Nieuw op Videoland: Een ontdekkingstocht door Tsjernobyl

Article
zondag, 05 september 2021 om 13:00
chernobyl review 4f1571346400
Videoland heeft recent een nieuwe interessante documentaire aan haar aanbod toegevoegd: Een ontdekkingstocht door Tsjernobyl. 67 minuten lang volgen we Ben Fogle die een week doorbrengt in Tsjernobyl, alsook Pripjat en zijn ervaringen deelt met de kijker.
In Oekraïne, Tsjernobyl, is de plek waar de grootste nucleaire ramp ter wereld zich ooit heeft voltrokken te bezoeken. Als toerist kun je afreizen naar Tsjernboly en Pripjat (alleen georganiseerd!) in een excursie van bijvoorbeeld een lange dag of twee dagen. Wat Ben Fogle voor zijn documentaire op Videoland heeft gedaan is iets unieker. Hij verbleef er een week. Langer is absoluut niet raadzaam vanwege alle straling die er nog steeds hangt.
Doordat hij een documentaire voor tv heeft gemaakt komt hij op plekken waar een gewone toerist niet zo snel kan komen. Fogle reist namelijk af naar de controlekamer van reactor 4. Daar waar alle ellende zich heeft voltrokken 35 jaar geleden. Ook laat hij zien hoe Oekraïne zich continu aan het voorbereiden was op gevaar van buitenaf, maar de grootste ramp zich van binnen voltrok.

Een ziekenhuis vol straling

Tevens bezoekt hij verlaten gebieden in Pripjat waar de sporen van het verleden nog goed zichtbaar zijn. Zo gaat hij onder meer langs bij het zwembad waar belangrijke wedstrijden werden gehouden, langs een kermisattractie die nooit geopend is en ook langs het ziekenhuis. Laatstgenoemde locatie is een interessante plek om als kijker te zien, omdat daar de stralingen immens hoog zijn. Het kastje dat Fogle bij zich draagt, piept om de haverklap en hij kan er niet te lang rond blijven lopen. Logisch.
Wat de documentaire een meerwaarde geeft is dat Fogle ook met mensen praat die destijds de ramp hebben meegemaakt. Zo spreekt hij een man die destijds te horen heeft gekregen dat hij nog maar vijf jaar te leven had, maar gelukkig is hij er vandaag de dag nog steeds. Al moet hij wel dagelijks medicatie tot zich nemen.
Verder geeft Fogle een interessant kijkje in het begrip van stalkers. Nee, niet mensen die andere mensen continu achtervolgen. In deze context zijn het mensen die stiekem naar Tsjernobyl of Pripjat gaat om ergens in een verlaten gebouw tijd door te brengen. Ze overnachten daar en maken content voor zichzelf of voor social media. Zwaar verboden. Fogle gaat het gesprek aan met één van de jongens.
Wil je meer weten? Bekijk de documentaire dan nu op Videoland!