Netflix haalt een film van de bovenste plank: Notes for My Son

Article
zaterdag, 14 november 2020 om 16:00
el cuaderno de tomy 00222002f1605193345
De aflopen tijd wist Netflix ons in positieve zin erg te verassen. Netflix is in de huidige pandemie enorm gegroeid, maar kiest er gelukkig soms toch voor om de kunstzinnige pretenties hoger in het vaandel te hebben dan de commerciële. En ook aan het eind van deze kalandermaand komt Netflix weer met een stukje cinematografie van de bovenste plank. Vanaf dinsdag 24 november kun je op Netflix kijken naar de meeslepende dramafilm ‘Notes for My Son’.

Een meeslepend verhaal over een terminaal zieke jonge moeder

De nieuwe Netflix film ‘Notes for My Son’ is een Argentijnse film en het is dus oorspronkelijk een Spaantalige film, maar gelukkig heeft Netflix hier een oplossing voor. Het ingrijpende verhaal gaat over María Vázquez. María is getrouwd en heeft een zoontje Tomy van vier jaar oud.
De toekomst ziet er rooskleurig uit, maar dan wordt Mariá op een dag terminaal ziek. Ze heeft nog maar kort te leven en omdat haar zoontje pas vier jaar oud is besluit ze voor hem te gaan schrijven. Een groot deel in de laatste fase van haar leven besteedt ze aan het schrijven van een boek, voor haar zoontje. Dit doet ze wel geheel op eigen wijze en ze gebruikt ondanks de situatie de nodige humor en sarcasme. Op deze manier hoopt ze dat ze toch altijd een beetje bij de kleine Tomy kan blijven. Tijdens het schrijven deelt ze regelmatig updates op sociaal media, hiervan uit krijgt ze veel steun en wordt erg populair.
De film laat op een aangrijpende, prachtige manier de laatste periode van een zieke jonge moeder zien, die er ondanks de situatie samen met haar zoontje en echtgenoot het beste van maakt.

Netflix haalt films van de bovenste plank

We mogen een diepe buiging maken dat Netflix het aandurft om zo’n film internationaal uit te rollen. Naar verwachting zal het Notes for My Son niet het echt grote publiek bereiken. Maar bij de liefhebber zal de film wellicht zeer gewaardeerd worden en een diepe indruk maken. En dit is zeker niet de eerste keer dat Netflix deze gok durft te nemen. Deze maand kwam Netflix al met zo’n vergelijkbaar soort verhaal in de korte animatiefilm ‘If Anything Happens I Love You’. Deze korte film liet op indringende wijze zien hoe twee ouders omgaan met het verlies van hun dochtertje. Hoewel ook dit een mooi staaltje cinematografie is, is het ook bij deze film maar sterk te vraag of Netflix hiermee het grote publiek weet te bespelen.
netflix media centerf1605193527

Een welkome toevoeging aan het rijke arthouse aanbod op Netflix.

Maar Netflix bracht de afgelopen tijd ook een aantal arthouse films en series die wel het grote publiek wisten te bereiken. Zuiver theoretisch gezien kan je je afvragen als een film of serie bij de top x films/ series op Netflix staat of het dan echt arthouse is. Maar de kunstzinnige pretenties waren in elk geval groter dan de commerciële, dus dat zien we in dit geval graag door de vingers.
Zo konden we op Netflix al genieten van de prachtige en tevens ook succesvolle boekverfilming van The Queen’s Gambit. Gebaseerd op het gelijknamige psychologische roman van Walter Tevis. Of wat dacht je van de schitterende boekverfilming van Rebecca, gebaseerd op het gelijknamige boek uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Een prachtig psychologisch drama dat in 1940 al eens verfilmd was door de wereldberoemde regisseur Alfred Hitchkock.