Periscope details - wat is het en hoe werkt het?

Article
zondag, 10 januari 2016 om 16:02
xgn google image
Tegenwoordig worden steeds meer video's bekeken via Periscope. Toch zijn er nog steeds mensen die niet veel weten over deze app of er nog nooit van gehoord hebben. Wat is het nou eigenlijk en waar dient het voor? Je leest dit alles in onze Periscope details special.

Wat is Periscope?

Periscope is een live-streaming app van Twitter waarmee je live opnames van jezelf kunt streamen naar de app en naar je Twitter volgers. Het is vergelijkbaar met Skype, maar dan Skype je niet met één persoon maar juist met een hele community. Ook kunnen de personen die jouw live stream bekijken reageren op de stream door berichten achter te laten of vragen te stellen.
Deze berichten verschijnen vervolgens op het scherm van de persoon die de video aan het streamen is waardoor de interactie met de kijkers een stuk makkelijker wordt. Je hoeft slechts op één knop te drukken en je bent al live.

Hoe werkt Periscope?

Het begint allemaal bij het openen van de app. Het eerste wat je moet doen om een stream te starten is te drukken op Start Broadcast. Je kunt vervolgens zelf kiezen welke camera je wilt gebruiken voor je live stream en ook kun je aangegeven of je de microfoon wilt aanzetten en de locatiegegevens wilt weergeven. Als dit gebeurd is, dan begint de live stream en kun je nog een onderwerp invoeren.
Je kunt de stream weer stoppen door simpelweg op Stop Broadcast te klikken bovenaan de pagina. Je kunt tijdens de stream ook van camera wisselen door twee keer op het scherm te drukken. Hieronder kun je tijdens je stream van camera wisselen zonder daarvoor eerst de stream af te sluiten of moeilijk te hoeven doen met je telefoon of tablet.
Je kunt je streams later nog terugkijken, want Periscope slaat namelijk je stream automatisch op na het streamen waardoor je hem weer kunt terugkijken. Wel wordt bij het terugkijken het bestand naar Periscope geüpload wat je dus wel data kost als je niet op Wi-Fi zit. Iedereen kan in principe de filmpjes terugkijken, tenzij je het op privé instelt. Een stream werd echter wel na 24 uur automatisch weer verwijderd.

Voor wie is het en waar gebruik je het voor?

De mogelijkheden van Periscope zijn eindeloos aangezien je zelf kunt beslissen wat je op de video wilt zetten. Zo kun je met Periscope live evenementen of concerten bijwonen, redelijk vergelijkbaar met Meerkat. Zo wordt Periscope ook vaak gebruikt voor Q&A sessies aangezien kijkers meteen vragen kunnen typen.
De app is ook een populaire keuze voor wereldwijde evenementen, hoewel je het natuurlijk ook gewoon kunt gebruiken om je kat mee te filmen. De app is in principe voor elke doelgroep geschikt en is ook een manier om je online presence te vergroten. Je kunt het gebruiken als entertainment of om zowaar informatie te delen met een grote groep mensen. Juist door de interactie van de app is het handig voor evenementen of presentaties waar vragen gesteld kunnen worden.
Periscope wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruik in de wereld van journalistiek. Zo kan Periscope gebruikt worden bij belangrijke momenten, die je misschien nooit op die manier zou zien op het nieuws. Aangezien het allemaal live is krijg je het allemaal mee, in plaats van dat de beelden eerst nog even goed bewerkt en geknipt worden. Journalisten zelf kunnen ook veel makkelijker belangrijk nieuws direct delen.

Installeren en video's bekijken

Periscope was voorheen alleen te installeren op iOS, maar tegenwoordig is de app ook beschikbaar voor Android systemen. Je kunt de app vinden in de App Store van Apple of Google en het kost je slechts 15MB aan geheugen. Je kunt ervoor kiezen om Periscope streams vanaf je telefoon of tablet te bekijken, maar het is ook mogelijk om live streams vanaf het web te bekijken.
Hiervoor heb je alleen een link nodig van de stream, die meestal ook te vinden is op het Twitter account van de persoon die de live stream begonnen is. Je kunt ook willekeurige video’s meekijken zolang deze niet op privé gezet zijn. Als kijker kun je op het scherm drukken waardoor er hartjes verschijnen. Dit is vergelijkbaar met de like knop van Facebook, waar je anoniem laat zien dat je de video leuk vindt.
Als je via Twitter inlogt kun je verschillende gebruikers live volgen. Als een van de gebruikers die jij volgt een live stream begint dat krijg je automatisch een melding wanneer dit begint zodat je meteen mee kunt kijken.