Nieuw Orange Is The New Black seizoen - De 5 interessantste karakters

  Er komt een nieuw Orange Is The New Black seizoen aan. Dit nieuws werd door een hacker gelekt. Hoewel wij cybercriminaliteit natuurlijk niet goedkeuren, is dit wel een goed moment om de vijf karakters met de meest interessante verhaallijnen in de show onder de loep te nemen.

  Orange is The New Black is een Netflix serie die (ondertussen erg) losjes gebaseerd is op de memoires van Piper Kerman. In de serie wordt zij vertolkt via de rol van hoofdrolspeelster Piper Chapman. In latere seizoenen ligt de focus minder om Piper, en meer op het leven in een vrouwengevangenis.

  De serie is gemaakt door Jenji Kohan, die ook Weeds maakte. OITNB (zoals het vaak wordt afgekort) staat bekend om de maatschappelijke thema's en diepe persoonlijke verhalen. Eerder hebben wij al een artikel geschreven met redenen waarom je deze serie precies moeten kijken. Nu nemen wij een kijkje naar de verhalen van de vrouwen die de serie zo goed maken.

  In dit artikel staan milde spoilers, dus wees gewaarschuwd als je niks wil weten over het plot in Orange Is The New Black.

  5. Sophia Burset (Laverne Cox)

  Sophia is een trans vrouw in Litchfield Penitentiary. Toen ze nog door het leven ging als man, werkzaam als brandweer, heeft ze een zoon gekregen. Ze zit in de gevangenis voor belastingfraude. In de gevangenis runt ze aanvankelijk de kapsalon, waar ze uiteindelijk wordt belaagd in een transfobische aanval.

  Als ze dreigt de gevangenis aan te klagen voor de gebrekkige beveiliging, wordt ze in de isoleercel gezet voor een onbepaalde tijd. Haar verhaal verandert over de seizoenen en gaat uiteindelijk over de onmenselijke werkelijkheid van isolatie en de dramatische effecten daarvan op de menselijke psyche.

  4. Lorna Morello (Yael Stone)

  Lorna is een gevangene in Litchfield, die veel waarde hecht aan haar uiterlijk. Ze is erg vindingrijk in het onderhouden van haar looks in Litchfield, zo gebruikt ze bijvoorbeeld koffiepoeder als oogschaduw. Lorna leidt aan een persoonlijkheidsstoornis waardoor ze persoonlijke relaties intenser maakt dan ze zijn en hierdoor waanbeelden krijgt. Ze zit in Litchfield voor veroordelingen die te maken hebben met het stalken van een man van wie ze claimde dat het haar verloofde was, maar die ze eigenlijk nauwelijks kende.

  In Litchfield trouwt ze met een penvriend die ze eerst probeert op te lichten. Haar mentale problemen gaan haar weer parten spelen, als ze zichzelf ervan overtuigt dat haar nieuwe man haar bedriegt. Lorna's verhaal is er één van mentale instabiliteit en de vele problemen die hiermee gepaard gaan.

  3. Tiffany "Pennsatucky" Doggett (Taryn Manning)

  Pennsatucky is een vrouw die is opgegroeid in armoede. Vanaf een jonge leeftijd heeft ze van haar moeder geleerd dat ze als vrouw weinig waarde heeft in de maatschappij.

  In haar volwassen leven raakt ze raakt verslaafd aan methamfetamine. Haar leven is erg rommelig en ze raakt vaak zwanger door onbeschermde seks gedurende haar drugsmisbruik. Als ze wederom zwanger wordt en voor een vijfde keer abortus wilt plegen, maakt de verpleegster in de abortuskliniek een opmerking over haar veelvuldige bezoeken. Doggett pakt dan een jachtgeweer uit haar auto en schiet de verpleegster dood.

  Haar zaak wordt opgepakt door religieuze groepen en hierdoor lijkt het of Doggett de moord heeft gepleegd om 'een leven te redden'. Een advocaat uit een extreem christelijke sfeer helpt haar met haar zaak en hierdoor wordt haar straf minimaal. In Litchfield is zelf ontzettend religieus, ook al was ze dit eerder helemaal niet.

  Uiteindelijk wordt Doggett minder extreem in haar denkbeelden en makkelijker in de omgang. In de gevangenis zelf ontstaat er dan een verhaal over verkrachting, moraal en aangeleerd gedrag.

  2. Poussey Washington (Samira Wiley)

  Poussey is de dochter van een majoor in het leger, waardoor tijdens haar jeugd vaak verhuisd is. Ze is terecht gekomen in Litchfield voor het dealen van marihuana. Ze is een hele vrolijke jonge vrouw, die in de gevangenis veel vrienden maakt voor wie ze goed zorgt. Maar doordat ze in de gevangenis een relatie mist, wordt uiteindelijk alcohol een probleem voor haar.

  Uiteindelijk komt ze een andere gevangene tegen waar ze een relatie mee krijgt. Ook in haar nieuwe relatie en de problemen die daar bij komen kijken, wordt het duidelijk dat Poussey eigenlijk niet thuis hoort in het gevangenissysteem. Uiteindelijk wordt haar verhaal erg droevig en staat het falen van het systeem in Litchfield centraal.

  1. Galina 'Red' Reznikov (Kate Mulgrew)

  Red is een van origine Russische gevangene, die in Litchfield zit vanwege georganiseerde misdaad. Desondanks is Red een heel zorgzaam en moederlijk karakter. Ze helpt bijvoorbeeld bevriende gevangenen met hun problemen zoals drugsverslaving. Dat betekent niet dat Red geen harde tante is, ze regeert in de gevangenis met een ijzeren vuist.

  Wat Red interessant maakt, is dat ze altijd wel iets aan het doen is, van het runnen van haar smokkelbedrijf tot het helpen verbergen van een lijk in de tuin. Waar Red is, is actie in de tent. Daarbij heeft Red onvergetelijke one liners. Onze favoriete one liner is de volgende, een reactie op de leugens van een medegevangene:

  "In Russia, we call it bullshit"

  In juni verschijnt het vijfde seizoen van Orange Is The New Black op Netflix. De eerdere seizoenen van de serie zijn bovendien op DVD en Blu-ray verkrijgbaar.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.