Dit is wat je moet weten over de NieR Automata Game of the Year Edition

Article
vrijdag, 22 maart 2019 om 11:39
xgn google image
Is het mogelijk dat een game schmup, RPG, actie, hack & slash en meer genres met elkaar combineert? Jawel, NieR Automata bewees dat in 2017. Nu twee jaar later ligt de Game of the Year Edition in de winkels. Heb jij ‘m destijds gemist? Dan lees je nu alles wat je moet weten over de NieR Automata Game of the Year Edition!

Wat is het?

NieR Automata komt uit de stal van Square Enix en is ontwikkeld door Platinum games. Het is een Japanse titel die spelers een post-apocalyptische setting voorschotelt. De aarde werd opeens aangevallen door robots waardoor de mensheid zijn toevlucht heeft gezocht naar de maan (hé het lijkt de tv-serie The 100 wel). Maar er is hoop. Want android-soldaten proberen het tij te keren tegen de robots en dat is waar jouw verhaal begint, of beter gezegd: verhalen (waarover straks meer).
Jouw taak is om te vechten en uit te zoeken wat er allemaal aan de hand is in een meeslepend verhaal. Daarbij ben je continu aan het vechten, quests aan het doorlopen en vallen je kaken continu open van verbazing. Want NieR Automata heeft ontzettend veel in zijn mars en is misschien wel een beetje hét ondergeschoven kindje geweest in 2017. Ralph schreef destijds in zijn review “Je krijgt heel snel het gevoel alsof er iets meer speelt dan een invasie van een buitenaards ras.”
148710

Welke genres biedt het spel?

Los van dat het verhaal interessant is om te volgen, heeft NieR Automata veel te bieden qua gameplay. Geloof ons: in geen andere game vind je een mix aan zoveel genres. Een gewaagde, maar geslaagde zet. Het ene moment loop je vrij rond en bepaal je zelf hoe je kleine robots aanpakt: met een melee-attack via je zwaard of dat je je robotje dat je bij je hebt laat vechten. Hier bepaal je of je voor close-attacks gaat, liever van afstand te werk gaat of misschien wel een combinatie daarvan pakt. De speelstijl is geheel aan jou en als een ware role-playing game valt er van alles te upgraden!
Kijk niet vreemd op als opeens het camerastandpunt verandert en je een old school 2D gevoel geeft, waarbij je eigenlijk maar één kant op moet. Want het gaat gebeuren. En kijk ook niet raar op als je opeens in een airpod plaats moet nemen om in de lucht als een soort twin-stick shooter te werk te gaan. Want ook dát gaat gebeuren. En reken maar op vuurwerk a la bullet hell-geweld, want ook dat krijg je op een prachtig dienblad aangereikt. En dan zijn er nog de diverse vijanden waar je tegen vecht: van kleine robots tot aan kolossale monsters. Een klein beetje de kolossen van God of War en Shadow of the Colossus erin, waarom ook niet? NieR Automata is wat dat betreft een ooggasme. Je komt ogen te kort!
148711

Hoe is de soundtrack?

Maar óók is de game een oorgasme, want je oren worden gestreeld met een prachtige soundtrack. De composities zijn gemaakt door het bedrijf MONACA en componist Okabe Keiichi. De muziek is op zijn minst apart te noemen én prachtig op hetzelfde moment. Een combinatie die in het land van de rijzende zon wel vaker toegepast wordt.
Als je ‘rustig’ rondloopt en verlaten omgevingen uitkamt zul je geregeld muziek horen die je laten denken dat je in een sprookje bent beland en dat terwijl er elk moment gevaar op de loer kan liggen. Tijdens grootschalige gevechten voeren bombastische noten de boventoon en denk je maar aan één ding: élke vijand een enkeltje naar het hiernamaals geven. Het is een dure uitgave, maar wij raden je zelfs aan om de soundtrack los aan te schaffen.
148712

Wat valt er te zeggen qua level design?

Er is nog een aspect dat de game bijzonder goed maakt en dat is het level design, want die is freakin’ geniaal. Onthoud deze naam: Taro Yoko. De Japanner heeft het voor elkaar gekregen om deze meest vreemde, af en toe enge, creaties te maken voor NieR Automata. Bij robots en aliens denk je al gauw aan alle verschijnselen die je gewend bent. NieR Automata biedt je eigenlijk alles wat je niét gewend bent. Er kan gerust beweerd worden dat er regelmatig invloeden zijn van horrorgenres. Niet dat de game eng is, maar de vreemde verschijnselen die je af en toe tegenkomt zijn te bizar voor woorden.
Let op als je speelt hoe eindbazen eruit zien. Of let op gekke fratsen in de omgeving. Niets is wat het lijkt. Soms komt uit een robotachtig wezen opeens weer iets anders tevoorschijn, als een ui met meerdere lagen. Verder is de wereld zó enorm chaotisch. Ja, het design valt absoluut op en dat is een goed teken. Wel moet gezegd worden dat de game nu twee jaar later er qua graphics er niet heel mooi meer uitziet op een PlayStation 4 Pro. Ook kakt de framerate af en toe een beetje in. Maar als je dat door de vingers weet te zien, zie je wat NieR Automata dus wél allemaal biedt.
148713

Biedt de Game of The Year Edition meerwaarde?

Het enige wat alleen gezegd moet worden is dat het absoluut, maar dan ook absoluut niet de moeite waard is om per se de Game of The Year Edition aan te schaffen. Je kan net zo goed de normale editie halen, zeker als die goedkoper is. Bij een GOTY-editie verwacht je een totaalpakket met goede DLC-paketten. Nou, deze editie biedt dat allemaal niet.
Dit is wat de editie namelijk ‘extra’ biedt:
  • 3C3C1D119440927 DLC
  • Machine mask accessoire
  • Grimoire Weiss Pod Skin
  • Amazarashi Head Pod Skin
  • Vier verschillende Pod Skins
  • Dynamisch PS4 thema en vijftien PSN avatars
Eerstgenoemde biedt een arena-modus en is dus zeker niet vergelijkbaar met andere Game of the Year Editions. De rest is ook niet iets waar je meer geld voor wilt betalen. Ons advies: koop de game, maar welke editie doet er totaal niet toe.
148714

Hoeveel meerwaarde heeft de game?

Feit is wel dat als je de game aanschaft je er ontzettend veel plezier aan beleeft. Je eerste playtrough duurt misschien een uurtje of tien, maar dan heb je pas één verhaal af. Daarna moet je game nog zeker twee keer doorlopen voor geheel andere ervaringen, namelijk het verhaal dat je beleeft vanuit een heel ander personage! Wil je de game tot in de puntjes bevatten, heb je vijf gamesessies toch zeker nodig. Oké, dat is voor de meesten misschien te veel van het goede, maar geloof ons dat je na één speelsessie niet klaar bent. Want dan zijn er opeens zoveel vragen. Nog zo’n mooi punt aan deze game: het spel laat je nadenken! Wat is het belang van iedereen?
Meer weten over NieR Automata? Eerder schreven we een artikel met alles wat je moet weten over de gameplay.

Populair Nieuws

Laatste Reacties