Deze 5 motorsport documentaires moet je gezien hebben!

  Waar Max Verstappen de laatste races alweer wat puntjes bij elkaar sprokkelt in de Formule 1, kennen de autosport en soortgelijke motorsporten natuurlijk ook aardig wat iconen én flink wat extreme gebeurtenissen. Wij zetten vijf erg goede motorsport documentaires over deze helden en gebeurtenissen op een rijtje!

  TT3D: Closer to the Edge

  De naam van de documentaire Closer to the Edge is niet toevallig gekozen. De verhaalverteller van de film is namelijk de enige echte Jared Leto! Hij vertelt het verhaal over de aantrekkingskracht van de Isle of Man TT.

  Met bizar hoge snelheden racen motoren op het kleine eilandje, dwars door de woonwijken. Er is een circuit afgezet, maar op een vangnet of speciale botsmuur hoef je niet te rekenen. Vlieg je uit de bocht, dan zal je terecht komen tegen een stenen muur, lantaarnpaal of onbuigzame vangrail.

  Als je weet dat elke verkeerde beweging voor een pijnlijke dood kan zorgen, waarom zou je het dan in je hoofd halen mee te doen? Op die vraag probeert TT3D: Closer to the Edge door middel van gesprekken met betrokkenen antwoord te geven.

  Love the Beast

  De band tussen mens en dier is bijzonder, maar die tussen mens en eerste auto stijgt daar nog boven uit! Een wagen die er zowel stoer uitziet, veilig is, zuinig rijdt als geen habbekrats kost. Weet je een auto te vinden die aan die eisen voldoet, dan zal zeker weten je een speciale band met de machine krijgen!

  Dat ondervond ook acteur Eric Bana (speelde onder andere in Troy) met zijn Ford XB Falcon Hardtop, die hij als jong ventje op de kop tikte voor 1100 Australische dollars. De film volgt Bana in zijn poging het oude barrel weer op weg te helpen en er zelfs mee te gaan racen. Zeker een aanrader voor wie van motorsport documentaires houdt!

  Hunt vs Lauda: F1’s Greatest Racing Rivals

  Recent werd voormalig racecoureur Niki Lauda gevraagd naar zijn mening over de film Rush. Volgens hem was het een betere film dan hij vooraf had gedacht. Want Rush gaat namelijk over de concurrentiestrijd tussen Niki Lauda en James Hunt in hun Formule 1 tijd.

  Aangezien het een Amerikaanse filmproductie is, zitten er een aantal aangedikte onjuistheden in de film. De BBC maakte daarom voorafgaand aan de geromantiseerde film een eigen documentaire over de strijd der titanen met de naam Hunt vs Lauda: F1's Greatest Racing Rivals. Absoluut een aanrader voor mensen die het verhaal over de twee geweldige racecoureurs willen leren.

  Road

  De kalme stem van verhaalverteller Liam Neeson draagt zeker bij aan de geweldige ervaring die de film Road neerzet. De documentaire draait om de Dunlop-familie en hun verslaving aan het racen op straatcircuits in Ierland en op The Isle of Man.

  Dunlop is een bekende naam in de racewereld en zal in veel motorsport documentaires terugkomen. In Road is te zien hoe Joey Dunlop uitgroeit tot legendarische coureur en hoe zijn zoons het stokje na zijn tragische dood overnemen. Ruim anderhalf uur aan geweldige film.

  Senna

  Ayrton Senna was een formidabele coureur die driemaal de kampioenstitel van de Formule 1 wist te veroveren. Zijn schokkende dood in 1994 zorgde voor flink wat aanpassingen aan de racewagens om de veiligheid van de inzittenden te vergroten.

  In de documentaire Senna wordt het leven van de Braziliaan getoond, vanaf zijn jonge jaren tot zijn noodlottige einde in Italië. Zijn strijd om de titel met (en tegen) ploeggenoot Alain Prost wordt in de film perfect naar voren gebracht. Zeker een aanrader voor de fans van motorsport documentaires!

  Welke Motorsport documentaires moet je nog meer gezien hebben?

  Mocht je een die-hard fan zijn van motorsport documentaires en bovenstaande lijst al kennen, dan zijn wij wel benieuwd naar jouw suggesties. Laat ons jouw favoriet of aanrader weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.