Deze nieuwe features verwachten we in smartphones en smartwatches in 2021

Article
vrijdag, 29 januari 2021 om 16:30
004 galaxywatch3 titanium zfold2 foldedf1611759983
Smartphones en smartwatches zijn vandaag de dag al bijna complete computers die we in onze zak kunnen stoppen of om onze pols kunnen binden. Fabrikanten zitten alleen niet stil en blijven innoveren. Deze nieuwe features verwachten wij in de smartphones en smartwatches van 2021.

Bloedsuikerspiegel sensor

Smartwatches zijn ooit begonnen als een companion voor je smartphone, met de mogelijkheid om notificaties snel te lezen, een kort antwoord te geven op een bericht of om je muziek te bedienen. Anno 2021 zijn de slimme apparaten alleen veel meer dan dat en zijn ze in sommige gevallen een zeer compacte smartphone op zich. De digitale horloges hebben de laatste jaren bovendien veel unieke gezondheid features erbij gekregen.
Het lijkt erop dat de Apple Watch Series 7 en de Samsung Galaxy Watch 4 daar nog meer op gaan inzetten. Volgens geruchten zijn de twee enorme techbedrijven namelijk bezig met een sensor om je bloedsuikerspiegel te meten door middel van de smartwatch. Dat is natuurlijk een feature die van enorme waarde kan zijn voor diabetes-patiënten, die daarmee snel kunnen checken of hun lichaam nog op het juiste niveau zit. En dat is precies waar technologie voor bedoeld is: om ons leven een stukje fijner en makkelijker te maken.
003 galaxyzflip5g mystic bronze front table topf1611760345

Vouwen totdat je erbij neervalt

Als we één trend groot hebben zien worden in 2020 op het gebied van smartphones, dan is het ongetwijfeld de foldable smartphone geweest. Samsung is ermee begonnen in 2019 met de Samsung Galaxy Fold, maar afgelopen jaar heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf er veel concurrentie bij gekregen.
We verwachten alleen niet dat de trend snel zal stoppen, integendeel zelfs. In 2021 verwachten we nog meer smartphones die opgevouwen of uitgevouwen kunnen worden, maar op unieke manieren. Zo is Xiaomi van plan om maar liefst drie verschillende foldable smartphones uit te brengen, Samsung is zelf al gekomen met een Flip smartphone en LG heeft zelfs een oprolbare smartphone aangekondigd. Ben je dus een fan van deze trend, dan zullen het gouden tijden voor je zijn in de komende jaren!
fitbit sense exploded viewf1611760545

Cadence tracker voor hardlopers

Zoals gezegd zetten fabrikanten van smartwatches veel in op features om je gezondheid te verbeteren en sporten net iets makkelijker te maken. Zo hebben veel smartwatches de mogelijkheid om met één blik op het scherm te zien of je hartslag te hoog is of dat je juist het tempo wat meer moet opvoeren. Maar de smartwatch kijkt daarbij puur en alleen naar je hartslag.
Voor hardlopers is er nog een ander aspect wat belangrijk is om goed gebalanceerd te krijgen: je cadence. Het is simpel gezegd de hoeveel stappen die je zet per minuut. Om een goed tempo aan te houden is het een handige feature om een cadence tracker bij je te hebben, die accuraat bijhoudt of je een stabiel tempo aanhoudt. Met de grote focus op sporten zal het ons niets verbazen als fabrikanten als Fitbit, Samsung en Apple in 2021 gaat komen met een cadence tracker in hun smartwatch.
iphone 12 sideviewf1611760813

Smartphones met geen enkele ingang

Toen Apple met de iPhone 7 besloot om afscheid te nemen van de headphone jack, was er een storm van kritiek uit de complete smartphone gemeenschap. De telefoons zijn juist gemaakt voor gemak en de hoeveelheid handige features en door de 3.5mm-aansluiting te dumpen is er weer een aparte dongle nodig om naar muziek te luisteren. Sindsdien is er alleen steeds meer een focus gekomen op bluetooth koptelefoons en earbuds en is de headphone jack bijna compleet verdwenen uit de flagships. Alleen budget en midrange telefoons hebben nog de geliefde aansluiting.
Het is dan ook de vraag of het voor velen een ‘feature’ zal zijn, maar het zal ons niks verbazen als Apple in 2021 nog een stapje verder gaat. Zo zijn er namelijk geruchten dat het Amerikaanse techbedrijf alle aansluitingen gaat dumpen dit jaar. Inderdaad, in plaats van over te stappen naar een USB-C aansluiting wil de gigant mogelijk de Lightning-aansluiting helemaal weghalen. Je zou je iPhone 13 dan alleen kunnen opladen door middel van wireless Qi charging. Een smartphone zonder aansluiting kan wel compleet waterdicht gemaakt worden, maar wij gokken dat niet iedereen blij zal zijn met alle concessies die je zal moeten doen.