Pre E3 2019 aankondigingen - Dit weten we al over 's werelds grootste gamebeurs

  In de laatste maanden van het jaar komen vaak de grootste games uit, maar net zo belangrijk is de maand juni. Dan is het namelijk tijd voor de E3, de beurs die gamersharten overal ter wereld in vuur en vlam zet met onthullingen en updates. Dit weten we door de pre E3 2019 aankondigingen al over aankomende editie.

  De E3 in Los Angeles is sinds jaar en dag de ‘place to be’ als het aankomt op de bekendmaking van de in het geheim gesmede plannen van ‘s werelds grootste game-uitgevers. Tot drie jaar geleden alleen toegankelijk voor de gamepers en retailers, inmiddels ook voor consumenten, vinden op dit evenement persconferenties en demonstraties plaats van grote bedrijven als Electronic Arts, Microsoft en Nintendo. Het is een groot feest van meerdere dagen lang waarbij langverwachte titels en zelfs nieuwe generaties consoles zijn aangekondigd, waar merkwaardige individuen zichzelf onsterfelijk hebben gemaakt met knullige speeches en waar de wereld voor de gek werd gehouden met controversiële beelden van een Killzone 2 of een Watch Dogs. Wat we van de E3 2019 kunnen verwachten is de vraag, al zijn er op voorhand een aantal dingen bekend.

  Sony en EA doen niet mee

  De E3 is dit jaar wederom iets kleiner geworden. Nadat enkele uitgevers het nut van de ‘verouderde’ beurs in de hedendaagse wereld in twijfel zijn gaan trekken, schitteren sommige in afwezigheid. Dit jaar moet men het treurig genoeg zonder Sony stellen. De fabrikant en uitgever achter onder andere de PlayStation 4 heeft vooraf laten weten geen vertrouwen meer te hebben in de E3.

  Vorig jaar koos het - in de video hierboven te zien - al voor een andere, meer ingetogen aanpak met een aaneenschakeling van updates rondom klappers als The Last of Us 2, de Resident Evil 2 remake en Spider-Man. Dit jaar zullen de nieuwtjes dus volledig via een andere route gaan. Sony volgt namelijk het voorbeeld van Nintendo met een kopie van diens Nintendo Direct-uitzendingen. In plaats van het grote nieuws te bewaren tot juni, geeft Sony via haar eigen State of Play met regelmaat meer gedoseerde updates over wat er nog in de pijplijn zit.

  In tegenstelling tot Nintendo, dat nog steeds wil uitpakken op de E3 dit jaar, zet Sony als gevolg daarvan een streep door het naderende evenement. De reden: de E3 is niet meegegroeid met de industrie. Journalisten en media komen het hele jaar door met nieuws wat afbreuk doet aan de impact van de E3. Daarnaast willen retailers en andere partijen zich in februari over de inkoop buigen en dus is juni een laat moment voor nieuwe aankondigingen.

  Ook Activision en EA trekken zich min of meer terug. Terwijl eerstgenoemde simpelweg geen persconferentie geeft, komt het bedrijf achter games als FIFA, Battlefield en Anthem met een alternatief. EA houdt ook geen mediapresentatie, maar komt met een vergelijkbaar concept als Sony genaamd EA Play. In plaats van in Los Angeles in een gigantische zaal vol mensen de nieuwste titels uit de doeken te doen, zal het van 7 tot 9 juni - vlak voor de E3 officieel begint - een serie livestreams gaan houden waarvan de verwachtingen alsnog hooggespannen zijn.

  Microsoft en co gaan uitpakken

  De toekomst van de E3 staat dus onder druk, zou je kunnen stellen. Want wat blijft er over als steeds meer grote merken verdwijnen? Toch hoef je niet gelijk te vrezen dat het jaarlijks terugkerende evenement binnen nu en een paar jaar verleden tijd is. Een rol van betekenis speelt het nog steeds, ook al zijn Sony en EA er niet met een eigen persconferentie.

  De E3 2019 wordt zeker weten alsnog een hoogtepunt van het huidige gamejaar. Daar zorgen de overige uitgevers wel voor, want die beloven flink te gaan uitpakken. Zo is er Microsoft, dat de kans op het creëren van spektakel met beide handen aangrijpt. Misschien wel des te meer nu de grootste concurrent in de vorm van Sony ontbreekt op de vloer.

  Phil Spencer, hoofd van de game-divisie van het Amerikaanse concern, heeft al laten doorschemeren dat de presentatie maar liefst twee uur in beslag kan gaan nemen. Zo lang stond Microsoft nog nooit op het podium tijdens de E3, dus dat belooft veel goeds. De presentatie van vorig jaar was rond de honderd minuten en die van de jaren ervoor zo’n anderhalf uur. Gezien de Xbox One en PS4 lopen tegen het einde van hun levenscyclus aanlopen, gaan de geruchten dat de nieuwe console van Microsoft zijn gezicht laat zien.

  Naast Microsoft komt ook Bethesda naar de E3, dat al over ten minste één game kon verklappen er aandacht aan te schenken: Doom Eternal. De opvolger van de in 2016 verschenen shooter Doom zal je opnieuw naar de hel afvoeren, waar je met veel bevredigend geweld de meest gedrochtelijke monsters moet leren dat ze zelfs daar niet welkom zijn. De actie is bruter, de vijand in grotere getale en de muziek waarschijnlijk nog zwaarder.

  Andere uitgevers die ook een breed scala aan gamecontent voor je hebben klaarliggen tijdens de E3 zijn Ubisoft, Square Enix en zoals eerder genoemd Nintendo, dat de afsluitende presentatie doet

  Meer van Cyberpunk 2077 en Marvel’s Avengers

  Er zijn heel wat geruchten ontstaan in de afgelopen maanden over wat de E3 2019 voor games tevoorschijn gaat toveren. Zo wachten fans van Splinter Cell nog altijd op een nieuw deel en lijkt de kans op een aankondiging met elke hint die Ubisoft in haar andere gameseries stopt toe te nemen. Daarnaast zou het bestaan van Fable 4 al gelekt zijn. Lionhead, de studio achter de eerste delen, is al een tijdje gesloten, maar mogelijk neemt Playground Games het stokje over.

  Hoe dan ook zal er veel aangekondigd worden. Ubisoft heeft in ieder geval laten weten dat het aan drie nieuwe games werkt, die hopelijk ook allen te zien zullen zijn over een paar dagen. Een daarvan zou al gelekt zijn: Roller Champions, een sportgame met - zoals de naam al doet vermoeden - een focus op rolschaatsen. Wat de andere twee projecten zijn is nog niet bekend, behalve dát ze er zijn, en bovendien krijgen reeds uitgebrachte games ook genoeg nazorg.

  Waarvan ook zeker is dat het de E3 aandoet, is Cyberpunk 2077 van CD Projekt Red. De studio die ongelooflijk veel succes boekte met het alom geprezen The Witcher 3: Wild Hunt is al jaren bezig met een ambitieuze science-fiction game en zal de massa tijdens de E3 laten proeven van het nog te verschijnen huzarenstukje. Vorig jaar zoog de boeiende trailer vrijwel iedereen vanaf de eerste minuut op, zijn de beelden van dit jaar de overtreffende trap?

  Een grote verrassing is de pre E3 2019 aankondiging van superheldengame Marvel’s Avengers. De game van Square Enix is twee jaar geleden onthuld, maar liet bar weinig van zich zien of horen. Nu is bekend dat hij toch in alle stilte is doorontwikkeld en zijn opwachting zal maken op de populaire gamebeurs. Spider-Man is alweer eventjes uit en Batman geniet vooralsnog van zijn pensioen, dus een nieuw spel met overdreven sterke figuren in strakke pakken komt op het juiste moment.

  Meer games met pre E3 2019 aankondigingen

  Daar blijft het niet bij, want het is ook bevestigd dat Halo Infinite een plekje krijgt tijdens de E3. Microsoft gaat immers uitpakken en hoe kan dat beter dan met deze multiplayergame, naast mogelijk een officiële onthulling van Gears of War 5. Nintendo-liefhebbers kunnen zich ook vast in de handen wrijven, want als opvallende game in een compleet andere categorie staat er een uitgebreide presentatie van Pokemon Sword and Shield klaar.

  Van welke games je overigens zeker geen update hoeft te verwachten zijn The Elder Scrolls VI en Starfield. Bethesda gaf vorig jaar een minimale teaser naar het vervolg op Skyrim, maar benadrukte dat er niets van deel zes én van Starfield tussen zal zitten. Wil je weten welke games er nog meer zijn bevestigd, dan kun je bij dit overzicht van alle bevestigde e3 2019 games tot nu toe terecht.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.