5. De serie traint ons empatisch vermogen

Een goede game, een goed boek, een mooie film of een indrukwekkende tv-serie heeft de potentie om ons leven te veranderen. Het geeft ons namelijk de mogelijkheid om de belevingswereld van een ander te ontdekken, en ons te verplaatsen in een ander persoon.

Door ons te leren verplaatsen in een ander trainen we ons empatisch vermogen, en leren we de wereld en mensen om ons heen steeds beter begrijpen. Dit gebeurde bijvoorbeeld een aantal soldaten uit het Israëlische leger, die deserteerden na het zien van de film Das Leben der Anderen.

Orange is the New Black doet dit tot in de puntjes en laat ons ongekend sterk voelen hoe het is om in een vrouwengevangenis te zitten. We krijgen medelijden met de personages en leren ze kennen als echte mensen.

De serie laat ons zien dat criminelen of moordenaars ook gewoon mensen zijn, die allemaal hun eigen redenen hebben waarom ze er terecht zijn gekomen. Soms door een foute keuze, soms door het stomme gevangenissysteem, maar eigenlijk zelden omdat ze ‘slechte mensen’ zijn.