Philips Hue Play HDMI Sync Box Review - Lichtfestijn in je woonkamer

Review
dinsdag, 05 november 2019 om 13:45
philips hue play hdmi sync boxf1572882631
Philips is alles behalve een onbekende in ons kleine kikkerlandje. Met meer producten dan er mensen in Nederland wonen is de keuze reuze en met de HDMI Sync Box voor Philips Hue wordt de selectie weer een stapje groter. In onze Philips Hue HDMI Sync Box Review lees je precies wat we van dit nieuwe systeem vinden.
Philips Hue is natuurlijk het digitale lichtsysteem om een goede dosis sfeer aan je huiskamer toe te voegen. Met de speciale app op je telefoon kun je je lampen slim afstellen waardoor je verschillende sferen kunt creëren in je huiskamer. Met de HDMI Sync Box wordt er een schepje bovenop gedaan.

Het decor voor het donker!

Nu kun je de lampen via de speciale Philips Hue Sync Box ook verbinden met je televisie en alle extra systemen die je onder de tv hebt staan. Zodra je de HDMI-kabels in het systeem plugt, registreert de box als het ware wat wordt uitgezonden naar de tv. Vervolgens stelt het systeem je Philips Hue lichten af met passende kleuren die aansluiten bij de beelden die je ziet.
Op feilloze wijze sluiten de lichten aan bij de beelden waarmee een bijzonder mooi decor ontstaat. Het handige is namelijk dat de lichten als het ware een Ambiglow effect creëren, wat Philips al een tijdje standaard in haar tv's heeft zitten. De lichten maken het prettiger voor je ogen om naar te kijken en zorgen daarnaast ook nog eens voor een stijlvol decor bij je tv.
philips hue play hdmi sync box 2

Passend voor ieder moment

De manier waarop de lichtovergangen plaatsvinden is daarbij ook in te stellen via de speciale Hue Sync app die je jammer genoeg apart moet downloaden op je smartphone ondanks dat je standaard al de Philips Hue app nodig hebt. Bij games gaan deze soms nog sneller dan Sonic, terwijl bij muziek de tijd wordt genomen en films of series in het grijze gebied daar tussenin hangen. Zelf kun je hier natuurlijk aanpassingen in maken om het op je eigen smaak af te stellen dankzij vier verschillende standen.
Tevens is er ook een keuze in hoe helder je de lampen afstelt. Voor een horrorfilm of -game is het begrijpelijk dat je de lampen wat lager wil zetten, terwijl een visueel spektakel alleen maar beter uit de bus komt met een lichtfestijn. Over het algemeen weet het systeem zelf een goede balans te vinden die aansluit op wat je via de televisie uitzendt, maar het hebben van een extra optie is altijd fijn natuurlijk.
philips hue play hdmi sync box 1

Geen HDMI-stress meer!

De app heb je overigens wel voor meer nodig dan alleen het afstellen van de lampen, want die heb je ook voor de installatie nodig. Via de app moet je eerst de Sync Box installeren wat dankzij een handige digitale gebruiksaanwijzing in de app snel gaat.
Wat misschien nog wel prettiger is, is dat de Sync Box ruimte heeft voor 4 HDMI-producten. Hierdoor kun je in theorie dus al je consoles aansluiten en HDMI-poorten overhouden op de televisie. De Sync Box zendt alles namelijk uit naar 1 HDMI-kanaal waarbij je via de app moet kiezen welk signaal je naar de tv uit wil zenden.
Je kunt de HDMI-poorten van de Sync Box namelijk de namen geven van je aangesloten apparaten waardoor je het overzicht ook niet zal verliezen. Voor een ieder die altijd te weinig HDMI-poorten heeft is de Sync Box dus zeker geen overbodige luxe. Al helemaal doordat het schakelen tussen de HDMI-kanalen via de app zonder enig probleem verloopt.
philips hue play hdmi sync box 3

Problematische connectie

Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden over de connectie van de Sync Box. Deze is hier en daar wat instabiel waardoor het maar zo kan zijn dat je eens in de zoveel tijd een paar seconden met een zwart scherm zit. De verbinding wordt snel weer hersteld, maar wanneer je aan het gamen bent is dit een vrij frustrerende onderbreking en ook tijdens het kijken van een film of serie wil je hier niet mee te maken hebben.
Al helemaal als je kijkt naar het prijskaartje van het systeem. Voor de extra HDMI-poorten met ingebouwde discoshow betaal je namelijk 249,99 euro. Dat je daarvoor een vernuftig systeem krijgt dat 9 uit de 10 keer goed werkt met een elegant design is natuurlijk erg mooi, maar daar blijft het ook bij. Er zit niet nog een extra lamp bij of iets dergelijks wat het prijskaartje al een stuk aantrekkelijker zou maken.

Phillips Hue Play HDMI Sync Review - Lichtfestijn met een prijskaartje

Al met al is de Phillips Hue Sync Box een mooie toevoeging voor je digitale setup als je al in het bezit bent van wat Philips Hue producten. Je krijgt daarvoor namelijk een systeem dat op uitstekende wijze in iedere setup past en de HDMI-kabelstress van menig gamer verlicht. De show wordt natuurlijk pas echt gestolen door de techniek achter het systeem zelf.
Die zorgt namelijk voor een toepasselijke lichtshow die prettig is voor je ogen en tot op de seconde nauwkeurig reageert. De simpele installatie en handige app zijn dan ook zeer goed uitgedacht, maar het is wel jammer dat deze apart gedownload moet worden in plaats van dat dit als nieuwe functie in de al bestaande Philips Hue app zit. Daarbij kan de Sync Box hier en daar last hebben van een kleine connectiebreuk die je beeld voor een paar seconden laat verdwijnen wat zeer frustrerend kan zijn.
Cijfer: 6.5