Hands-on met Project xCloud voor de release (getest op E3)

  In een tijd van streaming services en on the go gaming, kan Xbox niet achterblijven. Met de Project xCloud release later dit jaar gaat Microsoft Google achterna. Wij gingen tijdens E3 2019 hands-on met de nieuwe dienst van Microsoft die voor het eerst speelbaar was!

  Waar Nintendo de Switch gebruikt om gamers onderweg plezier te bieden, slaat Google een andere weg in met Google Stadia. Ook Microsoft pakt het anders aan dan Nintendo, namelijk via Project xCloud. Het is een streaming dienst die AAA-games naar de mobiele telefoon brengt door games via Microsoft Azure te draaien.

  Technisch vernuftig

  De Project xCloud release zal draaien om een nieuwe streaming technologie die het mogelijk maakt om games in hoge kwaliteit te spelen op telefoons en tablets. Dit wordt gedaan door middel van Google's Azure technologie die games via een server draait in de datacenters van Google. Een mooie console onder de televisie is dus verleden tijd als het aan Microsoft ligt.

  In de xCloud release vind je de gehele Xbox One-bibliotheek en is de keuze qua games dus reuze. Daar blijft het alleen niet bij, want ook kun je de Xbox Game Pass games spelen via de Project xCloud release, waardoor dat abonnement ook weer een stapje interessanter wordt. Het belangrijkste is alleen natuurlijk wel hoe het allemaal in de praktijk werkt en daar lees je op de volgende pagina alles over.

  In de praktijk

  Op papier klinkt het allemaal heel goed, maar werkt het ook allemaal lekker in de praktijk? Dat is wat we tijdens E3 hebben getest door verschillende games te spelen. Dit deden we met een Xbox one controller die verbonden was met de Samsung Galaxy S10+. Het klinkt als een hele vereiste voor goede kwaliteit, maar dat valt enorm mee aangezien je de games via Azure draait en niet via de ingebouwde processor van de telefoon.

  Hierdoor kun je Gears of War 4, Halo 5: Guardians en Forza Horizon 4 in de beste kwaliteit draaien op je smartphone. Vereiste is natuurlijk wel dat je een stabiele internetverbinding hebt om de input lag zo laag mogelijk te maken. Tijdens onze speelsessie met eerdergenoemde games, maar ook met Hellblade Senua's Sacrifce en Resident Evil 7: Biohazard bleek dat er toch wel sprake is van een beetje lag. Het is slechts een halve seconde, maar het valt wel op en beïnvloedt de gameplay.

  Het feit dat we geen fighting games zagen tijdens de speelsessie zegt dan ook best veel. Bij een game als Tekken 7 of Mortal Kombat 11 is het een vereiste om geen input lag te hebben omdat het de gameplay zo ontzettend beïnvloedt. Als we dit soort games konden spelen, was het misschien nog wel duidelijker geweest hoe groot de imputlag een impact heeft.

  Oogappeltje

  Hoewel imputlag een probleem kan zijn voor sommige games, moet er wel gesteld worden dat het niet altijd een groot probleem is. Hellblade en Forza spelen ondanks de vertraging heerlijk en ogen wonderschoon. Dat is logisch natuurlijk, want beide games zijn gemaakt om in 4K HDR te spelen en die bloedmooie graphics worden dan ook overgedragen naar de telefoon.

  Games die je via xCloud speelt zien er net zo mooi uit als op de tv en dat is dan ook indrukwekkend. Ook kun je gewoon met je vrienden gamen dankzij xCloud, waarbij je dus lokaal allemaal op je eigen scherm zou kunnen gamen. Hoe het allemaal in de praktijk gaat werken, kunnen we vanaf oktober 2019 zelf gaan testen. Dan kun je namelijk via je eigen verbinding ervaren hoe xCloud werkt.

  De Project xCloud release is pas het begin

  Natuurlijk gaan we nog veel meer bekijken tijdens E3 2019, want de beurs is immers nog niet eens begonnen. Tot die tijd kun je alvast lezen over de beste aankondigingen tijdens de Microsoft E3 2019 persconferentie. Laat ons in de reacties weten wat jij vindt van de Project xCloud release.

  Voor meer over E3 2019, kun je naar onze speciale E3 2019-pagina. Daarnaast kun je dit jaar ook vette prijzen winnen tijdens E3 en daarover kun je meer lezen in onze uitgebreide uitleg over onze E3 2019 plannen. Hierover geven we ook meer informatie in onze dagelijkse vlogs die volledig in het teken staan van XGN op E3!

  Resident Evil 7 Biohazard

  Verkijgbaar vanaf 24 january 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.