5 redenen om Nintendo Switch OLED model wel of niet te kopen

Article
vrijdag, 24 september 2021 om 13:00
Nintendo komt op 8 oktober met een upgrade voor de Switch. Het is misschien niet helemaal de upgrade waar velen op hadden gehoopt. Is het OLED Model een upgrade die jij moet kopen?

Groter contrast met OLED

De naam zegt het al, maar het grote selling point van de nieuwe Switch is natuurlijk het OLED-scherm. Zoals je waarschijnlijk weet zorgt een OLED-scherm voor scherper kleurcontrast. Dat is natuurlijk voor alle games mooi, maar zeker de veelal kleurrijke games van Nintendo zullen meer dan ooit van je scherm spatten.
Daarnaast is het OLED-scherm van het nieuwe model ook wat groter dan het LCD-scherm van eerdere Switch-consoles. Dat zit hem vooral in het verkleinen van de vrij forse zwarte rand rond het scherm van het originele model. De console zelf is bij het nieuwe model ongeveer even groot als de originele Switch en de resolutie is nog steeds 720p, maar wat extra schermdiagonaal is nooit weg.
switch oled 31072021f1627888939

Betere speakers

De andere grote upgrade van het OLED model is dat de speakers verbeterd zijn. Speakers in draagbare apparaten zijn nogal eens een heikel punt, aangezien het kleine formaat de mogelijkheden qua geluidskwaliteit enigszins beperkt. De speakers op de oorspronkelijke Switch zijn niet direct slecht, maar iedereen die wel eens docked of met een koptelefoon speelt weet dat het geluid van de games op die manier beter tot zijn recht komt.
De verbeterde speakers zijn dan ook goed nieuws voor wie liever geen koptelefoon draagt, of wel eens multiplayer speelt in table top mode. Het is helaas moeilijk om het verschil tussen de speakers te beschrijven. Maar toen we een tijdje geleden hands-on mochten gaan met de OLED Switch konden we zeker een helder, vol geluid uit het apparaat horen komen.
20210707 oled nswitchf1625637315

Ideaal voor handheld?

Als je kijkt hoe de OLED Switch zich onderscheidt van het standaard model, is het misschien wel de beste Switch die je kunt kopen als je graag handheld speelt. Het scherm en de speakers zijn alleen te gebruiken in handheld mode. Daarnaast heeft het nieuwe model een stevigere standaard en dezelfde verbeterde batterijduur als de stille revisie uit 2019. Ook die features verbeteren de ervaring in handheld en table top mode.
Het OLED model lijkt dus vooral gericht op mensen die vaak zonder dock spelen, maar je moet wel bedenken dat je evengoed betaalt voor een Switch die ook op de tv gebruikt kan worden. Ja, de upgrades zijn vooral voor handheld mode, maar deze Switch is bedoeld voor spelers die zowel handheld als docked spelen. Als je van plan bent om alléén handheld te spelen blijft de Switch Lite het overwegen waard. Je hebt dan geen OLED scherm, maar je houdt wel ruim honderd euro in je zak. Die afweging is aan jou.
switch oled 3 31072021f1627721691

Hetzelfde op tv

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat je juist bijna nooit handheld speelt. In dat geval is het nog maar de vraag of het OLED model het kopen waard is. Zodra je deze nieuwe Switch in een dock zet en het beeld en geluid wordt overgedragen aan je tv-setup, is de console exact gelijk aan het eerdere model. Er zijn geen betere prestaties en de maximale resolutie op je tv blijft 1080p.
Er is een voordeeltje dat wel blijft bestaan in tv-modus en dat is de opslagcapaciteit. Het interne geheugen van de console is in het OLED model verdubbeld: 64 GB tegenover de 32 GB van het origineel. Dat is mooi meegenomen, maar die 32 GB was al flink uit te breiden met een micro SD kaart. Overigens is het dankzij een recente prijsverlaging van de standaard Switch mogelijk om een Switch en een micro SD te kopen en toch onder de prijs ven het OLED model te blijven.
switch oled 4 31072021f1627721679

Dock upgrade

Er is nog een voordeeltje aan deze revisie dat we moeten benoemen. Als je veel Mario Kart, Smash Bros. of Splatoon speelt is een stabiele internetverbinding natuurlijk essentieel. De beste manier om die te krijgen is via een ethernetkabel en het gebruik daarvan is zelfs al eens aangemoedigd door Smash Bros.-bedenker Masahiro Sakurai.
Via een dongle was het altijd al mogelijk om een ethernetaansluiting te gebruiken met een Switch, maar in het nieuwe dock van het OLED model is een ethernetpoort geïntegreerd. Dat maakt de drempel voor het gebruik van ethernet net even lager en het is bovendien wat eleganter qua cable management. Het is misschien wat overdreven om alléén voor die ethernetaansluiting een OLED model te kopen, maar het is net als het grotere geheugen mooi meegenomen.

Is de OLED Switch het kopen waard?

Of het voor jou zin heeft om het OLED model van de Switch te kopen hang erg van je eigen voorkeuren. Puur naar de features van de console gekeken is dit model de beste Switch die je kunt kopen. Als je van plan bent je eerste Switch te kopen is het nieuwe model zeker het overwegen waard.
Als het OLED model voor jou een vervangend apparaat zou zijn loont het om jezelf wat vragen te stellen. Speel je genoeg in handheld mode om het scherm en de speakers te gebruiken? Speel je genoeg op je tv om het prijsverschil met de Switch Lite te rechtvaardigen. Is cable management een hele nieuwe console waard?