Prey setting - Alles wat je moet weten over de setting en meer

Article
maandag, 03 april 2017 om 9:40
xgn google image
Ter voorbereiding op het helse gevecht dat op 5 mei tussen de mensheid en aliens uit gaat barsten, moeten de losse eindjes aan elkaar vast geknoopt worden. Wie is Morgan Yu? Waar ben je in hemelsnaam? En bovenal, waarom zit je opgesloten met een horde kwaadaardige monsters? Je vindt het allemaal uit in deze Prey setting special.
Het is het jaar 2034. Morgan Yu, trouwe werknemer van de TranStar corporatie gaat elke dag braaf naar zijn (of haar, als je ervoor kiest om als de vrouwelijke Morgan Yu te spelen) kantoor om zijn werkzaamheden te verrichten. Als één van de belangrijkste onderzoekers op het ruimtestation Talos 1 is het aan Yu de taak om middelen te onderzoeken die de mensheid voor eens en altijd veranderen. Maar dan gaat het gruwelijk mis, blijkt alles een illusie te zijn en is je werk toch niet zo zuiver als verwacht.

Het ontstaan van Talos 1

Het begon allemaal in het jaar 1963, op een alternatieve tijdlijn. De moord op John F. Kennedy werd verijdeld, waardoor de president nog een lange tijd kon regeren. Onder zijn bewind werden er enorme bedragen in het ruimteprogramma gestopt, om de space race tegen de Sovjet-Unie te winnen. Alhoewel dit vrij positief klinkt, kwam er een nogal pijnlijk neveneffect bij.
Vanwege de enorme bedrevenheid in de ruimte, werd de aandacht getrokken van een buitenaards ras. Deze onbekende soort, die later de collectieve naam Typhon kreeg, viel de aarde binnen. De Verenigde Staten en Sovjet-Unie werkten daarna succesvol samen om de indringers uit de weg te ruimen. Als gevolg ontstond het ruimtestation Talos 1.
Dit menselijk bouwwerk dat in een baan om de aarde werd geschoten, had als doel de Typhon op te sluiten. Het diende in eerste instantie als gevangenis, maar trok al snel verschillende bedrijven en geleerden aan die de wezens wilden onderzoeken. Het ruimtestation breidde uit en er werd steeds meer research gepleegd. Totdat het onderzoek werd opgeheven, omdat er een ongeluk was gebeurd tussen de wetenschappers en de Typhon.
108673

De rol van TranStar

Het balletje begon te rollen op het moment dat de overheid niks meer met Talos 1 te maken wilde hebben. Rond het jaar 2025 werd het ruimtestation overgenomen door de TranStar corporatie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in neurowetenschappen. Het doel van de organisatie was echter niet alleen het onderzoeken van wat de Typhon te bieden had, maar ook het financieel uitbuiten ervan.
De wetenschappers van TranStar zijn er namelijk achter gekomen dat het menselijk brein te herstructureren is. Door meer en meer informatie over de aliens te vergaren, werden er mogelijkheden ontdekt die niet bepaald alledaags waren. Bovenmenselijke vaardigheden konden bij de populatie ingespoten worden met zogeheten Neuromods, waarna de personen in kwestie ongelofelijke krachten kregen. Hier verdiende TranStar onwijs aan en dus was het bedrijf in staat om het onderzoek voort te zetten.
Talos 1 groeide onder deze gouden periode uit tot een centrum waar het makkelijk te vertoeven was. Tijdens je bezoek aan het station krijg je dan ook te maken met een mix tussen technologie en kunst, waarbij cultuur een belangrijke rol speelt. Zoals al tijdens de hands-on is opgemerkt, is niet alles futuristisch kil en koud. Er is namelijk erg veel aandacht besteed aan het zo comfortabel mogelijk maken van het verblijf.
108675

Het complot rond Morgan Yu

Het leven op Talos 1 volg je door de ogen van Morgan Yu, een nieuwe protagonist die niks te maken heeft met de eerste Prey. Morgan is een hoeksteen in het onderzoek naar de applicatie van neurowetenschappen en heeft een hoge positie aan boord. Het bekleden van zo'n positie heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat zijn familie sinds het jaar 2030 in bezit is van TranStar, waar oom Alex aan de top staat.
Morgan Yu is in principe al vanaf het jaar 2032 aan het werk bij het familiebedrijf, maar in die twee jaar dat hij er helpt lijken er steeds meer dingen niet te kloppen. Zo begint de game op een ochtend in 2034, waar de wetenschapper steeds onderzoeken moet verrichten. Al snel blijkt Morgan zelf het slachtoffer te zijn van de proefdierpraktijken. Hij wordt immers de hele tijd in de gaten gehouden, zonder dat hij het zelf weet.
Letterlijk alles aan zijn leven van de laatste twee jaar is één groot bedrog. Zo is het uitzicht vanuit zijn appartement zo geprojecteerd dat het echt lijkt en is zelfs de helikoptervlucht naar zijn kantoor toe een simulatie. Het gaat zelfs zo ver dat er automatisch verschuivende muren zijn, die hem om de tuin moeten leiden wanneer hij een "ander" vertrek binnen stapt.
Een slachtoffer als Morgan gun je het dan ook om te overleven wanneer voor de tweede keer in de geschiedenis de Typhon op Talos 1 uitbreekt. Ergens ben je dan ook wel blij dat je als proefkonijn bent behandelt, want dan heb je tenminste iets om je mee te verdedigen. De Typhons zijn totaal geen lieverdjes.
108678

Bevecht de Typhon

Het vijandige alienras komt in verschillende soorten en maten, maar dat maakt geen van hen minder gevaarlijk. Over het algemeen zijn ze er allemaal op uit om andere organismen, waaronder de mensheid, uit te roeien. Dat is ook niet zo gek, nadat er constant op ze geëxperimenteerd is.
De meest voorkomende soort is zonder twijfel de Mimic. Deze versies zijn klein en snel, met als gevolg dat ze mensen doden door verstikking. Het meest unieke aan deze engerds is dat ze in alledaagse voorwerpen kunnen veranderen. Als je niet oppast, word je bijvoorbeeld aangevallen door een stoel.
Een wat sterkere variatie Typhon is de Phantom. Dit is in wezen een Weaver-soort die het lichaam van een mens overneemt. Het komt er daarbij op neer dat je met Morgan tegen een gruwelijke resurrectie van je crewleden vecht. Deze klasse is even wat lastiger om mee op de vuist te gaan.
Naast de Mimic, Weaver en Phantom heb je nog meer mutanten. Denk bijvoorbeeld aan een gigantische Typhons genaamd Nightmares, of wezens met telepathische krachten. Morgan mag zijn hersenen wel beschermen dus, als het niet al te laat is na twee jaar als experiment gediend te hebben.
Kan je na het lezen van deze Prey story special niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Dat hoeft ook niet. Op 8 april kan je namelijk bij Bethesda zelf ten strijde trekken tegen de Typhons. Wat je hiervoor moet doen om in aanmerking te komen, lees je op de speciale actiepagina.
Prey is vanaf 5 mei verkrijgbaar voor Xbox One, PS4 en PC.