Omstreden Netflix series - Shows met veel ophef die voor discussies zorgen

  Er bestaat een hoop content op Netflix, waaronder veel series waar wij als kijker zijn ingedoken en vaak ook fan van zijn geworden. Een aantal series hebben alleen een hoop discussies aangekaart, of het nou goede series zijn of niet. Vandaar dat wij de meest omstreden Netflix series op het een rijtje hebben gezet.

  Netflix

  5. Dear White People

  De controverse rondom deze serie ging niet per se om de inhoud van de serie zelf, maar om de naam van de serie en de trailer daarvan. Aan de hand van de trailer dachten veel mensen namelijk dat de serie racistisch zou zijn tegenover mensen met een lichte huidskleur. De trailer kreeg meer dan 400.000 dislikes op YouTube terwijl er niet eens 60.000 likes aanwezig waren. Daarnaast hebben veel mensen hun Netflix abonnement opgezegd als protest tegen de streaming service.

  De meningen over de serie zelf zijn zeer verdeeld. Op Metacritic scoort de serie een 8,5 van critici, maar door gebruikers op Metacritic heeft de serie een 4,9 ontvangen. Dear White People probeert met humor en satire moeilijke onderwerpen over racisme, met name blackface, te bespreken. Dankzij alle ophef konden wij deze serie niet uit de lijst met de meest omstreden Netflix series laten.

  Ondanks alle ophef werd er in 2018 bekendgemaakt dat er een derde seizoen van Dear White People aankomt.

  Netflix

  4. Atypical

  Bij de tweede op onze lijst met de meest controversiële Netflix series is de situatie omgekeerd in vergelijking met Dear White People. Veel Netflix kijkers moedigden de streaming service aan toen ze lucht kregen van een serie over een jongen met autisme. Aan de hand van de trailers vonden mensen de serie er goed uitzien, tot het moment dat de serie uitkwam en mensen een aantal minpunten zagen aan het weerspiegelen van een mentale ziekte.

  Het kan lastig zijn om deze ziekte te weerspiegelen. De reden hiervan is dat autisme meerdere vormen heeft en ieder persoon is verschillend. In de serie leek het volgens veel kijkers alsof ze alle bekende trekjes van autisme in één persoon probeerde te stoppen, wat onrealistisch is gezien de verschillende vormen van autisme. Deze punten hebben ertoe geleid dat Atypical een van de meest omstreden series op Netflix is.

  Toch heerst er ook veel positiviteit rondom de serie, er zijn namelijk anderen die zich wel kunnen relateren aan de moeilijke momenten in het leven van hoofdpersonage Sam. De serie betreft Sam die met autisme door het moeilijke laatste jaar van high school moet zien te komen. Dit samen met een overbeschermende moeder, een onwetende maar lieve vader en een brutale zus.

  Netflix

  3. House of Cards

  Hoewel er om de serie weinig controverse te vinden is, zijn er wel veel klachten geweest over een van de acteurs in House of Cards. In 2017 werd er tijdens de MeToo beweging een aanklacht gedaan tegen acteur Kevin Spacey wegens aanranding van een toen die tijd minderjarige jongen. Hierna werden er nog meer beschuldigingen tegen de acteur gedaan en aangezien deze man een hoofdrol speelde in de serie, leverde dit veel discussies op.

  Het zesde en laatste seizoen van House of Cards was onderweg en Kevin Spacey zijn personage werd vermoord in de serie. Dit bleek uit een trailer voor het zesde seizoen, Netflix wil namelijk niets meer met de acteur te maken hebben. Desondanks zorgde dit voor veel ophef, vandaar dat House of Cards in onze lijst staat van de meest omstreden Netflix series. De rechtszaak is momenteel nog steeds aan de gang.

  Benieuwd of House of Cards nog steeds interessant is zonder Francis Underwood, het personage dat Kevin Spacey speelde? Dit kun je lezen in onze House of Cards seizoen 6 review.

  Netflix

  2. 13 Reasons Why

  Een serie over zelfmoord, seksueel misbruik en pesterijen kan bijna niets anders doen dan voor ophef zorgen. 13 Reasons Why is een fictioneel programma dat moeilijke onderwerpen bespreekbaar wil maken door er meer van te laten zien. Besproken is het dan ook zeker, maar niet altijd in de positieve zin. Vandaar dat 13 Reasons Why in onze lijst met de meest omstreden Netflix series staat.

  De serie is zowel geliefd als gehaat en dit komt door psychologische onderzoeken naar de serie. Hoewel veel mensen fan zijn van het feit dat de onderwerpen via de serie bespreekbaar zijn gemaakt, heeft de serie een aantal regels van psychologie genegeerd waardoor veel mensen boos zijn. Dit gaat voornamelijk over de twee meest heftige scènes in de serie, namelijk de zelfmoordscène van Hannah in seizoen 1 en de heftige misbruik scène van Tyler in seizoen 2.

  Veel mensen hadden verwacht dat 13 Reasons Why een serie zou zijn waarin het onderwerp op een volwassen manier zou worden aangepakt en waren teleurgesteld met het resultaat. Hoewel de serie nog steeds geliefd is bij vele fans, voelt het voor veel mensen aan alsof de zelfmoord van Hannah geromantiseerd is en juist slechte acties bij mensen naar boven haalt. Ondanks alle ophef werd in 2018 het derde seizoen van 13 Reasons Why aangekondigd.

  Netflix

  1. Insatiable

  Op nummer 1 in onze lijst van meest omstreden Netflix series staat Insatiable en dat heeft een reden. De serie wordt gepakt voor fatshaming én skinnyshaming. Insatiable gaat namelijk over een meisje genaamd Patty met overgewicht die wordt gepest. Nadat een zwerver haar kaak breekt en Patty een tijdje niet goed kan eten, komt ze na de zomer onwijs dun terug naar school. Nu krijgt Patty een keuze; gaat ze om met de populaire kinderen of neemt ze wraak?

  Patty kiest voor wraak en dit is waar de shaming vooral in voorkomt. Fatshaming omdat ze als meisje met overgewicht niet mooi en populair zou kunnen zijn en skinnyshaming omdat Patty per direct als een kreng wordt neergezet. Volgens veel kijkers zat er gewoon een overdosis aan stereotypes in de serie,wat het idee voor de film compleet heeft verpest.

  Meest omstreden Netflix series zorgen voor veel discussies

  Meningen verschillen altijd en iedereen heeft een andere smaak, ook als het gaat om series. Toch zorgt de ene serie voor meer discussies dan de andere en dit zijn de meest omstreden series die op Netflix staan. Benieuwd naar meer spannende series? Wij hebben een lijst gemaakt met de beste heftige series die je gezien moet hebben.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.