Old School RuneScape guide voor een vijfjarig jubileum!

  Verstopt onder een dikke laag stof in een archiefkamer vol met spinnenwebben werd iets meer dan vijf jaar geleden een oude versie van de MMORPG RuneScape teruggevonden. Precies vijf jaar geelden kwamen de eerste servers online en wij interviewden de man aan het roer, Mathew Kemp, wat de Old School RuneScape guide tot succes is!

  Jagex

  De reden voor Old School RuneScape

  Wat ooit begon als een project van de Gower broers, is inmiddels uitgegroeid tot een titel met meerdere games. RuneScape heeft tot op heden meer dan 200 miljoen aangemaakte accounts, verdeeld over twee volwaardige games. Maar hoe is Old School RuneScape precies ontstaan?

  Kemp neemt geen blad voor de mond:

  “Er kwam een moment waarop het toenmalige RuneScape een aantal drastische veranderingen meemaakte. Lang niet alle spelers waren daar even blij mee en dus stonden we voor een dilemma: gaan we door met onze plannen, of passen we alle progressie aan zodat de spelers zich meer kunnen vinden in het nieuwe RuneScape?”

  Maar het werd een derde optie. Eentje die als een geschenk uit de hemel kwam? “Op dat moment wel. In een stoffig archief kwamen één enkele disc tegen met daarop RuneScape van 19 augustus 2007. Vandaar de bijnaam ‘07scape’ die sommige spelers aan Old School hebben gegeven. Wij vroegen in een poll of RuneScapers op de oudere versie zaten te wachten en met meer dan een half miljoen ja-stemmers was de uitslag overduidelijk.”

  Jagex

  Progressie en traditie behouden

  Een game, zeker een MMORPG, kan alleen blijven bestaan door met de tijd mee te gaan. Maar aangezien Old School RuneScape juist populair is vanwege het oude en nostalgische karakter, is het een uitdaging zowel progressie te maken als de klassieke elementen behouden. Lukt het studio Jagex dat te doen?

  Het antwoord is volgens Kemp simpel.

  “Elke beslissing moet langs twee controles. Allereerst het team zelf, want een aantal van ons kent het spel omdat we in 2007 zelf speelden en dat nu nog steeds doen. Zodra wij het gevoel hebben dat we met een bepaalde toevoeging zelf geen plezier meer zouden hebben, dan gaat het niet door.”

  De andere controle ligt in de handen van de spelers. Waar het modernere RuneScape het systeem van updates voorleggen aan spelers geleidelijk terug heeft gebracht, is het de drijvende kracht achter Old School volgens Kemp.

  “Tot nu toe hebben we ruim 1700 wijzigingen voorgelegd aan onze spelers. Pas als driekwart ja zegt, gaat het feestje door. Tot nu toe werkt dat prima, want vaste spelers blijven en nieuwe spelers stromen toe.”

  Jagex

  Nieuwe content deel van de Old School RuneScape guide?

  Wie dus denkt dat Old School RuneScape nog precies hetzelfde is als vijf jaar geleden toen de servers online kwamen, of zelfs 10 jaar geleden toen de versie nog ‘nieuw’ was, heeft het dus fout. Niet alleen kleine dingen zijn aangepast, maar ook ingrijpende veranderingen zijn sinds het online gaan van OSRS aan het spel toegevoegd.

  “Allereerst hebben we goed kunnen kijken naar de ontwikkeling van RuneScape vanaf 2007. Wat er fout ging op die weg, konden wij van leren om het wel goed te doen in Old School. Hetzelfde geldt voor het weghalen van hardnekkige bugs die indertijd aanwezig waren. Je wil immers niet dat spelers direct op oude foutjes duiken en het spel binnen een dag onspeelbaar maken.”

  “Ook hebben we nieuwe manieren om vaardigheden te trainen geïntroduceerd, is er een vervolg gekomen op de iconische quests Monkey Madness en Dragon Slayer en zijn er op basis van Old School compleet nieuwe gamemodes gekomen.”

  Kemp moet lachen. “Stilstaan is er in vijf jaar niet bij geweest!”

  Jagex

  Vooruitgang

  Tijdens de afgelopen editie van RuneFest begin september vorig jaar, werd de introductie voor een mobiele versie van Old School RuneScape voor december ingepland. Het is inmiddels eind februari en RuneScape Mobile is nog steeds niet beschikbaar. Wat is er aan de hand?

  Simpelweg een onderschatting van welk werk er bij een mobiele MMORPG komt kijken, vertelt Kemp eerlijk.

  “Waar we voor RuneScape al jaren met dezelfde tech werken en dus weten hoe de vork aan de steel zit, is het maken van het spel voor een mobiele telefoon meer dan 1-op-1 overzetten.” “Waar we bij de normale client een probleem aan kunnen zien komen en alvast een oplossing voor kunnen bedenken, is het bij de mobiele versie telkens afwachten wat er misgaat. En soms zet dat je een aantal stappen terug.”

  Afkijken bij ouder broertje RuneScape 3 is ook geen vaste oplossing volgens Kemp. Waar mogelijk werken de teams van beide games samen, maar RuneScape is een stuk complexer dan het oudere Old School. “Wij hebben wel het voordeel dat onze versie op oudere mobiels werkt. Eén van de voordelen van het feit dat Old School prima draait op een oude aardappel”, grapt Kemp.

  Jagex

  Feestje vieren

  Hoewel Old School RuneScape nog niet speelbaar zal zijn op mobiele telefoons tijdens het vijfjarig jubileum van OSRS, is de verjaardag op zich wel een feestje waard. De mijlpaal wordt groots gevierd in het spel, maar wat kunnen spelers precies verwachten?

  Een terugblik op de afgelopen vijf jaar in een speciaal museum. Kemp: “Alle nieuwe content die er in die vijf jaar bij is gekomen, heeft een plekje gekregen. Van quests tot uitrusting en van nieuwe trainingsmethoden tot personages. Een trip down memory lane!”

  “Ook zullen spelers een speciaal zwaard kunnen krijgen gedurende het evenement. En niet zomaar een zwaard, maar dat uit het logo van RuneScape! Na al die jaren zal dat stukje artwork eindelijk daadwerkelijk in het spel terugkomen.”

  Jagex

  Toekomst

  Vijf jaar is een behoorlijke tijd, maar Old School RuneScape heeft de jaren zonder kleerscheuren overleefd. Spelersaantallen blijven groeien en RuneScape mobile moet de weg naar een nog groter publiek worden. Op naar de tien jaar dus?

  “Op z’n minst”, vertelt Kemp. “We zijn hier om te blijven, niet om van jaar naar jaar te leven en hopen op het beste.” Op de vraag of dat ook betekent dat er in de toekomst microtransacties als in RuneScape 3 zullen verschijnen is Kemp resoluut:

  "Nee. We hebben een goed idee van waar onze spelers op zitten te wachten en MTX hoort daar niet bij. Tenzij ze van gedachten veranderen, zullen er geen cosmetische dingen of microtransacties in Old School RuneScape terug te vinden zijn.”

  Old School RuneScape uitproberen?

  Bij de lancering van de Old School servers was het enkel mogelijk als betalend lid te spelen. Tegenwoordig kan je ook zonder membership in de wereld van Gielinor rondbanjeren in OSRS. Mocht je de volledige wereld tot je speeltuin willen maken, dan zal je wel, net als vroeger, de portemonnee moeten trekken. De client is te downloaden via de website van RuneScape, maar spelen in de browser kan ook nog steeds.

  RuneScape

  Verkijgbaar vanaf 4 january 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.