Deze grootste tech uitvindingen komen uit Nederland

Article
zaterdag, 14 november 2020 om 17:00
cdf1603967887
Nederland is een kenniseconomie, een groot deel van onze economische groei komt vanwege onze kennis. Door het toepassen van kennis is vaak innovatie mogelijk. En die innovatie leidt op haar beurt weer vaak tot nieuwe producten. In deze technologische revolutie komt er heel veel nieuws op het gebied van technologie. En wij Nederlanders hebben daar stiekem een best groot aandeel in.

De crème de la crème, ons neusje van de zalm

Bij nieuwe technologie zullen veel mensen meteen denken aan een Silicon Valley of de snelle ontwikkelingen in een China. Maar stiekem kunnen wij er in dit kleine kikkerlandje er ook best wat van. En niet alleen anno 2020 maar we hebben in het verleden ook zeker wat neergezet. Wij van XGN gingen speciaal voor jullie, onze trouwe lezertjes opzoek naar de crème de la crème, het neusje van de zalm. Wat zijn nou eigenlijk de mooiste, beste, meeste unieke technologische uitvindingen/ producten van Nederlandse bodem?

Wi-Fi (Victor Hayes)

We beginnen dit Hollandse overzicht een paar jaar voor de eeuwwisseling in 1997. Het was het jaar dat heet Groot-Brittannië massaal rouwde om de dood van prinses Diana. En het jaar van de laatste Elfstedentocht. Maar 1997 was ook het jaar dat de Nederlandse ingenieur Victor Hayes die Wi-Fi uitvond. Wi-Fi werd in de begin jaren overigens nog uitgesproken als ‘waifi’, en de naam is dan weer afgeleid van Hi-Fi.
Dankzij Victor ‘de vader van de Wi-Fi’ Hayes kunnen we anno 2020 over bijna de hele wereld gebruik maken van Wif-Fi. In Nederland heeft zo’n beetje elk huishouden Wi-Fi en een horecatentje wordt bijna raar aangekeken als er geen gratis Wi-Fi is.
Met deze uitvinding won Hayes tientallen prijzen, waaronder de Innocation Award van The Economist.
pexels p c 1755792f1603967615

CD / Compact Disc (Philips en Sony)

Anno 2020 is het dankzij alle muziekstreaming bijna ondenkbaar. Maar nog niet zo gek lang geleden had iedereen zijn huis volstaan met CD’s. De Compact Disc was de manier (naast radio) om naar muziek te luisteren. En als een echte fan moest je die ene CD van ja favoriete band of artiest gewoon in huis hebben. En je raadt het al de CD is ook een Nederlandse uitvinding. Op 9 maart 1979 startte de Eindhovense Koninklijke Philips een cd-lab op. Uiteindelijk een jaartje later kwamen Sony en Philips met de Compact Disc-standaard. En uiteindelijk werd op 17 augustus 1982 de eerste cd ter wereld gefabriceerd. De eerste CD was het album The Visitors van ABBA, maar goed daar konden ze ook niks aan doen. Vrij snel daarna kwam de eerste Nederlandse CD op de markt. De eer was aan Doe Maar het album 4us.
pexels cottonbro 5701203f1603967282

Cassettebandje (Philips)

Met de CD wist een Nederlands product dus de hele wereld te veroveren. Maar de bekende voorloper van de CD is ook een Nederlandse uitvinding. Sterker nog de Cassetteband is ook een uitvinding van Phillips. Phillips ontwikkelde het eerste cassettebandje alweer in 1962 en het wist ondanks het grote succes van het vinyl meteen veel terrein te winnen. De Muziekcassette was simpelweg een magneetbandje die werd gebruikt als geluidsdrager.
Anno 2020 is vinyl weer enorm populair. Voor het eerst sinds 1986 is er meer aan vinyl uitgegeven dan aan cd’s. De cassetteband profiteert een klein beetje mee van het succes van vinyl en is ook opeens weer populair. Sinds een paar jaar is de vraag naar cassettes weer enorm toegenomen.
pexels stas knop 1626481f1603967336

Bluetooth (Jaap Haartsen)

En voor de laatste Nederlandse uitvinding die we speciaal voor jullie hebben uitgelicht gaan we weer terug naar de jaren ’90. We komen aan in 1994, het jaar dat Kurt Cobain een eind aan zijn leven maakte en de grunge in zijn hoogtijdagen kenden. Maar 1994 is ook het jaar waarin de Hagenees Jaap Haartsen de Bluetooth-technologie uitvond. Met deze uitvinding is Haartsen trouwens opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders.
Haartsen kwam op dit idee nadat hij in opdracht van Ericsson opzoek was naar een goedkoop alternatief voor communicatie van een radioverbinding tussen telefoons. De naam Bluetooth is overigens afgeleid van de Vikingkoning Harald Blauwtand, die het christendom introduceerde in Scandinavië. Anno 2020 zijn er ontelbaar veel apparaten die gebruik maken van Bluetooth.
pexels burst 374110f1603967497

Populair Nieuws