PES 2019 features - Laat dat balletje rollen [gespeeld op gamescom]

  Toffe PES 2019 features zijn er in overvloed te vinden. De realistische voetbalsimulator maakt vanaf het eerste balcontact duidelijk dat er gespeeld wordt om de winst. Zowel door de computer als door de makers, want PES ziet er beter uit dan ooit te voren.

  Er is iets demotiverends aan een jantje (binnen korte tijd drie doelpunten om je oren krijgen) ontvangen van een computer. Pro Evolution Soccer 2019 weet dit alleen om te zetten tot pure motivatie om terug te komen, zelfs als dat niet lukt. Het drijft je en motiveert je om beter te worden om die rottige computer het leven ook eens zuur te maken.

  Realisme in het spel

  Het is alleen niet zo gemakkelijk als het lijkt, want één van de PES 2019 features zoals inmiddels wel gebruikelijk is, is dat het spel hyperrealistisch is. Je voelt het in de knoppen en ziet het overal. Elke pass, schot of tackle is precies en gericht, waardoor je nooit de schuld kunt afschuiven op een slechte controller.

  De fout ligt bij wie de controller in handen heeft en dat zorgt ervoor dat er gelijk een vuurtje onder je kont begint te branden. De druk ontstaat om beter te worden en te begrijpen hoe een goede tactiek of combinatie je verder kan helpen in het spel. Hiervoor moet je dan wel wat meer moeite doen, maar wanneer je het eenmaal begint te leren heb je er alleen maar profijt van waardoor je niet alleen jezelf maar ook de supporters blij maakt.

  Clubliefde in hart en nieren

  Als je ooit een voetbalwedstrijd hebt bijgewoond, weet je dat het allemaal draait om de emotie bij supporters (zelfs wanneer dit computergestuurde, digitale figuurtjes zijn). Clubliefde gaat diep bij de supporters en in PES 2019 is het dan ook duidelijk terug te zien als je een blik op de tribune waagt. Zo juicht iedere supporter op zijn of haar eigen manier en wordt er al aanstalten gemaakt om te juichen wanneer hun favoriete ploeg een mogelijkheid krijgt om te scoren.

  Deze kleine details tijdens laten elke match als een strijd om leven en dood aanvoelen. Er is een gevoel van verantwoordelijkheid om voor iedereen een feeststemming te creëren. Het is daardoor een beetje alsof je een examen aan het maken bent en je niemand teleur wilt stellen, maar dan met een stadion vol supporters.

  Speel de sterren van de hemel

  Ze niet teleur stellen is alleen wel een stukje moeilijker dan slagen voor een examen, want een wedstrijdje PES 2019 win je niet zomaar. De computer is genadeloos en straft elk moment van concentratieverlies genadeloos af. Een verkeerde pass of net teveel willen doordrukken met een trucje kan je dan al heel snel fataal worden.

  Het verdedigen is namelijk makkelijk te begrijpen, maar soms moeilijk uit te voeren. Het gaat allemaal om de balans in het proberen een bal te veroveren en als je dan net te lang de knop ingedrukt houdt, kan je maar zo iemands benen breken wat je een rode kaart oplevert.

  Vechten voor verdiensten

  Net als het verdedigen is het realisme ook terug te vinden in de aanval. Zo merk je in het passen al snel dat je moet oppassen met hoe hard je je spelers laat lopen, want ze worden zichtbaar vermoeid. Dit komt door het nieuwe ‘Visable Fatigue’ systeem dat een extra laag realisme toevoegt.

  Hierdoor moet je de momenten dat je in de aanval bent ook zien te verzilveren met een doelpunt, want als je gecounterd wordt en terug moet ben je twee keer zoveel energie kwijt. Gelukkig werkt het dan ook goed als je bijvoorbeeld via de flanken een bal door de lucht voorzet om het vervolgens af te maken. Het enige wat je dan nog moet doen, is zorgen dat je een sterke speler hebt die de bal in het netje kan leggen.

  Deze vier PES 2019 features maken het realisme compleet

  De PES 2019 features maken wel weer duidelijk dat PES werderom hoog inzet op realisme. Vanaf 30 augustus kan iedereen het ervaren wanneer de game uitkomt op de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Check onze speciale gamescom pagina voor nog meer previews, hands-on en specials over alles wat er in Keulen is gebeurt.

  Pro Evolution Soccer 2019

  Verkijgbaar vanaf 30 august 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.