Prey wiki - 5 dingen over de game die je moet weten

Article
zondag, 02 april 2017 om 16:00
xgn google image
Nog iets meer dan een maand wachten tot het compleet nieuwe ruimte-avontuur van Bethesda klaar staat om ontdekt te worden. Wat kan je allemaal van deze titel verwachten en wat zijn de feiten die je absoluut moet weten? Tref het aan in deze Prey wiki!

Een geheel nieuwe IP

De allereerste Prey kwam uit in 2006 onder de visie van ontwikkelaar Human Head Studios en werd uitgegeven door 2K games. De hoofdrol werd ingevuld door een Cherokee, met de naam Domasi "Tommy" Tawodi, die flink pissig was. Zo werden hij, zijn vriendin en zijn grootvader opgeslokt door een buitenaards ruimteschip dat een toevluchtsoord bood aan kwaadaardige aliens. Met behulp van spirituele krachten en futuristische wapens was het dan ook aan Tommy om uit te breken en deze indringers mores te leren.
Na een redelijk succes te zijn geweest, was er in 2011 sprake van een sequel binnen hetzelfde universum. Ditmaal waren de rechten in handen van Bethesda en met een origineel verhaal dachten ze een pareltje in bezit te hebben. De schijnwerpers werden gezet op een Amerikaanse Marshall die na de ontvoering door de aliens op diens planeet als premiejager werkte. Het project kwam alleen nooit helemaal van de grond, waarna de samenwerking met Human Heads Studios ten einde kwam.
Een kleine sprong verder naar de E3 van 2016. Bethesda kondigt tijdens haar persconferentie aan dat er dan toch een nieuwe Prey aan zit te komen. Er is voor gekozen om niet verder te borduren op het eerdere concept, maar een geheel verfrissend idee vast te zetten. Dit keer is het de beurt aan Arkane Studios, bekend van de Dishonored-franchise en werk aan Bioshock 2, om een verbluffend resultaat neer te zetten.
Het nieuwe IP Prey heeft dus totaal geen banden met de eerdere installaties. Geen inheemse aardbewonder of Amerikaanse premiejager, maar een proefpersoon die meewerkt aan het verbeteren van de mensheid. Morgan Yu, die op zich laat experimenteren met alien DNA, zit vast op het ruimtestation Talos 1. En laat daar nu net een uitbraak zijn van dat buitenaardse gajes, genaamd Typhons.
108636

Gloo Cannon

De setting speelt zich af rond het jaar 2034. Technologie is vanzelfsprekend veel geavanceerder worden en ook wapens hebben een flinke upgrade gekregen. In Prey krijg je een aantal van deze onwerkelijke geweren onder handen, om de Typhons naar het hiernamaals te knallen.
Als één van deze handigheden wel een wenkbrauw doet optrekken, dan is het wel de Gloo Cannon. "Gloo" (niet "glue") staat voor Gelifoam Lattice Organism Obstructor. Als je het praktisch bekijkt, is het eigenlijk een groot purschuim kanon dat binnen een seconde een stevige vorm aanneemt. We kunnen je na de hands-on wel verzekeren dat dit wapen ten eerste noodzakelijk is om te overleven, maar dat het ook enorm vermakelijk kan zijn om te gebruiken.
De Gloo Cannon is namelijk in staat om vijanden binnen een paar seconden in een vaste vorm te veranderen. Probeert een Typhon je kwaad te doen? Dan blijf je net zo lang door schieten totdat het verandert in een wassen beeld dat zo tussen de andere bewoners van Madame Tussauds zou kunnen staan. Ben je daarna snel genoeg, dan kan je de alien in duizenden stukjes slaan.
Naast een offensieve functie, kan je de Gloo Cannon ook voor andere functies gebruiken. Zo blijft het goedje op bijna alles plakken en wordt het mogelijk om trappen te vormen of locaties af te sluiten. Het enige waar het in principe niet op werkt, is glas.
108637

Buitenaardse krachten

Het is geen geheim dat Morgan Yu niet honderd procent normaal is. Al in de eerste trailer die werd getoond, waren er wat eigenaardige dingen aan de hand met de man, of vrouw, afhankelijk van je keuze. Zo worden de ogen van dit personage bloedrood en komt er zwart weefsel uit zijn of haar armen.
In Prey werkt Morgan Yu als een soort proefdier. Vaardigheden van aliens en andere gekke middeltjes worden bij Yu ingebracht om te kijken wat voor effect het heeft op de normale mens. Naast door de mens gecreëerde aanpassingen onder de naam neuromods, zijn er ook wat verwilderde krachten te vinden in Prey.
Zo kan Yu vijanden de lucht in laten vliegen, machines en vijanden manipuleren en uit het niets enorme stroomstoten uitdelen. Maar dat is nog niet alles. Voor zover bekend, kan je levensvormen opblazen door verwarming en zelfs gekloonde afleiding creëren. Experimenteren met al deze krachten, net zoals je in Dishonored 2 kon doen, levert de meest interessante combinaties op.
108638

Ruimtewandelingen

Beangstigend, maar indrukwekkend tegelijk, moet het zijn om door de ruimte te bewegen. Voor maar heel weinig mensen is dit een activiteit die aan levende lijve ondervonden kan worden. Een mogelijk alternatief om toch enigszins dit gevoel te krijgen, is het spelen van Prey. Ook hier krijg je namelijk sequenties voorgeschoteld waarin je de uitgestrektheid van het hemelruim moet bewandelen.
Er is geen ontsnappen aan Talos 1. Als er door de Typhon uitbraak of achterstallig onderhoud delen van het ruimtestation kapot gaan, is een alternatieve weg zoeken de enige oplossing. Dit betekent dat je soms buiten de beperkingen moet treden door een ruimtepak aan te trekken en je mindset op standje waaghals te zetten. Het gaat nog een hele klus worden om zonder zwaartekracht te reizen.
108639

3D-printen

Hedendaags wordt al best wel streng gelet op het recyclen van materiaal, maar Prey gaat daar nog een stapje in verder. Zo staat Talos 1 vol met machines die afval omzetten in grondstoffen. Of je er nu verrot fruit of een oud moederbord in dumpt, je krijgt er altijd wel bruikbare grondstoffen voor terug.
Deze grondstoffen, geleverd in pakketjes, zijn van verschillende aard. Er is bijvoorbeeld een verschil aangebracht in organische en synthetische soorten. Om echt verbazing te wekken, geeft de recycler je ook nog wel eens een "exotisch" materiaal, dat verdacht veel op de alien substantie lijkt.
Heb je jouw ongewenste voorwerpen omgezet in bouwstoffen, dan kan je deze materie weer omzetten bij grote 3D-printers. Talos 1 is namelijk van alle apparatuur voorzien die je helpen om te overleven. Bij deze indrukwekkende machines kan je jouw gerecyclede materiaal omzetten naar bijvoorbeeld kogels en medicijnen. Erg handig als je op het punt staat dood te gaan en je alleen een paar bananenschillen over hebt!
Kan je na het lezen van deze Prey wiki niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Dat hoeft ook niet. Op 8 april kan je namelijk bij Bethesda zelf ten strijde trekken tegen de Typhons. Wat je hiervoor moet doen om in aanmerking te komen, lees je op de speciale actiepagina.
Prey is vanaf 5 mei verkrijgbaar voor Xbox One, PS4 en PC.