Meest ongepaste kinderfilms - Momenten die we nooit zullen (of kunnen) vergeten

  Bijna elke kinderfilm bevat wel volwassen grapjes. Meestal wordt dit subtiel gedaan zodat het kind dit niet begrijpt. Ook zijn er oudere films met soms duistere aspecten die je als kind niet zijn opgevallen. De films waarbij het wel opvalt hebben overduidelijk iets fout gedaan en dit zijn de meest ongepaste momenten in kinderfilms.

  Walt Disney Animation Studios

  5. Pinocchio

  Hoewel de oude, originele Disney-films nog steeds een prachtige overdosis aan nostalgie bevatten, kunnen we er niet omheen dat deze films soms wat duister zijn. Vooral op bepaalde momenten in de film, wat niet gek is aangezien de meeste oude Disney-films gebaseerd zijn op de boeken van de gebroeders Grimm. Dit heeft voor een groot aantal ongepaste momenten in kinderfilms gezorgd.

  Nu kun je je misschien afvragen wat Pinocchio in deze lijst van ongepaste momenten in kinderfilms doet, of je weet gelijk al waar we het over hebben. We hebben het namelijk over het moment dat de jongetjes in de film veranderen in ezels, schreeuwend naar hun moeder. Het ligt eraan hoe oud je was toen je deze film keek, maar het heeft bij een aantal kinderen toch wel een indruk achtergelaten.

  Disney

  4. Bambi

  Bij deze Disney-film hoeven we bijna niet uit te leggen waar het fout ging. Hoewel we gewend zijn geraakt aan het regelmatig overlijden van de ouders van Disney-figuren, heeft Bambi bij bijna iedereen een litteken achtergelaten. Hoewel het eerste deel van de film leuk, vrolijk en gezellig was veranderde dit gauw in een abrupte dood door een kogel.

  Veel kinderen vonden Bambi vroeger fantastisch, tot op het moment dat zijn moeder overleed. In deze film werd niet verteld hoe er afscheid kon worden genomen van een geliefde, aangezien Bambi vervolgens gelijk op de vlucht moest slaan om niet hetzelfde lot als zijn moeder te krijgen. Eén knal en zijn moeder was weg, waarna we haar vervolgens niet meer terugzagen. Subtiel is anders, Disney, want het heeft een van de meest ongepaste momenten die in kinderfilms is gecreëerd.

  The Walt Disney Co

  3. Dumbo

  Dumbo, het lieve en schattige olifantje met gigantische oren waar hij mee kan vliegen. Binnenkort komt de live-action versie van de film uit, die vermoedelijk een wat duister aspect zal hebben in vergelijking met de kinderfilm. Toch heeft Dumbo ook een duistere ondertoon, met één scène die kinderen de stuipen op het lijf kan jagen. Er is namelijk een scène waarin Dumbo een vorm van dronken wordt en begint te hallucineren.

  In felle neon-kleuren bewegen verschillende olifanten zich voort die veel gekke vormen aannemen. Hoewel de scène niet hetzelfde effect heeft op ieder kind, was het toch een deel uit de film die meerdere kinderen kippenvel heeft bezorgd. Vandaar dat Dumbo op onze lijst staat van meest ongepaste momenten in kinderfilms.

  Independent Films

  2. Corgi

  Deze film is nog niet uitgekomen, maar onlangs hebben wij de première al mogen zien en tot onze verbazing is deze film zeer ongepast voor kinderen. Ondanks dat de film er in de trailer erg schattig uit ziet, heeft de film niet veel meer waarde dan wat poep-en plas-humor en een aantal kindertrauma’s. Je kunt hierover meer lezen in onze Corgi review.

  Er worden met regelmaat seksgrapjes gemaakt in kinderfilms, maar dit wordt meestal zo subtiel gedaan dat het niet opvalt. Zo kunnen ouders stiekem lachen en hoeven kinderen geen ongemakkelijke vragen te stellen. Dit ging bij Corgi alleen compleet de mist in, waarin voorafgaand van de scène de ene corgi tegen de andere corgi zei dat hij erover na zou moeten denken om zelfmoord te plegen.

  Vervolgens kijk je toe hoe de vrouwtjescorgi achter hoofdpersonage Rex, ook een corgi, jaagt en het overduidelijk maakt dat zij seks met hem wil. Daarna bijt hij Donald Trump per ongeluk in zijn ballen in een poging tot ontsnapping van deze bijna verkrachting. Mocht je ooit nog op zoek zijn naar een manier om een kinderfilm te verpesten, is dit een goed voorbeeld van een van de meest ongepaste momenten in kinderfilms.

  Focus Features

  1. Coraline

  Coraline ziet er redelijk onschuldig uit, zoals de meeste geanimeerde films doen, maar in principe is de film voor kinderen van negen jaar en ouder. Helaas voor een aantal kinderen kijkt niet iedereen naar de leeftijdscategorie en zijn een aantal kinderen getraumatiseerd door een film die eigenlijk veel te eng is. Het is het beste voorbeeld van ongepaste momenten in kinderfilms.

  Dit neemt niet weg dat het geen mooie en leuke film is, want deze is prachtig geanimeerd en bevat geweldige stukken. De film heeft gewoon een te grote horrorsfeer voor kinderen met een aantal verontrustende scènes over een alternatieve wereld waarin Coraline haar ouders kwaadaardig zijn. In één scène probeert Coraline te ontsnappen en jaagt haar “andere moeder” op haar terwijl ze er angstaanjagend uit ziet en haar ogen wilt vervangen door knopen. Dat klinkt niet helemaal kindvriendelijk.

  Ongepaste momenten in kinderfilms

  Hoe ouder we worden, hoe meer ongepaste momenten we in kinderfilms zien. Dit komt omdat we de grappen ondertussen beginnen te begrijpen. De film heeft het pas goed gedaan als je het nu pas opmerkt, maar helaas zijn de laatste vijf films hier niet in geslaagd. Dit haalt niet weg dat het goede films kunnen zijn, we zijn bijvoorbeeld gek op Disney-klassiekers. Aan welke kinderfilm heb jij vroeger een mentaal litteken aan overgehouden?

  Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 januari 2019.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.