Nacon eSports Controller - 4 unieke onderdelen

  De PC-markt wordt meer en meer overspoeld met controllers. Waar vroeger alleen de oude, vertrouwde combinatie van muis en keyboard aangesloten waren, is daar nu vaak ook een controller aanwezig. Nacon probeert die markt over te nemen met de Nacon eSports Controller, maar hoe onderscheidt de controller zich van de rest?

  Nacon is een vrij nieuw bedrijf als het gaat om gaming accessoires, zoals muizen, toetsenborden en controllers. Ze heeft zich tot nu toe voornamelijk gericht op de budget-categorie, maar met de Nacon eSports Controller, die de codenaam GC-400ES draagt, wil ze een high-end controller afleveren.

  Om dat doel te halen, heeft ze de Nacon eSports Controller ontwikkeld in samenwerking met de Franse professioneel gamer Norman ‘Gen1us’ Chartier. Na achttien maanden ontwikkeltijd hebben wij nu eindelijk de controller mogen uittesten. Ook aan het prijskaartje is te zien dat de nieuwe controller zich richt op het hoge segment, want de verwachting is dat de controller 90 euro zal kosten.

  4. Profielen opslaan en delen met de Nacon eSports Controller

  Nacon wil van haar eSports controller een accessoire maken die een eigen community gaat vormen. Niet alleen om haar stempel op de markt te drukken, maar ook vanwege het feit dat de Nacon eSports Controller op vele manieren aan te passen is door middel van software en gebruikers die vrij kunnen delen.

  Niet alleen is het mogelijk om die op je eigen PC te delen en op te slaan, maar de Nacon eSports Controller heeft ook een intern geheugen, waarmee je tot vier profielen op kan slaan in de controller zelf. Als je bijvoorbeeld naar een toernooi gaat, hoef je niet alles opnieuw te downloaden, want met één druk op de knop kan je schakelen tussen de profielen die op de controller zijn opgeslagen.

  3. De Nacon eSports Controller ligt ideaal in de hand

  Met de controller heeft Nacon goed gekeken en geluisterd naar de eSports community en wat zij ziet in een ideale controller. De ligging is daarbij natuurlijk enorm belangrijk, want je wilt niet met kramp in je handen zitten in de finale. Zo zagen wij bijvoorbeeld eerder bij de Steelseries Stratus XL+ dat de schouderknoppen te hoog zaten en niet comfortabel waren voor de vingers, wat een probleem vormt bij games als Dark Souls.

  De schouderknoppen op de Nacon eSports Controller hebben dat probleem gelukkig niet en liggen op een comfortabele positie. Ook de triggers zijn aangepast en zijn niet zozeer meer triggers zoals je die verwacht op bijvoorbeeld een Xbox One-controller. Ze zijn een stuk platter en breder, waardoor ze sneller aanslaan. Iets wat ontzettend belangrijk is in shooters, waarbij degene die als eerst de trekker overhaalt over het algemeen wint.

  Het is daarnaast tevens mogelijk om het gewicht in de ‘voeten’ van de Nacon eSports Controller aan te passen. Je kan de controller daardoor lichter of zwaarder maken, door middel van twee gewichtjes in de rechter- en linkervoet. En heb je een speciale voorkeur, dan kan je bijvoorbeeld ook de rechterkant zwaarder maken dan de linkerkant.

  2. Extra knoppen achterop de Nacon eSports Controller

  Het grote voordeel dat de muis- en toetsenbordcombinatie heeft in vergelijking met de controller, is natuurlijk het aantal knoppen. Bij games die gemaakt zijn met een controller in het achterhoofd is dit geen enkel probleem, maar waarbij een toetsenbord de primaire focus is, kan dat wel eens irritaties veroorzaken.

  Gelukkig heeft de Nacon eSports Controller dat probleem enigszins opgelost. Niet alleen is het mogelijk om elke combinatie van toetsen op élke toets te plaatsen, zo kan je bijvoorbeeld Alt + F4 plaatsen op de Start-knop, maar er zijn ook vier extra knoppen aanwezig op de Nacon eSports Controller.

  Deze zijn te vinden achterop de controller en ook daarbij is rekening gehouden met de goede ligging in de hand. Je wilt niet dat je de knoppen per ongeluk indrukt als je geconcentreerd bezig bent in een potje, maar je wilt ook niet dat de knoppen onmogelijk te vinden zijn in éénzelfde situatie. Met een kleine beweging van de vingers heb je ze al te pakken.

  1. De Nacon eSports Controller heeft het beste rechterpookje

  Het grootste verkooppunt van de Nacon eSports Controller is het speciale rechterpookje. Dit pookje is iets hoger geplaatst in vergelijking met andere controllers en ligt iets minder diep. Dat betekent dat het rechterpookje meer bewegingsruimte heeft, waardoor je een stuk meer controle hebt.

  We hadden het eerder al over de software en de verschillende profielen. Dat is ook waar het pookje bij komt kijken. Niet alleen is de deadzone, het punt waarop het pookje een beweging registreert, aan te passen, maar ook hoeveel beweging het pookje moet doorgeven op welk punt, de 'dynamic deadzone'.

  Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat het pookje bij een kleine afstand van het centrum een lichte beweging doorgeeft en op een grote afstand juist extra snel beweegt. Het zal waarschijnlijk even testen zijn wat jouw persoonlijke voorkeur is per game, maar, zoals vermeld, elke voorkeur is in te stellen als profiel.

  Het pookje kan daarnaast ook veranderen van functie. Wanneer de LED-cirkel om het pookje verandert van een rode kleur naar een blauwe kleur, dan is de muis-functie ingeschakeld. Het pookje kan dan jouw muis aansturen en dat werkt verrassend accuraat. Door deze functie is de Nacon eSports Controller dan ook te gebruiken voor elke PC-game op de markt, ongeacht of er controller-ondersteuning voor is of niet.

  De Nacon eSports Controller gaat waarschijnlijk een flink prijskaartje krijgen, maar met alle functionaliteiten die ingebouwd zitten, is dat geen verrassing.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.