Overzicht: Evenementen die last hebben van het coronavirus

  Het zal je niet ontgaan zijn dat E3 2020 vorige week werd geannuleerd wegens zorgen rondom het coronavirus. De grootste beurs van de game-industrie is één van vele evenementen die de invloed van het coronavirus voelt. We zetten de grootste evenementen die door het coronavirus beïnvloed worden op een rijtje.

  In het onderstaande overzicht zetten we per maand de evenementen binnen de game-industrie op een rijtje die last hebben van het coronavirus. Deze lijst wordt bijgewerkt in het geval dat er meer evenementen worden afgelast.

  Maart

  13-22 maart: SXSW 2020
  Status: Afgelast

  13-31 maart: Pretparken in Nederland
  Status: Gesloten

  15-31 maart: Disneyland Parijs
  Status: Gesloten

  16-20 maart: GDC 2020
  Status: Afgelast

  Waar SXSW dit overzicht officieel heeft afgetrapt, is het de beurs die deze week in San Francisco plaats zou vinden die wat extra toelichting verdient. GDC is de jaarlijkse beurs van de game-industrie waar game-ontwikkelaars samenkomen voor lezingen over nieuwe technieken, business meetings en om te netwerken. De beurs werd alleen een paar weken voor de aftrap afgelast wegens de toenemende bezorgdheid rondom COVID-19.

  Het gevolg was veel onvrede bij ontwikkelaars. Vooral freelancers en kleinere ondernemingen hebben last van de annulering, omdat de kosten om naar GDC te gaan al gemaakt waren. Voor nu lijkt het er op dat deze groep gedupeerden pech heeft en haar geld verspild heeft. Wel zijn er fondsen opgericht in de hoop om de kosten enigszins te drukken, maar hoeveel dit is moet nog blijken.

  28-29 maart: Heroes Dutch Comic Con
  Status: Uitgesteld

  Naast GDC is ook Heroes Dutch Comic Con noemenswaardig. Dit evenement van eigen bodem heeft namelijk een nieuwe datum gekregen wegens het coronavirus. Waar deze in eerste instantie op 28 en 29 maart zou plaatsvinden, zal de beurs nu op 4 en 5 juli worden gehouden.

  Daniel Benavides

  April

  1-6 april: Pretparken in Nederland
  Status: Gesloten

  10-12 april: Wondercon 2020
  Status: Afgelast

  Mei

  2-3 mei: TwitchCon Amsterdam
  Status: Afgelast

  Het eerste evenement dat in mei op de planning stond gaat ook niet door. Voor Nederlanders is de teleurstelling groot, want dit jaar zou TwitchCon, zoals de naam al doet vermoeden, plaatsvinden in Amsterdam. Het grote evenement zou in het RAI plaatsvinden, maar is nu ook afgelast. Wie een kaartje heeft gekocht, kan zijn geld terugkrijgen.

  5-6 mei: Facebook F8 Developers Conference
  Status: Afgelast

  12-14 mei: Google I/O 2020
  Status: Afgelast

  XGN

  Juni

  9-11 juni: E3 2020

  De belangrijkste beurs van de game-industrie gaat dit jaar niet door. Begin maart maakte de ESA, de organisatie achter de beurs, bekend dat na stevig overleg met alle partners het verstandig is dat er dit jaar geen E3 plaatsvindt. Hoewel de beurs pas in juni is, wordt deze voorzorgsmaatregel vroeg getroffen om de impact voor gedupeerden zoveel mogelijk mee te laten vallen. Het gevolg van de annulering lijkt op het eerste gezicht niet zo groot, maar schijn bedriegt.

  Waar de persconferenties op digitale wijze door kunnen gaan (Nintendo Direct-stijl), is E3 veel meer dan alleen nieuws. Veel details komen jaarlijks naar buiten via interviews met ontwikkelaars en achter gesloten deuren vinden business meetings plaats die voor vele ontwikkelaars nodig zijn om het werk voor te zetten. Het ziet er dan ook naar uit dat indiegames de grootste klap te verduren krijgen door de annulering.

  juni: WWDC 2020

  Wanneer de ontwikkelaarsconferentie van Apple precies plaatsvindt, weet nog niemand maar wel is duidelijk dat deze een andere vorm krijgt in 2020. Dit jaar geen zaal vol met klappende ontwikkelaars, want deze editie gaat volledig digitaal plaatsvinden. Op de datum is het alleen nog even afwachten.

  Oktober

  Oktober: First Look 2020

  Hoewel er nog geen data bekend was gemaakt over First Look, heeft de organisatie al bekendgemaakt dat de editie van 2020 niet door zal gaan. In 2021 staat de volgende editie op de planning.

  Overzicht met gevolgen van het coronavirus

  Niet alleen evenementen hebben last van het coronavirus. De wereld lijkt op slot te gaan en dat heeft ook gevolgen op films en series. Bekijk ons overzicht met alle gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.