Hoe de Switch tóch goed tegen de PS5 en Xbox Series X opbokst

Article
maandag, 05 juli 2021 om 16:00
nintendo switch xgnf1671722238
Is Nintendo dan echt de winnaar van de console wars met de Switch">Nintendo Switch? Daar lijkt het wel op. We zijn nu bijna op de helft van 2021 en de cijfers liegen er niet om. De console uit 2017 verkoopt ook dit jaar weer veel units, terwijl de concurrenten in het stof achter worden gelaten.
De Nintendo Switch is inmiddels vier jaar op de markt, maar verkoopt nog steeds enorm goed. In vier jaar tijd heeft Nintendo een eigen plekje op de markt gevonden met een hybride die zowel in een console als handheld omgetoverd kan worden. Het doet dan ook afvragen of de Switch de meeste exemplaren in de geschiedenis van de consoles ooit gaat verkopen.
In deze grafieken zie je de verkoopcijfers van de Switch in begin 2021, 2020, 2019 en een gedeelte uit 2018. Je kan zien dat de Switch consistent goed verkoopt en zelfs beter verkoopt dan de nieuwe concurrenten die eind 2020 uitkwamen. Maar hoe komt dat?
lijndiagram verkoop consoles 01f1621526069
lijndiagram verkoop consoles 02f1621526103
lijndiagram verkoop consoles 03f1621526140

Het falen van de concurrent

De Switch is vier jaar verder nog steeds een goed product. Hij is dan wat ouder voor een next-gen console en is niet even sterk als een PlayStation 5 of Xbox Series X, maar hij is niet te duur en heeft een groot aanbod aan games. Daarnaast bereikt de Switch twee doelgroepen. Zowel de gamers die graag op een thuisconsole spelen als de mensen die liever een handheld gebruiken. Toch is een van de grootste redenen dat de Switch het nu in 2021 nog steeds zo goed doet, en zelfs vele malen beter verkoopt dan de PlayStation en Xbox, te verklaren door het falen van de concurrentie.
De PlayStation 5 en Xbox Series X konden eigenlijk even indrukwekkende of zelfs betere cijfers als de Nintendo Switch hebben als mensen de consoles ook daadwerkelijk konden kopen. Beide consoles zijn sinds de release zowat permanent uitverkocht. Je kan van geluk spreken als je één van de twee hebt kunnen bemachtigen voor een redelijke prijs. Er is zoveel meer vraag dan aanbod dat het enorme problemen oplevert.
De grootste daarvan is de prijsstijging die beide consoles meemaken. Zo was de originele prijs voor de PlayStation 5 een redelijke 399 euro (voor de goedkoopste versie) maar als je nu een PlayStation 5 zou kopen ben je bij sommige winkels (of Marktplaats) meer dan het dubbele van die prijs kwijt. Als je dan moet kiezen voor een Switch van 330 euro of een PlayStation van 800 euro is de keuze voor veel mensen snel gemaakt.
ps5 controller xbox series xf1619595169

Chiptekort

Het probleem dat de next-gen consoles nu hebben komt door een groter probleem dat de gehele technologie wereld raakt. Dat is de schaarste van computerchips. Dit gigantische schaarste probleem zal volgens Terry Gou, de voorzitter van de chipfabrikant Foxconn, tot minstens midden 2022 niet volledig opgelost zijn. Foxconn levert het grootste gedeelte van de chips voor beide next-gen consoles.
Wat Gou zegt, betekent dus niet veel goeds voor Microsoft, Sony en mensen die nog voor een redelijke prijs een next-gen console in huis willen halen. Zolang Foxconn en andere chipfabrikanten hun probleem niet kunnen oplossen en er niet massaal meer consoles gemaakt kunnen worden zal de Nintendo Switch waarschijnlijk nog altijd de best verkochte console blijven voor een hele lange tijd.
Dit artikel is in samenwerking met Sjaak Stechman.

Populair Nieuws