Overwatch beta - de vernieuwingen voor de tweede ronde

Article
donderdag, 04 februari 2016 om 17:01
xgn google image
De tweede ronde van de Overwatch beta begint bijna. Op 9 februari is het zover. Behalve het feit dat er nu meer spelers toegang krijgen, zijn er ook nieuwe features toegevoegd. Wat deze nieuwe features en andere nieuwe content allemaal precies inhouden, lees je hier!
Toen de eerste sessie van de Overwatch beta begon op 27 oktober, stond de game nog wat in de kinderschoenen. De game was nog lang niet af: er waren al veel heroes, maps en dergelijke, maar de balans was vaak zoek. Zeker in het begin van de beta was het verdedigende team vaak aan de winnende hand. Heroes zoals Bastion waren als verdedigers te sterk waardoor de verdedigers vaak wonnen zonder te veel moeite te hoeven doen.
Ook andere heroes waren wat aan de sterke kant, waardoor het veel voorkwam dat mensen een bepaalde hero kozen omdat deze simpelweg veel sterker was dan andere karakters. Dat resulteerde vaak in dubbele heroes in het team, zoals twee keer McCree of twee keer Bastion. Tijdens de eerste sessie heeft Blizzard al wat balansaanpassingen doorgevoerd, maar sinds de beta in december offline ging heeft Blizzard al veel aanpassingen gedaan op basis van feedback van de spelers. Het resultaat merk je op 9 februari, als de beta verdergaat.

Progressiesysteem

Een van de nieuwe toevoegingen aan de tweede bètaronde is het progressiesysteem. Al enige tijd geleden werd duidelijk gemaakt door Jeff Kaplan, de gamedirector van Overwatch, dat deze feature in aantocht was. Voor het implementeren van deze feature heeft het Overwatch team twee andere versies van het progressiesysteem getest. Deze waren beide niet optimaal, dus daarom is er een derde versie gemaakt die je vanaf 9 februari kan testen.
De eerste systemen zouden de game niet helemaal eerlijk maken. Er zouden verbeteringen zijn voor karakters die bijvoorbeeld de range van bepaalde heroes groter zouden maken, als je deze bijvoorbeeld veel speelt. Dit zou niet eerlijk zijn tegenover andere mensen die minder tijd hebben om alle karakters te spelen, en daarom werd dit systeem niet gebruikt. Het progressiesysteem dat nu in het leven is geroepen, bevat beloningen die niet per se invloed hebben op de gameplay zelf.
Het gaat om voornamelijk cosmetische aanpassingen. Waarschijnlijk kun je de looks van een bepaalde hero aanpassen als je deze veelvuldig hebt gespeeld om je zo te onderscheiden. Dit heeft verder geen invloed op de game zelf, alleen ziet je hero er iets anders uit. Op deze manier voelt het toch aan alsof je ‘progressie’ maakt in de game, zonder dat de kwaliteit van de gameplay verloren gaat.
85921

Nieuwe maps en game modus

Behalve het nieuwe progressiesysteem worden er ook nieuwe maps toegevoegd. Het gaat volgens Jeff Kaplan om twee nieuwe maps. Ook komt er een nieuwe game modus, iets wat de community maar al te graag wilde terugzien in de nieuwe beta omdat er in de eerste sessie maar één soort modus speelbaar was. De komst van deze modus is bovendien de reden dat de Overwatch beta pas weer op 9 februari verdergaat: eerder zou de beta in januari weer verder moeten zijn gegaan volgens de planning, maar dat is nu dus februari geworden.
Op dit moment is echter nog niet bekend wat de twee nieuwe maps zijn en wat de nieuwe game modus precies inhoudt. Kaplan heeft alleen bekendgemaakt dat het erg leuk belooft te worden en dat het team hard heeft gewerkt aan de nieuwe modus. Op Reddit zien sommige spelers graag een soort Counter-Strike modus ontstaan, waarbij je twee punten hebt waar je een bom kan planten en deze moet verdedigen totdat de bom afgaat. Of dat ook inderdaad het geval is, is nog even afwachten tot 9 februari.
85922

Private game updates

Voor de private games zijn ook nieuwe updates doorgevoerd. Zo kun je nu bijvoorbeeld een game spelen tegen een volledig AI controlled team. Je kan dus oefenen tegen de computer als je dat wil dankzij de nieuwe feature. Ook komen er meer aanpassingen voor de private games volgens Blizzard.
Waarschijnlijk wordt het mogelijk meerdere instellingen aan te passen voor private games. Misschien is het zo dat je teams kan indelen en eventueel bots kan invoegen mocht je spelers te kort komen. Daarnaast kun je waarschijnlijk ervoor kiezen om de nieuwe game modus te spelen. Dit is echter speculatie, want details ontbreken nog over deze update voor private games.
85923

Balansaanpassingen

De belangrijkste toevoeging is misschien wel de balansaanpassingen. De niet altijd grote diversiteit aan gekozen heroes zorgde ervoor dat veel games gespeeld werden met steeds dezelfde heroes omdat deze nou eenmaal sterker waren dan andere. Veel karakters hebben een balansaanpassing ondergaan voor de tweede ronde. Er zijn echter ook twee karakters die een complete metamorfose hebben ondergaan.
Naar verwachting hebben zowel Bastion als Torbjörn een make-over gekregen. Deze twee zijn allebei defensieve heroes, die beide dienen als een soort turrets. Zo kan Bastion zelf veranderen in een turret en is de turret van Torbjörn ook zijn belangrijkste wapen. De kits van deze karakters zorgden voor problemen en motiveerden een passieve speelstijl, iets wat Blizzard niet per se voor ogen had.
Het was namelijk te makkelijk om als Bastion of Torbjörn turrets te bouwen of te veranderen in een turret op een drukke plek en iedereen overhoop te schieten. Tegen minder vaardige tegenstanders was vooral Bastion heel sterk, omdat hij in zijn eentje bijna iedereen kon afslachten door zijn enorme damage output. Torbjörn was minder sterk, maar motiveerde ook een passieve speelstijl waarbij je op één plek blijft staan en vechten. Of deze karakters inderdaad anders zijn dan tijdens de eerste ronde, is nog even afwachten.
Andere heroes hebben ook aanpassingen gekregen omdat ze soms wat te sterk zouden zijn. Ook wat zwakkere personages zijn wat sterker gemaakt. Veel mensen vonden D.VA bijvoorbeeld te sterk in sommige maps, waar weinig ruimte was om haar exploderende mech te ontwijken.
Wat er precies wordt toegevoegd aan de tweede ronde van de Overwatch beta, is nog even afwachten. Blizzard heeft eigenlijk nog geen concrete details gedeeld met de buitenwereld. De kans is dan ook groot dat alles geheim blijft tot vlak voor 9 februari. Voor meer informatie over de heroes en andere zaken rondom Overwatch, kun je op de officiële website terecht.