Prey release - Voor wie is deze first-person shooter bedoeld?

Article
zondag, 02 april 2017 om 9:15
xgn google image
Sci-fi fans hoeven nog maar iets meer dan een maand te wachten tot de Prey release. Na een hands-on met de game zijn wij in ieder geval al overtuigd dat het een toffe game gaat worden, maar voor wie is de game eigenlijk bedoeld? Je leest het in deze special.
Natuurlijk kan iedereen aan de slag met Bethesda's Prey release, of je nu van sci-fi houdt of niet. Maar de game beschikt wel over een aantal elementen die net wat meer aanspreken tot een bepaald type gamer.
Ben jij fan van games als BioShock, Dead Space, Deus Ex en Dishonored? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk de sci-fi shooter Prey ook al op je verlanglijstje staan. Mocht dat nog niet het geval zijn: na het lezen van dit artikel zal daar zeker verandering in zijn gekomen.

4. Prey release geschikt voor fans van sci-fi

Om maar meteen een open deur in te trappen: Prey is natuurlijk uitermate geschikt voor liefhebbers van sci-fi. De game speelt zich namelijk af op een enorm ruimtestation in de nabije toekomst. Dit ruimtestation draagt de naam Talos-One en dient als testfaciliteit, waar met DNA van aliens op mensen wordt geëxperimenteerd via zogenaamde Neuromods. Aan het begin van Prey lijkt het alsof alles rustig zijn gangetje gaat op de Talos-One, maar al snel merken we dat de schijn bedriegt: er heeft een catastrofale uitbraak plaatsgevonden en het ruimtestation zit vol met vijandige aliens, genaamd Typhon.
Aliens, experimenten, een ruimtestation, een setting in de toekomst: wat wil je nog meer, als fan van sci-fi? Zeker voor deze gamers is Prey dus erg geschikt, maar daar blijft het niet bij.
108568

3. RPG-liefhebbers

Prey heeft namelijk ook een hoop RPG-elementen, waardoor liefhebbers van RPG's zich ook prima kunnen vermaken met de Prey release. Zo is het speelbare personage, genaamd Morgan Yu op verschillende manieren naar wens aan te passen, waaronder het geslacht van dit personage. Daarnaast kan je kiezen uit maar liefst 24 menselijke upgrades en 20 unieke alien-krachten (plus bijbehorende upgrades), waardoor geen enkele Morgan hetzelfde zal zijn en iedere speelervaring anders zal zijn.
Zo heb je menselijke krachten als Hacking, Leverage, Repair en Gunsmith, die de innerlijke krachten van Morgan verbeteren. Daarnaast krijg je toegang tot drie verschillende skill trees, bestaande uit krachten die gebaseerd zijn op de Typhon aliens. Hoewel deze buitenaardse vaardigheden krachtig zijn, zal het gebruik van deze krachten wel gevolgen hebben. Zo zullen de turrets van het ruimtestation je als vijand zien en heb je een verhoogd risico om opgejaagd te worden door de enorme Nightmare Typhon: je moet dus wel goed nadenken over de gevolgen van je keuzes, iets wat we ook later in dit artikel nog tegen zullen komen.
Met een hoop vaardigheden om uit te kiezen en zelfs drie verschillende skill trees, is Prey uitermate geschikt voor de RPG-liefhebbers onder ons.
108569

2. Shooter-fanaten

Hoewel je dus beschikt over een hoop krachten, is dat natuurlijk niet het enige wat je meeneemt in de strijd. Prey is vooral aan te duiden als een first-person shooter, en dat is niet voor niets. Je krijgt namelijk een groot scala aan wapens onder handen waarmee je aliens letterlijk een kopje kleiner kan maken.
In de trailer die je hierboven kan bekijken, zien we meerdere van deze wapens terug. Denk bijvoorbeeld aan de Gloo Cannon, waarmee je vijanden met een snel opdrogende substantie kan 'bevriezen' om ze vervolgens in stukken te hakken (vergelijkbaar met Liquid Nitrogen in de Chemical Thrower uit BioShock). De Gloo Cannon kan je bovendien inzetten als middel om op moeilijk bereikbare plekken te komen: zo kan je bruggen of trappen maken om nieuwe gebieden te ontdekken.
Ook zien we de Huntress Boltcaster langskomen, een nerf-schieter waar je mee aan de slag kan en is er kort een stun-gun in de trailer te zien. Ook 'standaard' wapens als pistolen mogen naturlijk niet ontbreken in deze first-person shooter. Fans van games met een hoop schietgeweld kunnen hun harten dus ophalen bij Prey!
108570

1. Liefhebbers van een goed verhaal

Ten slotte mogen we natuurlijk het verhaal van Prey niet vergeten. Hou jij wel van een goed verhaal in een game? Kun je urenlang doorgaan over de diepgang van de verhalen in games als bijvoorbeeld BioShock? Dan is Prey wel wat voor jou, want net als BioShock is ook bij Prey het verhaal en de vertelling daarvan erg belangrijk.
Daar blijft het niet alleen bij, want de keuzes die jij maakt hebben invloed op het verhaal. Zo zal Prey over meerdere eindes beschikken volgens Ricardo Bare, lead designer van de game. Deze eindes hangen deels af van de manier waarop de speler met overlevenden aan boord van het ruimtestation is omgegaan, maar er zijn ook tal van kleine verschillen te vinden die gebaseerd zijn op specifieke gebeurtenissen.
Benieuwd geworden naar Prey? Gelukkig hoef je niet heel lang meer te wachten tot Bethesda's Prey release. De game verschijnt namelijk op 5 mei voor Xbox One, PS4 en PC.