Waarom Netflix-delers opgelucht adem kunnen halen

Article
dinsdag, 06 april 2021 om 14:45
netflix 5432181 1920f1658221200
Netflix-gebruikers kunnen weer opgelucht ademhalen. Een paar weken geleden testte de streamingdienst een manier om het delen van je Netflix-account niet meer mogelijk te maken. Gelukkig lijkt het er inmiddels op dat het alarm te vroeg geluid werd. Wij leggen je precies uit waarom Netflix-delers opgelucht adem kunnen halen.
Netflix kwam in maart met een test waarvan veel gebruikers schrokken. De streamingdienst begon met het controleren van de inlog door een verificatiecode te sturen naar de hoofdeigenaar van het Netflix-account. Daarmee leek het platform zich voor te bereiden op een manier om Netflix-delers tegen te werken.

Met de schrik loskomen

Na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord moest de inlogger zich namelijk nog een extra keer verifiëren. Pas wanneer de extra code correct werd ingevuld, kon genoten worden van films en series. Probleem voor delende accountgebruikers is dan ook dat de code niet altijd binnen een tel doorgestuurd kan worden.
De 2-stapsverificatie is de laatste jaren een bekend gereedschap geworden om accounts beter te beveiligen. Op deze manier weten diensten vooral op effectieve wijze hackers tegen te gaan. In plaats van dat deze met het kraken van een wachtwoord in kunnen breken, hebben ze naast het eerste wachtwoord ook nog een tweede horde om te overkomen.
Vaak lukt dit niet doordat de tweede verificatiestap gekoppeld zit aan een telefoonnummer en/of ander account waar alleen de rechtmatige eigenaar bij kan. Voor Netflix lijkt het dan ook de ideale oplossing om het delen van accounts tegen te gaan. Dit was dan ook precies wat gebruikers dachten toen begin maart tests verschenen voor een extra verificatiestap.
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971

Spelregels

Veel verwarring ontstond dan ook, omdat de voorwaarden van Netflix zelf stellen dat delen is toegestaan. Hier zitten alleen wel specifieke voorwaarden aan verbonden. Een accounthouder mag zijn account delen, maar dan moeten de andere gebruikers wel uitmaken van hetzelfde huishouden.
Veel gebruikers houden zich alleen niet aan deze regel. Netflix heeft namelijk nog geen goed systeem om te controleren dat een account daadwerkelijk binnen hetzelfde huishouden gedeeld wordt. Het is een probleem waar diensten als Spotify ook tegenaan lopen, net als vele andere streamingdiensten als Amazon Prime Video en Videoland.
Veelvuldig misbruik wordt dan ook gemaakt, want Netflix staat bij sommige abonnementen toe om gelijktijdig vanaf meerdere schermen te kijken. Zo is één van de voordelen van het duurste Netflix-abonnement dat je met vier schermen gelijktijdig kunt kijken (en 4K hebt). Anders gezegd is het voor velen een manier om met vier personen een account te nemen en de kosten evenredig te delen, ondanks dat dit eigenlijk niet mag.
netflix logof1579597576

Opgelucht ademhalen

Toch zijn de tests van Netflix nog geen voorbode voor een donkere toekomst. Dat Netflix nu aan het testen is om accountdelers tegen te werken betekent nog niet dat de streamingdienst dit daadwerkelijk doorzet. Sterker nog, onderzoek van de website QZ stelt dat een zero tolerance-beleid rondom het delen van accounts waarschijnlijk meer schade aanricht aan het merk.
Nu loopt Netflix naar schatting tussen de 9 en 25 miljard euro per jaar mis door accountdelers, maar een zero tolerance-beleid zorgt voor schade op een hele andere manier. Dat schaadt namelijk de naam van Netflix zelf. Dit weet de streamingdienst zelf waarschijnlijk ook.
Vraag blijft dan wel of de slimme koppen achter de schermen het risico willen nemen. Het kan immers twee kanten opgaan. Gebruikers kunnen een tijdje klagen over het nieuwe beleid rondom het delen van accounts en vervolgens de bittere pil slikken, waardoor de streamingdienst meer nieuwe abonnees krijgt. Anderzijds kan het er ook voor zorgen dat veel abonnementen worden opgezegd omdat de dienst te duur wordt geacht voor wat er geleverd wordt.
Op het moment lijkt laatstgenoemde het meest voordehand liggend. Netflix heeft de laatste jaren namelijk flink wat concurrent erbij gekregen. Niet alleen brengen diensten als Disney+, Amazon Prime Video en Videoland content van gelijkwaardig niveau, maar de meeste diensten zijn ook nog eens goedkoper. Tenminste, concurrenten zijn goedkoper als iemand alleen voor een Netflix-account betaald. Bij (illegaal) delen komt Netflix namelijk relatief goedkoop uit de bus.