negens was iedereen weer razend enthousiast over Gears of War 2. Vooral de Horde modus, waarin je met maximaal 5 man heel veel waves aan Locust moest vermoorden, viel bij veel mensen in de smaak.
Behalve Gears of War 2 was 2008 ook het jaar van Fable II. De opvolger van de eerste Fable was vele malen groter dan de eerste en Fable II wist het eerste deel dan ook in veel opzichten te overtreffen. Je kunt in Fable II gaan en staan waar je maar wil en dat zorgde destijds voor ongekende replaywaarde. Ook grafisch was de game destijds erg indrukwekkend en dat maakte Fable II een must have game voor de Xbox 360.
Een laatste noemenswaardige release was misschien wel Halo: Reach in 2010. Net als voorganger Halo 3 werd Halo: Reach met hoge cijfers beoordeeld. Bungie had wederom goud in handen met de game. 2010 was in sommige opzichten misschien wel het laatste hoogtijjaar, vooral omdat de kracht van het apparaat niet meer was wat het eerder was.
84362 2

Kinect

Naast alle deze noemenswaardige titels kwam er in 2010 ook een nieuw fenomeen uit voor de Xbox 360: Kinect. Met Kinect kon je motion controlled games spelen. Nintendo had namelijk veel succes met de Wii en Microsoft wilde ook wel profiteren van motion control. Hieruit ontstond Kinect.
Aanvankelijk was Kinect best populair en er kwamen best wel goede games uit die je moest spelen met Kinect. Denk hierbij aan Child of Eden of Dance Central. De eerste jaren liep het best goed met Kinect, maar de laatste twee à drie jaar liep het allemaal niet meer zo goed. De Kinect ligt nu op z'n gat en er is eigenlijk nog maar weinig interesse.
84556

Afgelopen vijf jaar en toekomst

Na 2010 kwamen er minder exclusives uit voor het apparaat. Wel verschenen er toffe games als The Elder Scrolls V: Skyrim in 2011 bijvoorbeeld of Mass Effect 3 in 2012. Langzaam aan werd echter duidelijk dat het apparaat zijn beste tijd wel had gehad. Microsoft realiseerde dit ook, en in 2013 werd de opvolger genaamd Xbox One aangekondigd.
Tussen 2013 en 2015 verschenen er nog wel veel games als Metal Gear Solid 5, Rise of the Tomb Raider en Destiny. Desondanks is wel duidelijk dat er niet meer de volledige aandacht uitgaat naar de console. Het beste voorbeeld is misschien wel de release van Black Ops 3 op de PS3 en Xbox 360. Behalve dat een campaign modus ontbreekt op deze twee versies van de game verdient deze last-gen versie van de game absoluut niet de schoonheidsprijs.
Al enige jaren geleden maakte Microsoft bekend dat ze de Xbox 360 zou ondersteunen tot 2016. In dat opzicht heeft de organisatie zich aan zijn woord gehouden, want er komen nog steeds games uit voor de consoles. Zo komen games als The Walking Dead Michonne, Resident Evil Zero HD Remaster en LEGO Marvel’s Avengers nog gewoon uit voor de Xbox 360, maar ook de Xbox 360 versie van Tony Hawk's Pro Skater 5 komt nog gewoon uit. Echte nieuwe titels blijven vooralsnog uit, iets wat vooral te maken heeft met het feit dat de Xbox 360 al het grafische geweld van tegenwoordig niet meer aankunnen: de Xbox One is daar nu eenmaal meer geschikt voor.
Al met al kunnen we concluderen dat de Xbox 360 nog niet officieel dood is, maar het leven van de console hangt aan een zijden draadje. Echte nieuwe titels lijken niet in aantocht en recente games doen soms flink onder aan de Xbox One versie. Xbox 360 bezitters kunnen wat dat betreft beter binnenkort de overstap maken naar de Xbox One, want veel leven zit er niet meer in de console. Het lijkt er nu namelijk op dat de console niet lang meer heeft.