Voor het EK zullen veel mensen van plan zijn om een nieuwe TV in huis te halen. Maar waar moet je precies op letten? Wij zetten de belangrijkste features voor je op een rij.
Als je een voetbalwedstrijd bezoekt in het stadion en je hebt niet de beste plekken, dan kan het soms nog wel eens een uitdaging worden om alle actie op het veld te volgen. Helemaal als het zich afspeelt aan de andere kant van het stadion. Met een televisie heb je dat probleem niet dankzij de vele camera’s langs het veld, maar het is wel belangrijk om een TV te kopen met een hoge resolutie.
Met een 4K televisie heb je genoeg pixels op het scherm om de voetbalwedstrijden scherp te zien en de spelers van elkaar te onderscheiden. Je zou ook kunnen kiezen voor een 8K televisie, maar dat is momenteel nogal overkill en er is maar weinig content die zo’n resolutie ondersteunt.
Een Full HD TV is anno 2024 niet meer voldoende om optimaal te kunnen genieten van het EK. Ze zijn tegenwoordig ook een stuk zeldzamer om te vinden, dus je kan je het beste richten op een 4K TV.
Je kan natuurlijk wel een scherpe televisie in huis hebben, maar daarnaast is er ook nog een ander zeer belangrijk aspect: de kleur. Als het gras er immers niet frisgroen uitziet of als de teneus van het Nederlands Elftal eerder rood lijkt dan oranje, dan kijk je met een vreemd gevoel naar het EK.
Het type display dat wordt gebruikt, kan een grote invloed hebben op de accuraatheid en vibrancy van de kleuren. Op dat gebied loopt OLED voor op de rest, met niet alleen accurate kleuren, maar ook een perfect contrast. Onder andere LG, Sony en Samsung maken OLED-televisies, die gaan van 43 inch-modellen tot aan complete thuisbioscopen van 83 inch of groter.
Naast OLED zijn er ook andere opties als je een kleurrijk EK wil volgen. Met Mini-LED is er een interessante optie bij gekomen, die qua voordelen in de buurt komt van OLED, maar ondertussen ook feller kan. Bovendien heb je geen last van het beruchte burn-in.
Met 4K hebben we een scherp beeld en met een OLED- of Mini-LED-display spatten de kleuren ook van het scherm. Daarmee ben je al een heel eind als het aankomt op een goede televisie voor het Europees Kampioenschap. Maar daarnaast is er ook nog een ander aspect wat de voetbalbeleving flink kan beïnvloeden.
We hebben het daarmee over de refresh rate: hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst. Lange tijd is 60Hz de standaard geweest, maar de laatste jaren zijn snelle schermen ook mooi betaalbaar geworden voor de consument. Zo kan je tegenwoordig veel 4K TV’s vinden met een 100Hz refresh rate.
Die hoge verversingssnelheid komt goed van pas bij voetbal. Zo kan je de bal duidelijk volgen, ongeacht of hij in de clutch alle kanten op springt of over de hele lengte van het veld wordt getrapt door de keeper. En natuurlijk kan je ook alle soepele passeerbewegingen goed volgen, wat ongetwijfeld vaak zal gebeuren gedurende het EK.
Om echt het gevoel te krijgen alsof je in het stadion zit, heb je natuurlijk niet alleen goed beeld nodig, maar ook goed geluid. Van de liederen vanaf de tribune tot aan het contact van leer op leer, geluid is essentieel bij een voetbalwedstrijd om in de juiste sfeer te komen.
Het is dan ook slim om te kijken naar een televisie die audio hoog in het vaandel heeft staan. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen waarbij het geluid direct uit het scherm komt en de bron van het geluid kan lokaliseren, zodat het net lijkt alsof het voor je neus gebeurt.
We raden je alleen wel aan om nog een stapje verder te gaan en een soundbar of setje speakers aan te sluiten op de televisie. Maar ook daar kan de TV invloed op hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen die ondersteuning hebben voor Dolby Atmos of een surround sound-technologie, zodat het echt net lijkt alsof je in het stadion zit. En een nieuwe TV met soundbar is een stuk goedkoper dan een kaartje voor een EK-wedstrijd en een ticket naar Duitsland.