Stardew Valley Review - Boer Harms voor beginners

  Gemaakt door één enkele persoon weet Stardew Valley een flinke fanbase te creëren. Begin deze maand kwam de titel zelfs naar de Switch, waardoor je ook onderweg kan genieten van het boerderijleventje. Waarom je gaat genieten, lees je in deze Stardew Valley review!

  Wie vroeger een boerderijgame wilde spelen, kwam al snel uit bij Harvest Moon. Met een aantal titels voor de Gameboy en Gamecube binnen die reeks, was er genoeg keuze. De laatste jaren ontbrak de magie van de spellen in nieuwere titels, waardoor er een gaatje in de markt kwam.

  Daar sprong Stardew Valley snel in en wist vanwege het simpele concept en traditionele graphics meteen het stokje over te nemen. Een flinke kluif voor Natsume dus om met het aankomende Harvest Moon Light of Hope de strijd aan te gaan met Stardew Valley.

  Stardew Valley review afbeelding 1

  And so it begins

  Net als in de Harvest Moon titels, begin je jouw avontuur op een boerderij. Al is boerderij misschien een groot woord voor het krot en stuk land vol onkruid. Maar het is aan jou als speler om van die ellende een winstgevende boerderij te maken.

  Afhankelijk van jouw voorkeur begin je tussen een aantal rivieren, een bos, midden in de wildernis of de hierboven genoemde overwoekerde vlakte. Elke plek kent voor- en nadelen waardoor je bij jezelf af moet vragen of je een visboer, houthakker, monsterdoder of ‘gewone’ boer wil worden.

  Stardew Valley review afbeelding 2

  Handen uit de mouwen

  Heb je die eerste hindernis overwonnen, dan mag je meteen aan de bak om het land klaar te maken voor gewassen of stallen voor dieren. Want voordat je ook maar iets kan planten, zal je eerst ruimte vrij moeten maken. En nog belangrijker, zaadjes moeten kopen om in de grond te stoppen natuurlijk!

  Waar je Stardew Valley kan zien als boerderijgame, zal je het merendeel van de tijd aan iets anders besteden. Het onderhouden van relaties met bewoners uit het naburige dorpje is namelijk niet alleen handig, je krijgt ook de mogelijkheid een vriend(in) te ontmoeten en te trouwen!

  Stardew Valley review afbeelding 3

  Slijmbal spelen

  Maar voordat dat zover is zal je eerst het vertrouwen van de bewoners moeten winnen. De makkelijkste manier hiervoor is het geven van cadeaus, met bonuspunten voor het geven op iemands verjaardag. Want wie houdt er nu niet van een verjaardagscadeau?

  Elke bewoner heeft een liefde voor specifieke voorwerpen en een afkeer voor andere. En aangezien bepaalde dingen alleen gedurende een bepaald seizoen te krijgen zijn, doe je er goed aan om altijd iets achter de hand te houden.

  Stardew Valley review afbeelding 4

  Winter is coming

  Want wat niet mag ontbreken in de Stardew Valley review, is het aanstippen van het seizoensysteem in de game. Er zijn totaal vier seizoenen die elke zo’n dertig dagen duren. Gedurende die periode kan je gewassen zaaien en oogsten die binnen dat jaargetijde passen. Met als gekke eend in de bijt de winter, waarin er nauwelijks wat groeit.

  Dat betekent niet dat de winter een verloren seizoen is, want er valt genoeg te beleven in het dorpje en op het land. Zoals reeds benoemd in de special met Stardew Valley tips, kan je namelijk een kas repareren om daar in de ijzige kou alsnog iets van geld te verdienen met gewassen. Of je maakt een uitstapje naar de nabijgelegen mijn om iets van geld bij elkaar te hakken.

  Stardew Valley review afbeelding 5

  Upgraden

  Net als in Harvest Moon kun je namelijk bepaalde mineralen en grondstoffen delven in de groeve. Hoe dieper je gaat, hoe waardevoller en zeldzamer de opbrengst. Dergelijke vondsten kun je natuurlijk direct verpatsen, maar ook gebruiken om jouw gereedschap te verbeteren of nieuwe machines te bouwen.

  Beter gereedschap zorgt voor minder energieverbruik bij de speler en geeft je de mogelijkheid grotere boomstronken of stenen kapot te maken. Hierdoor krijg je toegang tot nieuwe gebieden, dus is het zeker de moeite waard om zowel jouw vaardigheden omhoog te krijgen door te werken als materialen verzamelen.

  Stardew Valley review afbeelding 6

  Nieuw jaar, nieuwe kansen

  Wie het eerste jaar op de boerderij zonder al te veel kleerscheuren heeft overleefd, kan zijn zuurverdiende geld in het volgende jaar gebruiken om flink uit te breiden. En verbeterde relaties zorgen voor meer uitnodigingen voor festivals, bijeenkomsten of misschien wel uitstapjes naar iemands slaapkamer...

  En mocht het nou gebeuren dat de oogst in een jaar tegenvalt door een kraaienplaag, wees dan niet getreurd. Elke jaar is een nieuwe kans om het vorige jaar voorbij te streven. Ook wat betreft relaties met dorpsgenoten!

  Stardew Valley review afbeelding 7

  Stardew Valley review - De opslok titel

  Zelfs na een aantal Stardew Valley jaren, blijven de mogelijkheden fris voelen. Geen seizoen is hetzelfde en je hebt altijd een nieuw doel om te behalen. En mocht je het gevoel hebben dat je na vijftig jaar jouw gewassen vaarwel kan zeggen, dan is het zeker de moeite waard om opnieuw te beginnen als wijnboer met een andere startlocatie. Want Stardew Valley verveelt niet!

  9

  De plus- en minpunten

  • Klassieke graphics
  • Relaties opbouwen en onderhouden
  • Geld verdienen en vooruit moeten plannen
  • Boerderij geleidelijk uitbreiden tot imperium
  • Rennen is nog steeds erg traag
  • (nog) Geen multiplayer

  Stardew Valley

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.