Opinie: De PlayStation 5 en Xbox series X release moet uitgesteld worden naar 2021

Article
donderdag, 19 maart 2020 om 17:30
xbox series x playstation 5 ps5 grey blackf1584620630
Nu de specificaties van de Xbox series X en de PlayStation 5 bekend zijn, is het een kwestie van wachten tot het einde van het jaar als de consoles uitkomen. De vraag is alleen of het wel handig is als de nieuwe consoles dit jaar nog uitkomen. Kan de release van de PlayStation 5 en Xbox series X niet beter een jaar verschoven worden naar 2021?
We wachten en speculeren er al maanden achtereen over. Hoe gaan de nieuwe consoles van Sony en Microsoft eruit zien? Wat voor kracht schuilt er onder de motorkap van de nieuwe paradepaardjes? Wat voor toffe games komen er straks uit? Last but not least, wanneer mogen we eindelijk aan de slag met de PlayStation 5 en Xbox series X? De meeste van deze vragen zijn in de afgelopen weken beantwoord, maar intussen hebben zich nieuwe zorgen de kop op gestoken. We hebben het natuurlijk over het coronavirus.
Wat begon als een uitbraak in de Wuhan nam al snel dramatische vormen aan. China ging op slot en dat betekende dat de productie van veel fabrieken enorm daalde. Het coronavirus gaat intussen de wereld over. Hoewel dit voor de natuur positieve gevolgen heeft zoals minder emissie en dus schonere lucht en wateren in Venetië die ineens weer kraakhelder zijn en vol vis zitten, trekken zich donkere wolken samen boven de release van de nieuwe consoles.
De lockdown van veel steden is de eerste reden waarom de PlayStation 5 en Xbox series X misschien wel met een jaartje uitgesteld moeten worden naar 2021. Een heel aantal onderdelen voor de consoles komt namelijk uit China vandaan. En als de Chinezen niet aan het werk zijn, krijg je te maken met een tekort aan onderdelen. Het gevolg is dan heel simpel: te weinig consoles om straks aan de vraag te voldoen.
xboxseriesxtech inline1f1597234733

Met z'n allen in de wachtrij?

Het laatste wat je wil is dat je een console bestelt en dat je de winkel in loopt om vervolgens van een koude kermis thuis te komen. Je hoort het de medewerker waarschijnlijk al bijna zeggen: “Sorry, maar er is te weinig binnen gekomen. U zit in levering nummer drie die over twee maanden binnenkomt.” Het zal klinken alsof je het in Keulen hoort donderen. Je kunt dan natuurlijk op internet gaan speuren naar de console in de hoop er een te bemachtigen, maar de kans is groot dat handelaren de consoles opkopen en tegen woekerprijzen aanbieden.
Denk even aan de release van de NES Classic Mini. Deze remake van de klassieke Nintendo console was binnen no-time uitverkocht en exemplaren konden snel teruggevonden worden op Marktplaats en dergelijke handelssites. Als je er één wilde was dat geen probleem, als je even 150 euro neertelde in plaats van de normale prijs van ongeveer 70 euro. Is dat het scenario dat we straks met de Xbox series X en PS5 ook krijgen?
ps5 2220x1142f1584620892

“We moeten de prijs van materialen voor de PlayStation 5 in toom houden”

Laten we er even vanuit gaan dat dit niet het geval is en dat zowel Sony als Microsoft de productie opgeschroefd hebben om aan de verwachte vraag te voldoen eind dit jaar. Dat zou betekenen dat er capaciteit is vrijgemaakt in fabrieken op een andere plek dan in China voordat het virus de hele wereld over ging. Het gevolg hiervan is dat de prijs van de consoles hoger uit zal vallen dat oorspronkelijk gedacht. In januari doken geruchten op over een vermoedelijke prijs van de Xbox series X en de PlayStation 5. De consoles zouden ergens rond de 400 of 500 euro gaan kosten.
Hoewel de prijzen van beide consoles nog niet onthuld zijn, zijn er sindsdien wel al meldingen voorbij gekomen over duurdere onderdelen. Neem bijvoorbeeld het bericht van Hiroki Totoki, de financieel directeur van Sony, dat op Bloomberg.com verscheen. Daarin stond al te lezen dat er door Sony geworsteld werd met een verstandige prijs voor de PlayStation 5. De oorzaak: onderdelen die duurder waren dan verwacht. Totoki gaf in de financiële briefing verder nog aan dat de prijs van de materialen voor de PlayStation 5 onder controle gehouden moet worden en dat het bedrijf er nog niet uit is hoeveel exemplaren er in het eerste jaar geproduceerd moeten worden. Dit zal voor Microsoft niet anders zijn gezien de wereldwijde omstandigheden.
Dit is een goede reden om de release van de consoles naar volgend jaar te verschuiven. Op die manier kan de kostprijs van de productie van de consoles hopelijk wat gedrukt worden, waardoor wij uiteindelijk minder betalen. Sterker nog, er hoeft niet beknibbeld te worden op onderdelen die beide fabrikanten eigenlijk in hun consoles willen hebben, maar nu links laten liggen vanwege prijs of productieproblemen. Als wij dan een jaartje wachten, hebben we een win-win(-win) -situatie: én betere next-gen consoles én een lagere prijs (en genoeg aanbod bij release). Iedereen blij, toch?
xboxseriesxtech herof1584621023

Geen console zonder games

Een goede release van een nieuwe console gaat bovendien gepaard met een stapel marketing waar je ‘u’ tegen zegt en natuurlijk releasegames. Nu is die marketing al voor een deel in de soep gelopen. In het Bonami Museum in Zwolle komt een PlayStation 5 Experience waar de PS5 voor het eerst in gebruik genomen wordt door het publiek. De experience is er, alleen zijn musea en dergelijke jammer genoeg dicht.
Daardoor kunnen we nog niet aan de slag met de console. Daarnaast zijn grote evenementen zoals de Game Developers Conference en de E3 afgelast. Dit zijn dé podia voor ontwikkelaars om hun games te showen voor de komende jaren. Podia die er nu niet staan en dus tast iedereen in het donker wat betreft alle toffe game ontwikkelingen. Dit betekent niet alles, want je kunt je games ook op een andere manier onthullen en promoten zoals via websites als deze.
Alleen moet die game natuurlijk wel uitkomen als de console er is. Want wat heb je aan die nieuwe console op je kamer als er geen games voor zijn? Natuurlijk weten we allang dat zowel de Xbox series X als de PlayStation 5 backwards compatible zullen zijn, maar wil je echt je games uit de oude doos op dag één gaan spelen? Of ga je liever aan de slag met die nieuwe game die jou in 4K op 60 frames per seconde van je stoel blaast? Wij weten het wel.
Het probleem is alleen dat de ene na de andere game mogelijk vertraging oploopt en dus niet meteen uit zal komen. Niet alleen wij zitten thuis te werken en de productie van console-onderdelen loopt trager. De halve wereld, dus ook de uitgevers en ontwikkelaars werken vanuit thuis en dat betekent maar één ding: vertraging. Er zijn wel manieren om daar omheen te komen voor ontwikkelaars. Neem bijvoorbeeld CD Projekt Red. Deze ontwikkelaar liep vertraging op met de release van Cyberpunk 2077 (niet door het coronavirus overigens), maar biedt gamers die de game kopen een gratis upgrade aan voor de nieuwe generatie consoles. Een goede optie.
Dit is alleen wel een optie die flink geld kost als je eigenlijk aan het ontwikkelen bent voor de nieuwe consoles. Die kosten moeten op een andere plek opgevangen worden, zowel voor consolefabrikanten als voor de ontwikkelaar zelf. De kans dat games duurder worden is al aanwezig omdat we het over next-gen titels hebben, maar die prijsstijging zou nog wel eens hoger kunnen uitvallen dan verwacht als de consoles dit jaar nog in de schappen terecht komen. Ontwikkelaars zouden best een jaartje extra lucht kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe games en daarvan worden wij als gamer ook niet slechter uiteindelijk.

Populair Nieuws